Barbell. A ğ ırlık kaldırma esasına dayanan bir spor dalı. Demir veya tahta bir sapla birleştirilen yuvarlak veya yassı iki kütlenin meydana getirdi ğ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
Advertisements

Hazırlayan: Ali ATMACA
Sporcular ve Spor Dalları
SPOR VE ÇEVRE KAMU KURUM VE KURULUŞLARIN SPORA ETKİSİ
Adı : Büşra Soyadı :KARAŞAHİN Sınıf : 9-A No : 1267 Ders: Beden Eğitimi Konu: Olimpiyatların Tarihçesi Adı :Gülizar Soyadı :KORKMAZ Sınıf : 9-A No : 1257.
TÜRKİYE MASA TENİSİ FEDERASYONU
TAKVİMLER.
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
Adı:tamer soyadı:marap Sınıfı:6-b No:58.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
NET(BİLEŞKE) KUVVET) İKİ VEYA DAHA FAZLA KUVVETİN BİR CİSME YAPTIĞI ETKİYİ TEK BAŞINA YAPABİLEN KUVVETE BİLEŞKE KUVVET DENİR. İRFAN ERMİŞ.
EMNİYET KEMERLERİ Emniyet kemerleri, kromlu kalın kösele kayışlarından veya keten, pamuk dokuma veya uygun diğer bir malzemeden yapılmış olacaktır.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
3.Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
BASKETBOL.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
M. EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
 DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın önemli birer parçalarıydı.
Türkiye’de sporun başlangıcı ve gelişimi
Münazara.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Teknik Kurulun Görevleri
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
GENEL KÜLTÜR YILINDA 117 ÜLKE ARASINDA PARA BİRİMİ DEĞERİ EN DÜŞÜK ÜLKE OLARAK GUINNES REKORLAR KİTABINA GİREN ÜLKE HANGİSİDİR?
BADMINTON FEDERASYONUNA ve FAALİYETLERİNE NEDEN SPONSOR OLMALISINIZ?
Engel Koşuları.
HENTBOL.
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
Doç. Dr. Gülten HERGÜNER GÜLLE ATMA.
BESYO.
CUMHURİYET VE ATATÜRK
BAYRAK TÜRKÇE.
KALKINMA PLANLARINDA SPOR
Geçmişten geleceğe.
Spor Tesis İşletmesi.
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
Gebze Anadolu İmam Hatip Lisesi Tanıtım Bilgileri İSTATİSTİKLER Öğretmen Sayısı : 64 Öğrenci Sayısı : 951 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 34 Fen Laboratuarı.
Yüzme müsabakaları ve stilleri
DÜNYA'DA ATLETİZM DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın.
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
ENGELLİLERDE MASA TENİSİ
 Gülle, günümüze dört değişik atış tekniği ile gelmiştir. İlk teknik durarak atış, ikinci teknik yana bacak açarak atış, üçüncü teknik O’brien isimli.
 Kış sporları olimpiyatlarda dalı bulunan, karlı zemin yada kapalı salonlarda buzlu zeminde takımlar halinde yada gösteri amaçlı (buz pateni dansı gibi)
BİSİKLET SPORU NEDİR ? İki tekerlekli bisikletin gelişmesiyle oluşmuş bir spor dalıdır. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmıştır. Her yaştan insan bu sporu.
Dans Eğitmeni, TDSF A Klasman Dans Sporcusu
SEVGİLİ ARKADAŞLAR; TAE; Ayak, KWON; El anlamına gelmektedir. DO ise, ahlak ve fazilete ulaşmak için takip edilmesi gereken düşünce ve davranış biçimidir.
TANZ İ MAT FERMANI. TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.
Beden Eğitimi Performans Ödevi İsimler Umut Güney Mert Ateş Ünal Aytar Yiğit Zaptiye Öğretmen Adı=Mustafa Güçlü Konu Atletizm.
YUSUP MAMETKULYYEV İŞİTME ENGELLİLERDE KARATE
TÜRK BEŞLERİ.
BASKETBOL BASKETBOL TARİHİ BASKETBOL SAHASI ÖLÇÜLERİ
GÜLLE ATMA SUNUM
Triatlon Nedir? :HAZIRLAYAN: ROJHAT DEMİR 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor.
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
VEZİRLER ( DEVLET BAKANLARI). VEZİR KİMDİR? Vezir,devlet başkanı olan padişahın hemen hemen bütün işlerini yüklenen ve hükümdarlıkla ilgili meselelerde.
ATLAMALAR. UZUN ATLAMA Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır. Atlet, yaklaşık metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki.
Türk Bayrağının Ortaya Çıkışı Sunu
C-MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
ATATÜRK’ÜN SPOR ALANINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR Atatürk’ün de desteklediği asker i bir spor kulübü olan Muha fızgücü kuruldu. Çok önemli başarılara.
NAIM SÜLEYMANOĞLU NAIM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?. Naim Süleymanoğlu ■ Dünya halterinin efsane ismi, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu,
 Vücudumuzun gücünü artıran, zi­hin güçlerimizi geliştiren, aynı zamanda eğ­lendiren, hoş vakit geçirten işlerdir. Deniz­cilik, avcılık, binicilik, kayak,
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
ÜLKEMİZE KATKIDA BULUNAN İNSANLAR. Engin ARIK
JUDO NEDİR Silahsız olarak savunma esasına dayanan bir spordur.
Prof. Dr. Fehmi TUNCEL Basketbol Oyunu
Sunum transkripti:

Barbell. A ğ ırlık kaldırma esasına dayanan bir spor dalı. Demir veya tahta bir sapla birleştirilen yuvarlak veya yassı iki kütlenin meydana getirdi ğ i alet

atlayıcılara çeviklik kazandırmaya yarayan taştan veya kurşundan yapılma uzun kütleye deniyordu

Birçok milletin ba ğ lı oldu ğ u Milletlerarası Haltercilik ve Beden E ğ itimi Federasyonu (F. İ.H.C.) tarafından yarışmalar hakkında karar alınır. Halterde yalnız amatör lisans tanınmıştır. Atlet sadece Halter Federasyonunun yönetmeli ğ i altında düzenlenmiş bir yarışmaya katılabilir.

Milattan önceki olimpiyatların programında da halter vardı. Yalnız, bu halter yarışmaları belirli bir a ğ ırlı ğ ı kaldırmak şeklinde de ğ ildi. A ğ ır bir taşı kaldırmak, bu taşı belirli bir yere kadar taşımaktı. Bu spor M.S. özellikle Orta Avrupa’da yapıldı. Oradan Mısır’a, Türkiye’ye, Japonya’ya kadar gitti, daha sonraları göçmenler halteri Amerika’ya da götürdüler.

Türkiye’de modern anlamıyla halter sporunun yapılması 1900 yılında başlamıştır. Fakat Türklerde daha önceleri a ğ ırlık kaldırma idmanları yapıldı ğ ı bilinmektedir.

A ğ ırlık kaldırma sporuna Osmanlılar zamanında padişahlar özel ilgi göstermişlerdir. Sultan Dördüncü Murad Han, mermerden yapılma 102,56 kg a ğ ırlı ğ ında bir gülleyi, her sabah Haremden Hasbahçeye ve Ba ğ dat Köşküne kadar taşıdı ğ ı ve akşam dönüşünde tekrar Hareme kadar götürdü ğ ü bilinmektedir.

Olimpiyatlarına kadar koparma, silkme ve pres adları altında üç dalda yapılan halter müsabakaları bu tarihten sonra sadece koparma ve silkme dallarında yapılmaya başlandı. Toplam kilolarda 1972’den sonra görülen düşüşler bu sebepledir.

Türkiye’de modern halter sporuna Galatasaray Lisesi Beden E ğ itimi Ö ğ retmeni Faik Üstün’ün şahsi gayretiyle başlandı. Faik Beyi Hakkı Köprülü, Filozof Rıza Tevfik, İ hsaniyeli Rıfat gibi amatör sporcular takib etti. Daha sonraları Türk haltercili ğ ini milletlerarası müsabakalarda başarıyla temsil eden halterciler yetişti.

Türkiye’nin ilk milletlerarası halter müsabakalarına katılması 1924 Olimpiyatlarında oldu. Müstakil olarak Türkiye Halter Federasyonu 1960 yılında kurulmuş, bu yıldan sonra halter sporu yurdumuzda yaygınlaşmıştır Seul Olimpiyatlarında Naim Süleymano ğ lu’nun Olimpiyat şampiyonu olması ilgiyi daha çok arttırmıştır.

eni ve boyu 4 m, yüksekli ğ i 10 cm olan tahtadan bir ring üzerinde yapılır. Halter yarışmalarında gaye, sporcunun yerde bulunan a ğ ırlı ğ ı tek veya iki kolla baştan yukarı kaldırmasıdır.

Hareketleri; baskılama (yerden kesme), koparma, omuzlama ve silkme (atma)dir. Sporcunun her harekete göre seçti ğ i a ğ ırlık için üç deneme hakkı vardır.

Müsabakaları, biri ring amiri olan üç hakem ile, beş kişiden müteşekkil bir jüri ve bir spiker ile, sekreter idare eder. Haltere takılan a ğ ırlıklar demir levha şeklindedir ve bu a ğ ırlıklar 2,5 kg ve katlarıdır. Yarışmalara katılacak ekiplerin her a ğ ırlık sınıfından birer halterciden meydana gelmesi ve ekibin azami a ğ ırlı ğ ının (7 halterci için) 550 kilogramı geçmemesi lazımdır.

Halterciler kısa kollu bir fanila, şort, atlet suspansuarı veya tek parçalı bir mayo giyerler. Ayakkabılarının ökceleri ise 4 santimetreden yüksek olamaz. E ğ er halterci kemer takarsa kemerin kalınlı ğ ı 10 santimetreyi geçemez. Halterciler müsabakalardan 1 saat 15 dakika önce tartılırlar. Tartı esnasında o katagori için tayin edilmiş bütün hakemlerin orada bulunması lazımdır.

Halter nedir.com