BTO416 İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ EVRENSEL TASARIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYARDA KULLANILAN FAYDALI PROGRAMLAR
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
HER AN HER YERDE PROGRAMLAMA (Ubiquitous Computing)
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Uzaktan Eğitim Kuramları
OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
Derya Duygu KARSLI
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Öğretim Teknolojileri ve İletişim Süreci
3.
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
E-postanın nasıl kullanılır?
DOĞAL AFET BTÖ–302 Internet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları
Model ve Teoriler Bölüm 14 İletişim ve İşbirliği Modelleri
Kütüphane Oryantasyonu
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
“Öfke”.
BÖLÜM 10: EVRENSEL TASARIM
BTÖ302 - İNTERNET ORTAMINDA YAZARLIK DİLLERİ UYGULAMALARI
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
BİR KİTAP BİR DOST.
B İ LG İ SAYAR DESTEKL İ Ö Ğ RET İ M GENEL BAKIŞ.
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
Hazırlayan Ufuk Kemerci  2004 yılında ortaya atılmı ş bir kavramdır. Web sitelerinin yalıtılmı ş bilgi depoları ş eklinden çıkıp kullanıcılara.
Yrd. Doç. Dr. Alparslan ÖZMEN
MEDYA.
İçindekiler Notebook Netbook Ultrabook Tablet Phablet.
ÜRET İ M VE ÜRET İ M YÖNET İ M İ KAVRAMLARI.  Üretim:" İ nsan ihtiyaçlarını kar ş ılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi i ş lemidir."
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
FAYDALARI VE ZARARLARI
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
Engelliler İçin Teknoloji Destekli Eğitim Ali Ekrem ÖZKUL 17 Mayıs 2010 Ankara ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMLERİNİN YAPILANDIRILMASI VE İŞLEYİŞİ TOPLANTISI.
KULLANILABİLİRLİK.  ‘Bir kapıyı açmasını öğrenemeyen insan bu dünyada ne diye yaşar bilmem ki…’ Aziz Nesin ‘ İSTANBUL’UN HALLERİ’
Hazırlayan : İ hsan ÇET İ N Erzincan Dijital Vatandaşlık.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
EĞİTİMDE İLETİŞİM SÜRECİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
YAZILIM DEĞERLENDİRME
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
7.SINIFLAR TEKNOLOJİ TASARIM
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 1
EĞİTİMDE TEMEL KAVRAMLAR AÇISINDAN TEKNOLOJİ VE İLETİŞİM
Problem Çözme ve Algoritmalar
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Bilgi Güvenliğinde El Yazısı
Universal Design Evrensel Tasarım
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
Sanal ve Şebeke Örgütleri
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Sunum transkripti:

BTO416 İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ EVRENSEL TASARIM DERS SORUMLUSU: Yrd. Doç. Dr. Hakan TÜZÜN HAZIRLAYANLAR: Tolga Mustafa KÖSE Hasan ÖZDEMİR Nurettin GELEŞ Mustafa ÇELİK Mehmet Said GÜVEN 2009-2010 Eğitim Yılı Bahar Dönemi

Sizce Evrensel Tasarım Nedir? Kültür Geçmiş İlgi Yetenek Bakış açısı Deneyimler Süreç Standart Ürün Belli bir amaç

Evrenselliğin Amacı

Evrenselliğin Amacı Birçok insanın olası her durumda kullanabileceği ürünler ortaya koymaktır. Böylece bu ürünler evrensel tasarımda yerini alır.

Evrensel Tasarım İlkeleri 1- Kullanımda Eşitlik: Kullanıcı ayrıcalığı yapılmaz, herkes tarafından kullanılabilmelidir

Evrensel Tasarım İlkeleri 2- Kullanımda Esneklik: Kullanıcının yeteneği ve tercihi doğrultusunda üründe kullanım esnekliği sağlamak…

Evrensel Tasarım İlkeleri 3- Basit ve Sezgisel Kullanım : Kullanımı anlaşılır ve kolay olmasıyla her kullanıcıya hitap etmelidir. Kullanıcıdan üst düzey bilgi, beceri ve konsantrasyon beklememelidir.

Evrensel Tasarım İlkeleri 4- Anlaşılabilir Bilgi: Tasarım, bilginin etkili iletişimini çevresel koşullara veya kullanıcı yeteneklerine bakmaksızın sağlamalıdır. Sunumun fazlalığı önemlidir. Bilgi farklı formlarda ve tarzlarda sunulmalıdır (grafik, sözlü, yazılı vb.).

Evrensel Tasarım İlkeleri 5- Hata Toleransı: Hatalar iyi tespit edilmelidir. Hatalar ortadan kaldırılmalı ya da en aza indirgenmelidir.

Evrensel Tasarım İlkeleri 6- Düşük Fiziksel Çaba: Tasarımlar fiziksel güç gerektirmeyecek şekilde olmalıdır. Kullanıcı fazla çaba sarfetmemelidir.

Evrensel Tasarım İlkeleri 7- Yaklaşım ve Kullanım İçin Gerekli Boyut ve Alan: Tasarlanmış aracın veya sistemin kullanıcıların boyut ve duruşlarına göre kullanımı değişmeyecek şekilde olmalıdır.

Evrensel Tasarım İlkeleri Önemi : Bu 7 ilke bize tasarımlarımızı yaparken dikkate almamız gereken adımları gösterir. Fakat her ilke her durum için söz konusu değildir. Ayrıca her ilkeyi her durum için eşit şekilde uygulayamayabiliriz.

ÖRNEK Örneğin; Çekiç, balyoz, bisiklet vs. Kullanımı fiziksel güç isteyen araçlardır. Buna göre fiziksel güç çaba gerektirmemeli ilkesine göre tasarlanması zordur.

Evrensel Tasarımda Çoklu Mod Etkileşimi BİLGİYE ERİŞME YOLLARI 5 DUYU BİLGİ Evrensel tasarımda bilgiye erişimin birden fazla etkileşim yolunun olması önemlidir.

Evrensel Tasarımda Çoklu Mod Etkileşimi Çoklu Mod Etkileşimin Amacı; Kullanıcıların kendilerine en uygun etkileşim yolunu seçerek sisteme ulaşmalarına olanak sağlamak Etkileşim zenginliği katmak Farklı kanallarla aynı bilgiyi sunmak

Evrensel Tasarımda Çoklu Mod Etkileşimi Arabirimde Ses Arabirimde Konuşma Arayüzde Dokunma El Yazısı Tanıma ve Teknolojisi Jest- Mimik Hareket Tanıma

Arabirimde Ses Ses sistemi algıyı artırmada önemli yere sahiptir. Görüntü ile birleştiğinde evrensel tasarımı destekler hale gelir. Böylece; Algılamada hataları azaltır(oyun vs). Görme engelliler ve duyma engelliler ortamdan yararlanabilir. Işığın yetersiz veya gürültünün çok olduğu ortamlarda bilgiye ulaşmadaki problemi ortadan kaldırabilir.

Arabirimde Ses Kullanabileceğimiz iki çeşit ses vardır. Konuşma (speech) Konuşmasız-Sözsüz Ses(non-speech)

Arabirimde Ses - Konuşma Konuşma dilden çıkan sesin farklı çeşitlerde bir araya getirilmesiyle sağlandığı için ortaya karmaşık bir durum çıkarıyor. Kişiden kişiye ve ortamdan ortama değişen konuşma ile bu karmaşıklığı daha belirgin şekilde görebiliriz. Bu yüzden teknoloji de bu karmaşıklığı algılamada oldukça zorluk çeker.

Arabirimde Ses - Konuşma Gelişen teknolojiye rağmen konuşma dilinin algılanması oldukça güçtür. Ortamdan karışan diğer sesler ve kişilerin konuşmaları esnasında ağzından farklı tonlarda harflerin çıkması bu zorluğu gösterir. (ııı, üüü) Bu yüzden konuşmayı standart tonda bilgisayar ortamına sunmak için kişilere eğitim verilmelidir. Fakat bu eğitimin şu an için amacına ulaşmadığı bilinmektedir.

Arabirimde Ses - Konuşma Avantajları: Kişilerin diğer organlarını o an başka işlerde kullanmasını sağlayabilir. Ayrıca fiziksel engeli bir hayli olan insanlar için iyi bir fırsattır. Teknoloji ile daha iyi hale getirildiğinde zaman açısından çok fazla hız sağlayacaktır.

Arabirimde Ses – Konuşmasız Sesler Arayüzde ses, konuşmaya göre daha kolay algılanan bir iletişim parçasıdır. Konuşmada cümleyi tamamlamak ve cümleye bir bütün olarak bakmak gerekir. Seste ise; sesin ne anlama geldiği bilindiği an işlem yapılabilir.

Arabirimde Ses – Konuşmasız Sesler Avantajlar: Standart hale gelebilir ve konuşmadaki gibi herhangi bir dile bağımlı olmak gerekmez. İşlemler daha kısa sürede halledilebilir (konuşmaya göre) Dezavantajlar: Her bir işleme bir ses bulmak ve notaların yetersizliği olabilir Bir çok sesi anlamlarına göre tanımak oldukça zordur.

Arayüzde Dokunma Dokunma hissi bilgisayar teknolojisinde giderek önem kazanan bir teknolojidir. Bu alanda dokunmatik cihazlar ve hareket algılayıcıları giderek artmaktadır.

Arayüzde Dokunma Bu alanda gelişen teknolojiler Örnekler, Dokunmatik Cep Telefonları Surface Novint Falcon gibi Titreşimli Kollar

Arayüzde Dokunma

Arayüzde Dokunma Novint Falcon Özelliği Cisimlerin ağırlığını hissettirebiliyor. Şekilleri algılayabilmenizi sağlıyor. Boyutları algılamanızı sağlıyor. Fiziksel beceri istiyor.

El Yazısı Tanıma Teknolojisi El yazısı tanıma teknolojisi yorumlama ve tanıma açısından oldukça ilgi çeken bir teknolojidir. Bu teknolojide en öne çıkan teknoloji sayısallaştırılmış tabletlerdir.

El Yazısı Tanıma Teknolojisi Sınırlılıkları, Kişilerin günden güne değişebilen el yazıları ve bu yazıların grafik veya metin olarak algılanmasındaki teknolojik yetersizlikler vardır.

Jest-Mimik-Hareket Tanıma Hareket, insan bilgisayar etkileşiminde önem kazanan bir teknolojidir. El ve kol hareketleri ön plana çıkmıştır. Kullanılan Teknoloji Örnekleri Wii Gülmeyi Algılayan Fotoğraf Makineleri ( Şuayip’ in fotoğraf makinesi )

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım Her toplumda bilgisayarla etkileşim içinde bulunan %10 engelli insan vardır. Bunları 5 grupta inceleyeceğiz: 1) Görme Engeli, 2) İşitme Engeli, 3) Fiziksel Engel, 4) Disleksi (Öğrenme-Okuma Güçlüğü), 5) Otizm.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım 1) Görme Engeli Grafik ara yüzü tasarımlarının gelişmesinden en çok mağdur olan görme engellilerdir. Bu durumda onların mağduriyetini azaltmanın iki yolu vardır: İşitme ve dokunma duyularından yararlanmak.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım 2) İşitme Engeli Grafik ara yüzü tasarımında görme engellilere göre çok çok üstünlerdir. Grafik tasarımlarının çoğu görsellik ifade ettiği için bu konuda bir sıkıntı çekmezler. Fakat işitme engellilerde ise en büyük sıkıntı işitme engelidir. Bu duruma göre tasarımlarda sesli anlatımın dışında işitme engelliler için de metinsel bir döküman hazırlanmalıdır.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım INDRA, Castilla-La Mancha Üniversitesi ve Adecco Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü GANAS Projesi (İşaret Dili için Otomatik Animasyon Üretimi Projesi) kapsamında işitme engelliler için metinleri işaret diline dönüştüren bir çevirmen geliştiriyor. Proje ile işitme engellilerin sosyal yaşama dahil olması ve çevrelerindeki bilgilere erişebilmeleri hedefleniyor. Sonuç olarak metinler bir bilgisayar yardımı ile üç boyutlu karakterler kullanılarak işaret diline dönüştürülüyor.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım 3) Fiziksel Engel En büyük sıkıntı ellerini hareket ettirememeleridir. Daha yüksek derecelerde engellilerde ise vücudun birçok bölümünü fiziksel olarak hareket ettirememektedirler. Bunların engellerini ise, sesli komutlarla ve/veya göz hareketleriyle çalışan teknolojilerle aşabiliriz.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım İspanyol bilim insanları düşünce gücüyle yönlendirilebilen bilgisayar yaptılar. Kişinin ellerini kullanmadan bilgisayarı açıp kapatmasını ve hatta internete girmesini bile sağlayabiliyor. Beyin sinyallerinin alan ve bunu çözümlemek için yüzden fazla elektrodu kullanan sistem bilgisayarın anlayabileceği bi şekilde komutları çözümlüyor. Özellikle elleri olmayan engelli insanlar için çok önemli bir teknoloji olan bu sistem onların da internete girip bilgisayar kullanabilmelerini sağlayacak.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım 4) Disleksi (Öğrenme-Okuma Güçlüğü) Okuma güçlüğü çeken engellilerdir. Okuma güçlüğü çeken için yapılan tasarımlar, yazılan yazılar tane tane olmalı ve anlatılmak istenenler grafiklerle- şablonlarla daha basite indirilmelidir.

Engelli Kullanıcılar ve Tasarım 5) Otizm Otistik insanların çevreyle etkileşimi, iletişim iyi değil ve hayal güçleri çok zayıftır. Bu yüzden sanal ortamlarda insanlarla iletişim kurmaları daha kolay ve otistik insanlar için yararlı olacağı düşünülmektedir.

Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz. Teşekkürler  Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz.