Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 28 Döviz Kurları ve Ödemeler Dengesi (Bilançosu)
Advertisements

ON ALTINCI BÖLÜM DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
Makroekonomi ... ekonominin bütünüyle ilgilenir
BÜYÜME.
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BP EĞRİSİ.
BÜTÇE AÇIKLARI.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Unite 2 MİLLİ GELİR PROF. DR. TÜMAY ERTEK
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli İKT 5034-Bahar 2011
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
BÜYÜME DİNAMİKLERİ Fulya GÜZEL Kaynak: TÜİK GSYH Büyüme Oranları (%, Çeyrekler İtibarıyla)
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Tasarruf-Yatırım Eşitliği ve Cari Denge
Makro İktisatta Temel Kavramlar
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Keynezyen Analiz ve IS-LM Modeli
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
MİLLİ GELİRİN HESABI.
Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)
ÖDEMELER BİLANÇOSU DUYGU TOKÖZ BÜŞRANUR YILDIRIM MERVE MERCAN
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Devlet borçlanması-3.Hafta
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
MAKRO EKONOMİ 2. HAFTA.
©McGraw-Hill Education, 2014
 4. Hafta: Bütçe ve Faiz Dışı Denge  Yasama organının, yürütme organına, gelir toplama ve harcama yapma konusunda yetki verdiği ayrıntılı olarak hazırlanmış.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
1 of 38 © 2012 Pearson Education PART IV Concepts and Problems in Macroeconomics BÖLÜM İÇERİĞİ 21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek Gayri Safi Yurtiçi.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
Milli Gelir Hesapları.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 5 EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
ÖDEMELER BİLÂNÇOSU Hazırlayan ve Sunan : Gökçe KOSOVA
MİLLİ GELİR.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
plan modelinin ana öğeleri
Dış Krediler + Program ve Proje Kredileri
SEKTÖR AŞAMASI Makro aşamada, kalkınma hızına karşılık gelen GSMH düzeyi, bunun tüketim ve tasarruf arasındaki bölüşümü, nihayet toplumun yapabileceği.
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.
Faizlerin Belirlenmesi
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
Doç. Dr. Oktay KIZILKAYA Ders Notu 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
Sunum transkripti:

Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen

Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,

(I) Ödemeler Bilançosundaki sınıflamaya göre Cari Denge Tanımı, ► Cari denge mal ve hizmet ithalat ve ihracatı, net dış varlık gelirleri ve karşılıksız transferlerden oluşmaktadır. CAt= NXt+rtBt+TRt

► NXt, net mal ve hizmet ihracatını (mal ve hizmet ihracat ithalat farkını); ► B, bono, tahvil, hisse senedi, krediler ve fiziki sermayeyi içeren net dış varlıkları; ► Rt, uluslararası faiz oranı veya getiri oranını göstermektedir. ► rtBt, net dış varlıklardan sağlanan net geliri; rtBt, net faiz ve net kar transferlerinden oluşmaktadır ► TRt, karşılıksız transferler ise net özel ve resmi transferleri kapsamaktadır. Karşılıksız transferleri, net işçi dövizleri ve bedelsiz ithalat olarak ayırmak da mümkündür.

(II) Milli Gelir Hesabı dikkate alınarak (Tasarruf-Yatırım Eşitliğinden hareketle) Cari Denge Tanımı ► Gayri safi yurt içi hasıla ve gayri safi milli hasıla özdeşliklerinden hareketle, tasarruflar ve yatırımlar arasındaki farkın cari açığı oluşturduğunu göstermek mümkündür. ► GSYİH= Ct+It+Gt+Xt-Mt

GSYİH= Ct+It+Gt+Xt-Mt ► Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), ► özel sektör tüketim harcamaları (C), ► özel ve kamu sektörü yatırımları (I), ► kamu harcamaları (G), ► ve dış ticaret gelir ve giderlerinden (X ve M) oluşmaktadır. ► Gayri safi milli hasıla (GSMH) ise GSYİH’ya net dış alem faktör gelirlerini ekleyerek elde edilecektir.

► Xt-Mt=NXt şeklinde de yazılabilir. ► Bu tanımlamadan hareketle; ► GSMH= Ct+It+Gt+NXt+rtBt+TRt eşitliği YDt YDtyazılabilir. ► Burada GSMH (YNt), ► GSYİH (YDt) ye net dış varlık gelirleri (faiz gelirleri ve kar transferleri) (rtBt) ile işci dövizleri gibi karşılıksız transferler (TRt) eklenmiştir. ► İki eşitlikten yararlanarak cari dengeyi oluşturan unsurları bir arada toplamak mümkün olur;

► YDt+rtBt+TRt = Ct+It+Gt+NXt+rtBt+TRt ► YDt+rtBt+TRt - (Ct+It+Gt) = NXt+rtBt+TRt YNt - (Ct+It+Gt) = CA YNt - (Ct+It+Gt) = CA Toplam iç talebin (Ct+It+Gt) milli üretimi aşan kısmı cari açığı oluşturmaktadır.

YNt - (Ct+It+Gt) = CA ► Yukarıdaki eşitlikte (Ct+Gt) ifadesi toplam tüketimi verdiğinden, GSMH’nın tüketilmeyen kısmı tasarrufu verecektir; ► St= YNt-(Ct+Gt) ► St-It =CA olacaktır. ► Böylece ülke içinde tasarrufların yatırımlardan fazla olması cari açığa neden olacaktır.

CA= (Sg-Ig)+(Sp-Ip) ► Burada St toplam tasarruf miktarını vermektedir ve iki kısımdan oluşur; ► St= Sp+Sg= (YNt-Tt-Ct)+(Tt-Gt) ► Toplam tasarruflar, özel ve kamu tasarruflarından oluşmaktadır. ► Özel kesim tasarrufu (Sp), özel kesimin tüketim ve vergilerden arındırılmış kullanılabilir geliridir. ► Kamu kesimi tasarrufu ise (Sg), devletin vergi gelirleri ile harcamaları arasındaki farkı yansıtır ve kalemin negatif olması bütçe açığını gösterir. ► Bu ayırımı dikkate alarak, tasarruf yatırım farkına dayalı cari denge denklemini tekrar yazmak mümkündür; ► CA= (Sg-Ig)+(Sp-Ip)

CA= (Sg-Ig)+(Sp-Ip) ► Böylece cari işlemler açığı kamu kesimi tasarruf eksiği ile özel kesimin tasarruf eksiği toplamına eşit olacaktır. ► Bu denklik cari açığın milli gelir hesaplarında hangi değişkenlerden kaynaklandığını göstermesi açısından önemlidir. ► Cari dengenin tasarruf yatırım farkına dayalı sunumu onun sürdürülebilirliği konusunda da önemli fikir vermektedir.

► Böylece cari açık tanımlamasına birbirini tamamlayan iki açıdan bakıldığında, ► ilk tanımlama da cari açık NXt ve/veya rtBt değişkenlerinin negatif olması nedeniyle bir döviz açığını göstermektedir. ► İkincisi bu açık yurt içinde kamu ve/veya özel kesimde bir harcama fazlası olduğunu ve bu açığın yurt içinde kapatılamadığını göstermektedir. Yurt içi yatırımlar yurt içi tasarruflarla karşılanamamakta ve hükümetin bütçe açığı bulunmaktadır. Bu döviz açığı ya yurt dışından borçlanılarak ya da doğrudan yatırımlar yoluyla kapatılmaya çalışıldığından bu durum net dış varlıkları azaltmaktadır. ► Tersi durum yurt içi yatırımlarını finanse edebileceğinden daha yüksek miktarda tasarruf eden ve bu farktan daha düşük miktarda bütçe açığı bulunan bir ülkenin yabancı varlık stokunu artıracağı şeklinde açıklanabilir. Bu yurt dışına sermaye çıkışı anlamına gelecektir. Yurt dışına sermaye çıkısı ise cari işlemler fazlasıyla mümkün olacaktır.