ÇATIŞMA NEDİR?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖFKEYLE BAŞ ETME.
Advertisements

YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
ARABULUCULUK EĞİTİMİ PROGRAMI SONUNDA
TAKIM KURMA VE GELİŞTİRME
ÇATIŞMA YÖNETİMİ ..
ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.
öğretmen-öğrencİ İletİşİmİ ve etkİn dinleme
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
KRONİK HASTALIK TANISINA İLK TEPKİLER Fadime Şahin
İLETİŞİM VE ÇATIŞMA. ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek.
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -2-
DUYGU KUMBARAMDA DOSTLUK BİRİKİYOR!
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
ANNE BABA TUTUMLARI.
 bireyin gelişimi ve olgunlaşma düzeyi  bireylerin yetenek düzeylerindeki farklılıklar  Güdülenme  yetişilen sosyo- kültürel çevre  alınan eğitim.
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Çatışma ve Çatışma Çözme
Nizip Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölümü
ÇATIŞMA ÇÖZME ve İLETİŞİM STRATEJİLERİ
PEER SUPPORT TEAM.
Eğitimin anlamından bahsedile bilir eğitimde çocuğun özgür iradesinin de olması gerektiği vurgulana bilir ÇOCUĞA SINIR KOYMAK.
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKELERİ
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
KONUŞMA HALKASI.
Panel Ve Tartışma.
İLETİŞİM BECERİLERİ.
TAKIM RUHU ve EKİP ÇALIŞMASI
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
ETKİLİ ÇATIŞMA ÇÖZME BASAMAKLARI
AKRAN EĞİTİMİ AKRAN ARABULUCULUĞU.
ÇORUM İSTİKLAL İLKOKULU ÇORUM İSTİKLAL İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Mentör Öğretmenlik.
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
PATNOS RAM 1 AİLE EĞİTİM SUNUSU 4. 2PATNOS RAM EĞİTİM BAŞARISINI YÜKSELTMEDE, SAĞLIKLI VE MUTLU İNSANLAR YETİŞTİRMEDE “AİLENİNİN ROLÜ”
DİNLEME BECERİLERİ YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI
FADİME AKCA PSİKLOJİK DANIŞMAN
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
Çatışma Çözme ve Arabuluculuk
Kişisel Rehberlik.
1EROL YETER BUGÜNKÜ ÖĞRETİM ŞEKLİ ESKİ ve YENİ YAKLAŞIMLAR.
SINIF YÖNETİMİ.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
GÜVENLİ OKULLAR. GÜVENLİ OKUL KRİTERLERİ Olumlu ilişkiler kurulmasını sağlar. Çocukların duygularını özgürce ifade edebilecekleri olanaklar yaratır. Çocuk.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
ÇATIŞMA ÇÖZME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Diksiyon ve Güzel Konuşma 1. Hafta
Aile katılımının artırılması
ARABULUCULUK AŞAMALARINA TEMEL ARABULUCULUK EĞİTİMİ EĞİTİCİMCİ KİTABI DOĞRULTUSUNDA GENEL BAKIŞ A) HAZIRLIK AŞAMASI B) BAŞLANGIÇ AŞAMASI C) İNCELEME AŞAMASI.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
MODÜL 6.1 arabuluculukta hazırlık aşaması
Öğretmen bir otorite veya patron olmamalı, LİDER olmalıdır.
Sunum transkripti:

ÇATIŞMA NEDİR?

Bir yada daha fazla sayıda bireylerden oluşan tarafların herhangi bir şeyle ilgili olarak anlaşamadıkları zaman ortaya çıkar. Bu farklı görüşler, duygular, gereksinimler, ihtiyaçlar yada değerlerden kaynaklanabilir.

ÇATIŞMANIN KAYNAĞI Sınırlı kaynak Karşılanmamış temel Farklı değerler gereksinimler * Zaman *ait olma *inançlar * Para *güç *öncelikler * Mal *özgürlük ilkeler *eğlenme

ÇATIŞMA OLUMLU YÖNDE DEĞİŞEBİLMEK İÇİN BİR FIRSATTIR

ÇATIŞMA ÇÖZME DAVRANIŞLARI NELERDİR? KAÇINMA SALDIRMA PROBLEM ÇÖZME Sorunu Tehdit anlayış Reddetme Saldırı saygı problemi öfke çözüm reddetme soru sorma

KAÇINMA…….YA KAZANIRSIN YA KAYBEDERSİN!!!!!!! SALDIRMA…….YA KAZANIRSIN YA KAYBEDERSİN!!!!!!!! PROBLEM ÇÖZME……İKİ TARAFTA KAZANIR!!!!!!!!!!!!

ÇATIŞMA ÇÖZME SÜREÇLERİ NELERDİR?

1.ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN KARAR VERMESİ: Taraflar çözüm için üçüncü kişiye giderler. Üçüncü kişi tarafları dinler, bilgi toplar, sonra her iki tarafa da uyma zorunluluğu olan çözümü açıklar. Örnek. Mahkemeler

2.PAZARLIK: Günlük yaşamda, ailede, eşle, çocuklarla, amirle, çalışanla pazarlık yapılır. Taraflar gönüllü olarak farklılıklarını, çıkarlarını, değerlerini ve gereksinimlerini ortak çözüme ulaşmak için tartışırlar.

3.ARABULUCULUK: Üçüncü kişinin tarafsız, doğal ve kabul edici olarak sorunu yaşayan bireylerin arasına girmesidir. Üçüncü kişinin karar verme yada otorite gücü yoktur. Arabulucu tarafsız olmalıdır. Çatışma içindeki taraflar belirli bir plan doğrultusunda görüşlerini belirtir. Arabuluculuk planlamış bir pazarlıktır. Arabuluculuğun başlaması için çatışma içerisindeki tarafların görüşmeyi kabul etmesi gerekir. Taraflar anlaşmazlıkları nasıl çözeceklerine kendileri kara verir. Arabulucu çözüme ulaşmada yardımcı olur.

ARABULUCULUK BECERİLERİ 1.Yapıcı kazan-kazan yaklaşımının pazarlık ortamının sağlanması ile yaratılması 2.Etkin dinleme:öğüt verilmez ve problem çözülmez. Dinleme problemi anlama ve yaşamayı içerir. Dinleme, taraflar arasındaki işbirliğini etkileyen duygusal dengeyi kaldırmaya, tarafların karşılıklı anlayış geliştirmelerine, yanlış anlamaları düzeltmeye ve her iki tarafın kendisinin ve karşısındakinin çıkarlarını belirlemelerine yardım cı olur.

Dinleme sessiz kalmak ve konuşmacıya bakmaktan yada başını sallamaktan farklıdır. Dinleme ile ; bireyin ne söylediği ve konu hakkındaki duyguları anlamaya çalışılır. 3.Yeniden yapılandırma:Bir taraf saldırganca, tehdit dolu cümlelerle konuşabilir. Bu durumda karşı tarafın tepkisi de öfkeli olacaktır. Ve belkide tartışmadan vazgeçebilecektir. Bunu engellemek için arabulucu tansiyonu düşürücü, esas sorun ve duygular üzerinde odaklanmanın gereğini gösteren bir tutumla hareket etmelidir. Yani konuşmasının sorunun temeline inilmesi gerektiğini vurgular.

ETKİN DİNLEME TEKNİKLERİ NELERDİR? cesaret verme soru sorma tekrar etme özetleme

ARABULUCULUK SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLR?

1Taraflarla ayrı ayrı görüşme yapılmalıdır. 2.Sıcak tartışmalar engellenmelidir. 3.Gerçek test edilmelidir. Hangi çözüm yolarını denedikleri öğrenilir. 4.İdealler ve gelecekte sahip olmak istedikleri ilişkiler hakkında tarafları düşündürme 5.Çözüm çerçevesinin iki tarafında kabul edebileceği şekilde çizilmelidir. 6. Farklı çözüm seçenekleri sunulabilir. 7.Arabuluculuk görüşmeleri esnasında birkaç saat-gün ara verilebilir. 8.Tarafların çok gergin-öfkeli olduğu durumlarda espri vb yola havayı yumuşatabilir. 9.gerekirse tarafların saygı duyduğu arabulucu dışındaki birinden yardım alınabilir. 10.Arabulucu zorlanırsa başka bir arabulucu ile çalışılabilir.

AİLE İÇİ ÇATIŞMANIN KAYNAĞI SİZCE NELERDİR?