 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUSTAFA YEŞİLADA
Advertisements

ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Olumlu Disiplin Yöntemleri
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Uzaktan Eğitim Kuramları
Denizcilik E ğ itiminde Kalite: Türk Denizcilik Sektörünün Denizcilik E ğ itimi Veren Kurumlardan Beklentileri Selçuk NAS, Serim PAKER, Murat YILMAZEL,
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
ÇAĞDAŞ EĞİTİM AKIMLARINI ORTAYA ÇIKARAN FAKTÖRLER POLİTİK, İDEOLOJİK FAKTÖRLER, KİTLE EĞİTİMİ - SEÇKİN EĞİTİMİ, HAYAT BOYU EĞİTİM Prof. Dr. Mustafa ERGÜN.
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
BİR KİTAP BİR DOST.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
TABAKALAŞMA VE SINIF.
MEDYA.
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
Atık kağıtlardan dünya haritası !. Farklı ülkelerdeki insanların temiz suya eri ş im yüzdelerinin ne oldu ğ unu ara ş tırdık. Atık ka ğ ıtları kullanarak.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
UNI-SET Toplantı Notları
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Program Geliştirme Modelleri
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Türkiye’de yaşayan Suriye vatandaşları için HAYATI OKU PROJESİ.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
OKULUMUZ HAKKINDA BİLGİLER Öğretmen Sayısı : 19 Öğrenci Sayısı : 212 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 9 Fen Laboratuarı Sayısı :0 BT(Bilgisayar) Sınıfı.
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Performans Değerlendirme
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ESENLİ BİLAL ŞAHİN İMAM HATİP ORTAOKULU
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
MİLLİ BİLİNCİ OLUŞTURMAK İYİ İNSAN, İYİ VATANDAŞ YETİŞTİRMEK
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yönetimin Tanımı ve Unsurları
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÖĞRETİM İLKELERİ.
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
Isparta Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, orta öğretim kurumlarından mezun öğrencilerin 2 yıl süreyle eğitim-öğretim gördükleri, Ön lisans diploması.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
İnsan Kaynakları Yönetiminin
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski statik kabiliyet anlayışına bağlı olan bu görüşe göre, kabiliyetler kesin olarak şu üç şekilde tezahür eder:

a)Teorik kabiliyet b) Pratik kabiliyet c) Teorik-pratik karışımı kabiliyetler. Yine bu eski psikoloji görüşüne göre bu üç kabiliyet şekli, kalıtıma bağlı olarak daha doğuştan itibaren getirilen tabii verileri teşkil etmektedir.

 Kabiliyetler üzerine olan bu geleneksel görüş, Sosyal Darwinizm’e dayanmaktadır. Zira Sosyal Darwinizm’e göre bu üç ana kabiliyet çeşidi, sosyal alandaki şu üç sınıfı temsil eder -Teorik kabiliyet: Üst sınıfları, -Pratik kabiliyet: Alt sınıfları, -Teorik-pratik karışımı kabiliyetler:Orta sınıfları.

 Tıpkı 19. Yüzyılın fizik ilmindeki “parçalanmaz atom” görüşü gibi psikoji ilmindeki bu “üçlü kabiliyet” görüşü de, mutlak bir geçerliliğe sahip bulunuyordu.  Bu görüş, aşağı yukarı 1945 yılına kadar hakim buluyordu..

 Pek tabidir ki okulların da, günümüzdeki okul reformlarına kadar, şu belirli sosyal sınıflar temsil etmeleri, sanki bir tabiat kanunu gibi kabul edilmekteydi: -Liseler: Yüksek tabakaları, -İlkokul: Alt tabakaları, -Ortaokullar: Orta tabakaları temsil etmekteydi.

 Günümüzdeki modern kabiliyet araştırmanlarının ortaya çıkardığı veriler, bu eski “statik” kabiliyet anlayışını yıkarak, bunun yerine “dinamik” bir kabiliyet görüşünü getirmiş bulunmaktadır. Bu gerçeği, H.Roth şu şekilde ifade eder:

 “Bir istidat ancak bir çevreye göre ve bir çevre de ancak bir istidat göz önüne alınınca mevcuttur. ‘Kendiliğinde olarak ne bir ‘istidat’ ve yine ‘kendiliğinden’ olarak ne de bir ‘çevre’ vardır. Yeni çevresel durumlar yeni istidat güçleri imkanları doğururlar.”

 Bu durumda, Avrupa’da okulların geleneksel şekildeki gibi sosyal sınıfları temsil eder tarzda kabul edilen üç ana kabiliyet esasına göre düzenlenmeleri artık söz konusu değildir. Çünkü, geleneksel şekilde okullar, bu esastan hareket ederek sosyal bir “eleme” yapmakta ve bundan dolayı da zümresel bir görüşü temsil etmekteydiler.

 İ nsan, içinde bulundu ğ u ça ğ ın gerekliliklerine göre e ğ itime sürekli açık bir varlıktır.  Bilimsel, sosyal ve ekonomik ko ş ulların hızlı ve sürekli de ğ i ş imi e ğ itimi hayat boyu devam eden bir süreç olarak kar ş ımıza çıkarmaktadır.  Dünyadaki bu hızlı de ğ i ş im ve geli ş meler ülkeleri e ğ itim alanında ciddi önlemler almaya zorlamaktadır.  İş te bu noktada ülkelerin birço ğ u kendini sorgulayarak herkesin hayat boyu ö ğ renmesini sa ğ layacak ş ekilde yeni bir e ğ itim sistemi yapılandırmaktadır.

 DÜNYADAK İ MEVCUT DURUM  1960’lı yıllarda geli ş mi ş ülkelerde e ğ itim sistemleri tartı ş ılmaya ba ş landı.  Sistem ciddi ele ş tiriler aldı.  Ele ş tiriler örgün e ğ itimin tek ba ş ına bireylerin ö ğ renme ihtiyacını kar ş ılayamadı ğ ını  Ve  Örgün e ğ itimden yararlanamayanların e ğ itimsiz kalmaya mahkum edildi ğ i noktalarında yo ğ unla ş tı.

 Ele ş tiriler sonucu “Yinelenen E ğ itim” kavramı ortaya atıldı.  Bu kavramın getirdi ğ i yenilik, e ğ itimin yinelenen bir biçimde bireyin tüm ya ş amına yansıtılmasıdır.  Bu sistem seksenli yıllarda biraz daha geli ş tirilmi ş ve e ğ itimin sosyal yön a ğ ırlıklı kazanım olu ş turması planlanmı ş tır.

 Doksanlı yıllarda e ğ itimin aksayan yönleri incelendi ğ inde mevcut sistemlerin bekleneni vermedi ğ i görüldü.  Bu noktada insanların okur- yazarlıklarının bile sorun olarak önemli yer bulması bu noktalara yönelmeyi gerekli kıldı.  Okur yazar olmayan insanların oranları  Dünyada geli ş mi ş ülkelerde % 5  Geli ş memi ş veya az geli ş mi ş ülkelerde % 95

 HAYAT BOYU E Ğİ T İ M KAVRAMI  E ğ itim insan hayatına ba ğ lı bir süreçtir. Bu durum hayat boyu e ğ itim kavramını ortaya çıkaran temel dü ş üncedir.  Örgün e ğ itim bitse de e ğ itim hayat boyu sürer. Bu durumda insan okul öncesinden ba ş layarak ölümüne kadar ö ğ renme sürecinin içindedir.  Hayat boyu e ğ itimde, e ğ itim kavramı en geni ş anlamıyla kullanılmakta ve e ğ itimin tüm kademelerini ahenkli bir ş ekilde bütünle ş tirmektedir.

 Hayat boyu e ğ itimin amaçları  1. Ki ş isel geli ş me: bireyleri en iyi ş ekilde hayata hazırlamak ve süreklilik sa ğ lamak yönünde bir anlayı ş la yola çıkar.  2. Toplumsal bütünle ş me: insanlara fırsat e ş itli ğ i sunarak toplumsal yapıyı güçlü kılma hedefindedir.  3. Ekonomik büyüme: bireyi ve toplumu geli ş tirerek ekonomik etkile ş imleri de daha yüksek bir seviyeye ula ş tırmak hedeflenmi ş tir.

 HAYAT BOYU E Ğİ T İ M İ N İ LKELER İ  1. Ansiklopedik bilgilere son verilmesi  2. okumaz- yazmazlı ğ a son verilmesi  3. bilgilerin geleneksel yollarla aktarımına son verilmesi  4. a ş ırı uzmanla ş maya son verilmesi  5. her düzeyde geleneksel e ğ itim yöntemlerine son verilmesi  6. e ğ itimin demokratikle ş tirilmesi

 Hayat boyu e ğ itim, geli ş en hayat standartlarına ayak uydurabilme,  yeni geli ş melerle dolu dünyaya do ğ ru atılan bir adımda insan gücünün etkili bir ş ekilde kullanılması,  hizmet sektöründe kullanılacak bilgi ve becerilere sahip bir nüfusa olan ihtiyaç do ğ rultusunda  İ nsan yeti ş tirmeyi hedefleyen bir yakla ş ımdır.

 Dolayısıyla, bireysel özgüven ile ya ş amın anlamını yeniden yorumlayabilecek,  Bundan tat alabilecek bir toplum hedeflenmektedir.