1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir? a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
1/24 İsim (Ad) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması bulunmaktadır? Kitaplar, insan hayatında vazgeçilmez varlıklardır. Dünyada hiçbir.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
SIFATLAR ÖN AD.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
EKLER.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
TAMLAMALAR.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TÜRKÇE SIFAT (ÖN AD).
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
EKLER.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1. Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım.
TAMLAMALAR.
KÜÇÜK FİL.
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
SÖZCÜK YAPISI ...
Ses Bilgisi.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
TAMLAMALAR.
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
Sözcükte Anlam Sorular.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
CÜMLE TÜRLERİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
SIFAT ( ÖN AD ).
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
SIFAT ( ÖN AD ).
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Ergun DÖNMEZ İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU. BASİT SÖZCÜKLERTÜREMİŞ SÖZCÜKLERBİRLEŞİK SÖZCÜKLER İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU.
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
ADLAR (İSİMLER).
ADLAR (İSİMLER).
Sunum transkripti:

1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir? a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi. b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş. c) Bu yine külbastı yemek olacakmış. d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.

Cevap B

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır? a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum. b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu. c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü. d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.

Cevap C

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır? a) Kırmızı çocuk gömleği aldık. b) Kırık kapı kilidi onarıldı. c) Evde büyük çiçek vazosu vardı. d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.

Cevap D

4. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez? a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti. b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı. c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi. d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.

Cevap D

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır? a) Saate bakmayı unutmuşum. b) Kente inene kadar konuşmadım. c) Ele dedi ama, eleyemedi. d) Bahçeden çıkıp okula gittim.

Cevap C

6. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez? a) Bu konuyu sana anlatırdı. b) Bu yazı bana ait değildi. c) Bu camı camcı takmadı. d) Bu sözü hiç unutmadı.

Cevap B