(Organa Genitalia Masculina)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 10 – 14 Şubat 2014.
Advertisements

KULAK
SOLUNUM SİSTEMİ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
ÜST BATIN MR.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
İç salgı bezleri.
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
Sperm, Oosit Transportu ve Fertilizasyon
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
Solunum Sistemi
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
Yasemin OLGUN – Biyoloji Öğretmeni / Ocak 2001
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
SOLUNUM SİSTEMİ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
SİNİR SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Erkek Genital Sistem Histolojisi
Boşaltım Organları (Organa Urinaria)
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
(ORGANA GENİTALİA MASCULİNA)
(Systema digestorium)
ÜROGENİTAL SİSTEM ORGANLARI
Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
BEŞ DUYUMUZ.
ÜREME SİSTEMİ ANATOMİSİ
ORGANA GENITALIA FEMININA KADIN GENİTAL ORGANLARI
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
Görme organı, Oganum visus (visuale) A- Orbita
SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN VE BEZLER
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
Nazlı TUNA Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi A.B.D.
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
KADIN VE ERKEK ÜREME ORGANLARININ ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
ERKEK HAYVANLARDA İNFERTİLİTE
DERS 3 1) Kadında Cinsel İşlevin Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü 2) Erkekte Cinsel İşlev Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü.
Yumurta Sperm Büyüme Gelişme Olgunlaşma.
TOPOGRAFİK ANATOMİ’YE GİRİŞ
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
DOLAŞIM SİSTEMİ
Boğalarda Genital Organlar
Kadın üreme sistemi.
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
İNSAN ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
  Vajina; yukarıda uterus boynu, aşağıda vulva arasında oblik olarak uzanan fibro-muskuler yapıda boru şeklinde bir organdır. Vagina, iki labia minör.
Excavatio rectogenitalis b) Excavatio vesicogenitalis
Erkek Hormon Döngüsü 1. Beyinden salınan GnRH 2. Salınan GnRH ; LH, FSH salınmasını uyarır 3. LH salınması Leydig hücrelerinden testosterone salınmasını.
ANDROLOJİK MUAYENE SİSTEMATİĞİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Sunum transkripti:

(Organa Genitalia Masculina) Erkek genital sistemi (Organa Genitalia Masculina)

Organa Genitalia Masculina Interna Testis Prostata (özel bez) Epididymis Ductus deferens Vesicula seminalis Ductus ejaculatorius Gl. bulbourethralis (özel bez)

Testis (orchis) Testis- Erkek cinsiyet hücrelerini (spermium) ve hormonlarını meydana getiren testis pelvis'in dışında, pubis kemiğinin altında scrotum denilen torbanın içindedir. Sağ ve sol iki tane olup beyaz görünümlü, dışyan ve içyan olmak üzere iki yüzlü ön, arka iki kenara sahip olan testislerin dış yüzü tunica albuginea denilen fibröz bir zarla örtülüdür.

Embriyolojik büyüme devrinde, testisler böbrekler hizasında ve omurganın iki yanındadır. Bu devirde testes'ler yavaş yavaş aşağı inip (descensus testis) kasık kanalı (canalis inguinalis) içinden geçerek karın boşluğundan çıkar ve doğarken normal olarak torbaların içinde bulunurlar. Bazen bir veya ikisi birden kasık kanalı içinde kaldıkları ve doğumdan sonra ilerleyemedikleri görülür. Vücud ısısında fonsiyon göremeyen testislerde gecikilmiş vak'alarda kısırlık oluşur

Epididymis Caput, corpus, cauda Spermler hareket yeteneği kazanırlar (kapasitasyon) Ductus epididymis depo görevi yapar, özellikle ampulla kısmı. Ejakulasyon sonrası boşalır, ~2 günde dolar.

Ductus deferens İletim görevi yapar. Pars epididymica Pars funicularis Pars inguinalis Pars pelvina Asidik bir salgısı vardır.

Ductus deferens- Yarım metre uzunluğundaki bu boru epididymis'in kuyruğundan başlar. Yukarı doğru gidip testis'in üst ucu hizasında funiculus spermaticus içine girer. Funiculus spermaticus içinde plexus pampiniformis, A.testicularis, A.ductus deferentis ve N.genitofemoralis'in genital dalı ile komşudur

Vesicula (glandula) seminalis Ductus excretorius Hafif alkali salgısı vardır. Spermlerin enerji ihtiyacını karşılayan fruktoz asıl olmak üzere askorbik asit , fibrinojen ve pıhtılaşma enzimi olan vesiculase içerir. Rectum’dan palpe edilebilirler. Ductus ejaculatorius- prostat içinde yer alır, 2 cm.

Prostata Lobus dexter Lobus sinister Lobus medius Basis, apex prostatae Capsula prostatica Substantia glandularis (tubuloalveolar bezler) Prostat salgısı hafif alkalidir. Asit fosfataz, bol sitrik asit ve fibrinolizin içerir. Spermium hareketi için vagina asiditesinin nötralize edilmesi gerekir. Yaşla değişir- benign hiperplazi

Organa Genitalia Masculina Externa Scrotum Raphe scroti Tunica dartos Septum scroti Scrotum ısısı karın içi ısıdan 3 derece azdır. Sıcakta gevşer, soğukta büzülür ve karna doğru çekilir (m. cremaster).

Penis Ereksiyon (S2-4) Radix penis Corpus penis Crus penis Bulbus penis Corpus penis Dorsum penis Corpus cavernosum penis Corpus spongiosum penis Glans penis Ereksiyon (S2-4)

Erkek iç genital organlarının isimlerini yazınız?

* testis, epididymis, ductus deferens, vesicula seminalis, prostat Spermiumun (nerede) oluşumundan vucud’dan atılana kadar geçtiği yolları sırasıyla yazınız. 1-