ETKİLEŞİMLİ TELEVİZYON: IPTV

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GoldMaster IPTV, OTT BOX.
Advertisements

Mobit Bilişim Elektronik ve Kontrol Sistemleri Dış Tic. A.Ş.
UZAKTAN EĞİTİM.
AKÇAM BİLGİSAYAR VE OTOMASYON SİSTEMLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
Erişim Ağları ve Fiziksel Ortam
Emre ERDEM Haziran 2013.
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
DIGITAL VIDEO BROADCAST ING – TERRESTRİAL
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Dijital Dünyada Yaşamak
Bilgisayar Ağ Sistemleri
IP TV Mevlüt İNAN Erol TÜFEKÇİ
IPTV EĞİTİMİ Eğitmen : Yavuz AÇIKGÖZ BİLİŞİM AĞLARI DİREKTÖRLÜĞÜ
ÖMÜR BİLGİLİ
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
WEB TABANLI ÖĞRETİM.
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Proxy-DNS Nedir?.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Yakınsamanın Görsel – İşitsel Medya Sektörüne Etkileri 30 Mayıs 2012 SAYISAL YAYINCILIK TEKNOLOJİLERİ SEMİNERİ VİZYON SUNUMU ANKARA Taha YÜCEL Radyo ve.
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
IPTV Televizyon - Internet - Telefon
MULTİMEDYA HABERLEŞME Salı Multi  Çoklu Medya (Media)  Ortam.
Hazırlayan: Kübra AYAN
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
Bulut Depolama.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
TOBB ETÜ BİL 552 Internet Architecture
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
Bünyamin AĞGÜRBÜZ Mustafa AY Muhammed ALTINTAŞ Ahmet ZENCİRLİ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
E- Ticaret Altyapısı.
Akademik Bilişim Muğla Üniversitesi
WEB SUNUCU LOGLARININ WEB MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ
İsmini "iPod" ve "Broadcast" kelimelerinin birleşiminden alan podcast, abonelik sistemi doğrultusunda kullanıcının bilgisayarına otomatik ve periyodik.
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
BELEDİYELER İÇİN IPTV NE DEMEK
Merkezi Uydu Yayın Sistemlerinde INFO Kanal Eklenmesi
Mobil İletişimin Gelişimi
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Eğitim-Bilişim Ağı (EBA)
YİT ve Radyo Televizyon Yayıncılığı Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 2.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
GÜVENLİ BİLGİSAYAR ve İNTERNET KULLANIMI
BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP
Bilgi İşlem Organizasyonu
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
MAİL SERVER Oğuz ZARCI –
Active Directory.
Voice/VoIP Eylem ökcü
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
Dijital kütüphane işlevleri
Kerem Olçum ODTÜ Bilgi İşlem Daire Bşk. ODTÜ Enformatik Enst.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Mustafa COŞAR- Murat DOĞAN- İsmail ARIK Hitit Üniversitesi
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
Sunum transkripti:

ETKİLEŞİMLİ TELEVİZYON: IPTV Işıl ÇINAR,Muhammet Serkan ÇINAR,Hasan Şakir BİLGE isil.cinar@gazi.edu.tr, mscinar@hacettepe.edu.tr, bilge@gazi.edu.tr

İÇERİK IPTV nedir? IPTV Nasıl Çalışır? IPTV Mimarisi IPTV Hizmetleri IPTV’nin Dezavantajları IPTV’de Güvenlik Dünyada ve Türkiye’de IPTV Kullanımı

Iptv nedir?   IPTV, sayısal televizyon hizmetlerini üzerindeki abonelere internet protokolü (IP) ile geniş bantlı bağlantı üzerinden ileten yeni nesil bir sistemdir.

IPTV Nasıl Çalışır?

IPTV Mimarisi ve Bileşenleri Alıcı Sistemler Yönetim Sistemleri Yayın Merkezi Receiver Encoder VoD DRM Middleware Omurga IP/MPLS NETWORK Erişim DSLAM Ev Lokasyonu STB İçerik   http://www.cebrailtaskin.com/omurga.erisim.htm

IPTV Mimarisi ve Bileşenleri İÇERİK   Bilgi, eğlence, spor kanalları, haber ve finans kanalları... Aynı platform üzerinden sunulan video filmleri, eğitim filmleri, önemli spor karşılaşmaları izle-öde sistemiyle sunulmaktadır. http://www.cebrailtaskin.com/omurga.erisim.htm

IPTV Mimarisi ve Bileşenleri YAYIN MERKEZİ TV Yayın Alıcı Sistemleri (Receiver) Kodlayıcı (Encoder) – MPEG2, MPEG4, Windows Media 9 MPEG2->SD TV ->4Mbps bant genişliği HD TV ->19Mbps bant genişliği MPEG4->SD TV ->2Mbps bant genişliği HD TV ->19 Mbps bant genişliği Windows Media 9 -> Microsoft, MPEG4 ile aynı Ara Yazılım (Middleware) – API’lerle iş akışı Güvenlik (CA/DRM) İsteğe Bağlı Video (VoD) – Videoları depolayan ve erişim sağlayan video sunucuları-network-STB   http://www.cebrailtaskin.com/omurga.erisim.htm

IPTV Mimarisi ve Bileşenleri

IPTV Hizmetleri Televizyon   Kullancı isteğine göre izlemek istediği yayını kaydedip istediği saatte izleyebilmektedir. Tüm yerel tv yayınlarına ulaşılabilmektedir. Herhangi bir yayın ileri geri alınabilmekte ve durdurulabilmektedir. Üyelik sistem vasıtasıyla heniz yayına girmiş olan dizi veya filmler önceden izlenebilmektedir. Canlı yayınlara interaktif katılım sağlanabilmektedir. Geçmişe dönük her türlü televizyon yayını izlenebilmekte ve teletext bilgilerine erişilebilmektedir...

IPTV Hizmetleri Film ve VoD   VoD, kullanıcının bir sunucuda depolanan filmleri veya görüntüleri istediğinde  izleyebilmesini sağlayan uygulamadır. VoD sistemlerinin sunduğu içeriği izleyebilmek için STB, bilgisayar, taşınabilir medya oynatıcılar kullanılabilmektedir. VoD uygulamasının kullandığı protokol RTSP (Real Time Streaming Protocol - Gerçek Zamanlı Akış Protokolü) dür. Bu protokol unicast ve multicast yapabilmekte ve internet üzerinden ses ve görüntü yayınlarının yapılmasını sağlamaktadır.

IPTV Hizmetleri İnternet STB üzerinde çalışan televizyon için özelleştirilmiş bir Web Gezgini ile TV üzerinden Internet erişiminin sağlanabilmektedir. Oyun Bir veya birden fazla kişinin interaktif olarak bir sunucu platformu üzerinden oyun oynayabilmektedir. IPTV müşterilerinin tek ve/veya çok kullanıcılı oyunlar oynamalarını sağlanmaktadır. Telekonferans Kullanıcıların kendi aralarında sesli görüşme yapma ve video konferans imkanı sağlamaktadır.  

IPTV Hizmetleri E-Eğitim* Sadece belirli kullanıcıların ulaşmasını amaçlayarak belirli elektronik eğitim materyallerinin ya da görüntülerin, interaktif eğitim ortamları oluşturularak bir çok kişi, kurum/kuruluşun bu altyapı imkanından yararlanması sağlanmaktadır. E-Ticaret Bir alışveriş modülü ile kullanıcıya sunulan arayüzden çeşitli ürünlerin satışı, reklamı yapılabilmektedir.  

IPTV’nin Dezavantajları Sistemde bulunan cihazlardan ve merkez istasyona olan uzaklığa göre, kanal değiştirilmek istendiğinde, gecikmeler yaşanabilmektedir. IGMPv2 protokolü bu gecikmeyi azaltmak için geliştirilmektedir. Görüntü kayıpları oluşabilmektedir. IPTV sistemi kaliteli ve geniş bant sağlayan yüksek maliyetli bir alt yapıya ihtiyaç duymaktadır.

IPTV’de Güvenlik IPTV hizmetinde bulunması gereken başlıca güvenlik gereksinimleri; donanım, yazılım ve sunulan içeriğin korunmasıdır. IPTV içeriğinin karşı karşıya olduğu saldırılar; İçeriğin çalınması Kullanıcının taklit edilmesi, Spam Diğer saldırılar...

IPTV’de Güvenlik Pahalı ve piyasada kanuni yollarla satılmayan türde aygıtlar Analog TV sinyallerini bozmak Sayısal video sinyallerini bozmak Yazılım seviyesinde basit müdahale

IPTV’de Güvenlik Sayısal Telif Yönetimi (Digital Rights Management – DRM) DRM; sayısal bir emeğin kullanım kısıtlamalarına ait tanımlama, katmanlama, analiz, değerleme, ticaret, izleme ve uygulama gibi işlemleri ele almaktadır. Şartlı Erişim (Conditional Access – CA) CA, Yayıncının abonelerin IPTV içeriğine erişimini yönetebilmesini sağlayan şifreleme/şifre çözme yönetimidir.

IPTV’de Güvenlik Kopyalamanın Engellenmesi İçeriğin iletilirken veya iletildikten sonra kullanıcının elindeyken kopyalanması engellenmelidir. İçeriğin aktarımdayken korunması için şifreleme yöntemleri kullanılmaktadır. (RTMPE,RTMPS) İçerik kullanıcı STB cihazı üzerine geldiğinde, STB çıkışındaki analog koruma yöntemleri ile korunmaktadır.

IPTV’de Güvenlik Şifreleme Ağdaki görüntünün istenmeyen kişilerden saklanması, şifreleme yöntemleriyle mümkün olmaktadır. Bu sayede sadece kimliği doğrulanan müşterilere gerekli şifre çözme anahtarları dağıtılarak içeriğin korunması sağlanmaktadır.

Dünyada IPTV Kullanımı Dünya genelinde IPTV kullanan abone sayısı ve IPTV sağlayıcıların gelir düzeyinde istikrarlı bir artış beklenmektedir. 20 milyon geniş bant internet kullanıcısının olduğu Fransa'da 9,8 milyon IPTV abonesi bulunmaktadır. En fazla IPTV abonesi Fransa'da bulunuyor, 20 milyon geniş bant internet kullanıcısının olduğu Fransa'da 9,8 milyon IPTV abonesi bulunuyor. Fransa'da IPTV'nin bu kadar yaygın olmasında uygulanmakta olan çanak anten yasağının etkisi büyük. Almanya'da ise 26 milyon geniş bant internet kullanıcısı olmasına karşın 1,5 milyon IPTV abonesi bulunuyor. Belçika'da 3,3 milyon geniş bant internet kullanıcısı ve 0,9 milyon IPTV abonesi bulunuyor.

Dünyada IPTV Kullanımı point-topic.com

Türkiye’de IPTV Kullanımı Türkiye’de IPTV konusundaki çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Türkiye genelinde telekomünikasyon alanında çalışan birçok şirket hem abone sayılarını artırmak ve çeşitlendirmek; hem de gelir düzeylerini artırmak için IPTV teknlojisinin sağladığı çeşitli hizmetleri sunabilmek amacıyla altyapı çalışmalarını geliştirmekteler. TTNET ve TURK TELEKOM 23 Şubat 2011 tarihinde IPTV hizmetini TIVIBU EV adıyla aynı anda 30 ilde devreye almıştır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 15 Haziran 2011 tarihinde IPTV ile ilgili düzenlemeleri de içeren Kablolu Yayın Yönetmeliğini yayınlamıştır.

Türkiye’de IPTV Kullanımı E-Eğitim Uygulaması Wowza Stream Server EDBOX Encoder Sony Internet Player NSZ-GS7 Senkron Asenkron Eğitim İmkanı

SONUÇ IPTV teknolojisinde oldukça hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Buradaki en önemli sıkıntı alt yapı ve güvenlik sorunlarıdır. Altyapı problemleri çözüldükçe mevcut içerik ve geliştirilecek yeni içerikler çok geniş kitlelere ulaşabilecektir. IPTV Türkiye pazarında da ciddi bir potanisyel yaratacak, e-eğitimden e-ticarete kadar esneklikler getirecektir.

TEŞEKKÜRLER.