Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız."— Sunum transkripti:

1 1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız başına yaşıyordu. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş sıfat kullanılmıştır?

2 2/20 Sıfat A B C D Yürek kadar büyümüştü kızgın gözleri. Kızgın boğa etrafındakilere saldırdı. Arkadaşım o akşam kızgınlığını gizleyememişti. Kızgın hareketlerde bulunacağını sezmiştim. “ Kızgın ” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde niteleme görevinde kullanılmamıştır?

3 3/20 Sıfat A B C D Sokaklardaki çöpler zamanında toplanmıyor. Kardeşimin notları sizinkinden daha yüksekti. Akşamki yağmur ekinlerine zarar verdi. Sulardaki kirlilik gün geçtikçe artıyor. Aşağıdakilerden hangisinde “-ki” eki bir sözcüğün yerine kullanılmıştır?

4 4/20 Sıfat A B C D Çalışmalarıyla öğretmenini gözüne girdi. Notlarına göz atmak için odasına çekildi. Şiiri güzel okumasıyla göze girecek galiba. Kalem, çocuğun gözüne girmişti. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “göz” sözcüğü başka sözcüklerle bir deyim oluşturmamıştır?

5 5/20 Sıfat A B C D Az önce gelen Ayşe’miydi acaba. Akşamki televizyon dizisini izledin mi? Bu yıl da kış çok ağır geçecek. Pazarda, taze sebzeler satılıyor. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

6 6/20 Sıfat A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmıştır? Şu evler yeni yapılmıştı. Şu insanlar niçin dost olamazlar. Şu çalışmanı bir bitirebilsen. Şu güzel görünüyor, bakabilir miyim?

7 7/20 Sıfat A B C D Belirtili isim tamlaması Belirtisiz isim tamlaması Takısız isim tamlaması Sıfat isim tamlaması “ Yeni kuşakların eğitimi Türkün yüceltme prensibine dayanmaktır.” cümlesinde altı çizgili tamlamanın çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

8 8/20 Sıfat A B C D Özne “ Şekerci Cemal’e beni sorunuz.” cümlesinde geçen unvan sıfatının cümledeki görevi aşağıdakilerden hangisidir? Nesne Dolaylı tümleç Zarf tümleci

9 9/20 Sıfat A B C D Niçin bize gelmiyorsun? Ankara’ya hangi yoldan gittiniz? Bugün bize kim geldi. Bu senini canciğer arkadaşın mıydı? “Bu kış tatilinde kaç kitap okumuştun? ” cümlesinde altı çizgili sözcüğün görevdeşi hangi cümlede vardır?

10 10/20 Sıfat A B C D Pekiştirme sıfatı “Kayalıkların arasında mor mor çiçekler fışkırmıştı.” cümlesinde geçen altı çizgili sözcüğün çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? Küçültme sıfatı Belgisiz sıfat Belirtme sıfatı

11 11/20 Sıfat A B C D Yüz sayfalı kitabı daha yeni bitirdi. Onun arkadaşı boşboğaz bir insandı. İpekten bir elbise giymişti o gece. Günümüzde okuryazar insanlar gittikçe artıyor. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sıfat yoktur?

12 12/20 Sıfat A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri vardır? Ona söyle “Ben artık gidiyorum.” Ötekini istiyorum, verir misin? Onların evleri daha bitmedi. Sizler bu işin üstesinden gelebilirsiniz.

13 13/20 Sıfat A B C D Herkes birşeyler için mücadele ediyor. Neredeki resmi aldın? Onun konuşması bütün insanları etkiledi. Bunları kendi elimde topladım, ister misin? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir kullanılmıştır?

14 14/20 Sıfat A B C D Dost dediğin kara günde belli olur. Kitabım, seninkinden daha kalın. İnsan ol ki seni sevelim sayalım. Neden şöyle sallana sallana yürüyorsunuz. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi ve iyelik zamiri bir arada kullanılmıştır?

15 15/20 Sıfat A B C D Aşağıdaki cümlelerde altı çizgili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır? Deniz teknelerinde dümen menteşesine iğnecik denir. Sığırcık siyah renkli, uzun gagalı bir kuştur. Askerin beline dipçik duruyordu. Karıncık yürekte bulunan bir bölümdür.

16 16/20 Sıfat A B C D Sabahtan Kadar Oyuncakları Çocuk “ Sabahtan akşama kadar çocuk oyuncakları ile oynuyordu.” cümlesindeki anlam karışıklığını gidermek için hangi sözcükten sonra virgül (,) konmalıdır?

17 17/20 Sıfat A B C D Yumuşama Hece düşmesi Ulama Kaynaşma “Çocuğunu kaybeden kadın kapıya doğru gitti.” cümlesinde aşağıdakilerden hangisi yer almamıştır?

18 18/20 Sıfat A B C D Yemekten sonra dağ gezintisi yaptık. Sınıf birincisine bugün ödülü verildi. Çocuk kahkahası salonu çınlatıyordu. Defter sahibi bir türlü ortaya çıkmadı. Kimi belirtisiz isim tamlamaları, belirtili isim tamlaması yapılamaz. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu açıklamaya uygun bir isim tamlaması kullanılmıştır?

19 19/20 Sıfat A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik zamir vardır? Kimileri evde oturmayı severler. Öğrencilerin birkaçını seçip geziye götürdüler. Bu işin sonunda adım adım yaklaşıyoruz. Sulu sulu portakallara iştahla bazıları saldırdı.

20 20/20 Sıfat A B C D 1 - 4 Kale içi sokakları Basma perde Çiçek kokuları Geçerdim hep Koltuğumda şiir kitapları Yine geçerdim Koltuğumda koltuk değnekleri 2 - 5 4 - 6 5 - 7 Yandaki dizelerin hangilerinde bir tamlama yoktur?


"1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları