BESLENME ALIŞKANLIKLARI. A İ LE BÜYÜKLER İ M NASIL BESLEN İ YORDU? Aile büyüklerimizin beslenme şekilleri; 1-Meyve ve sebzelerini kendileri yetiştirirlerdi,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
Fen Teknoloji 5.
BESLENME TEDAVİSİ.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
SAĞLIKLI YAŞAMA.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
HARİKASINIZ ÇOCUKLAR,ALKIŞI HAKKETTİNİZ
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
Hayat Bilgisi 2 Dengeli Beslen !.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra.
Sindirim Hakkında Ne Biliyoruz?
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇS/AP Şube Müdürlüğü
HAZIRLAYANLAR MUSTAFA TATAR VEYSİ KOÇAK.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
Eslenme engeli.
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
BESLENME.
BESLENME REHBERİ 2.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
OBEZİTE (Şişmanlık).
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
PROJESİ.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
BÖLÜM 15 BESLENME. BÖLÜM 15 BESLENME Bebek ve çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi ancak uygun bir beslenme ile sağlanabilmektedir.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENİYORUM
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

BESLENME ALIŞKANLIKLARI

A İ LE BÜYÜKLER İ M NASIL BESLEN İ YORDU? Aile büyüklerimizin beslenme şekilleri; 1-Meyve ve sebzelerini kendileri yetiştirirlerdi, 2-Unu ve ekme ğ i kendileri yaparlardı, 3-Yedikleri ve içtikleri şeyler tamamen do ğ aldı, 4-Sularını do ğ al kaynaklardan elde ederlerdi, 5-Et, süt, yumurta vb. ihtiyaçlarını besledikleri hayvanlardan elde ederlerdi, 6-So ğ utucu olmadı ğ ı için etleri kurutarak veya kavurma yaparak tüketirlerdi, 7-Bazı meyve ve sebzeler kışın kullanılmak üzere yazın güneşte kurutularak saklanırdı, 8-Hazır yiyecekler çok fazla olmadı ğ ı için salça vb. birçok yiyecek evde hazırlanırdı, 9-Kışlık yiyecekler imece usulü hazırlanırdı, 10-Yemekler sobada yada odun ateşinde pişerdi.

Günümüzde; 1-Genellikle hazır yiyecekler tüketiyoruz, 2-Yiyecekleri mevsiminde tüketmenin dışında,mevsim dışı tüketiyoruz, 3-Yiyeceklerimiz do ğ al de ğ il(iyi ve çok ürün almak için kimyasal maddeler kullanılıyor), 4-Sanayileşmenin gelişmesi ile birlikte hazır yiyecek sektörü oluşmuş ve buna ba ğ lı olarak toplumda hazır yiyecek tüketme alışkanlı ğ ı başlamıştır, 5-Hava, toprak ve suyun kirlenmesi ile birlikte yiyecekler azalmaya başlamıştır, 6-Bayanların çalışma hayatına girmesiyle hazır yiyecek tüketimi artmıştır, 7-Emek harcanarak yapılan yemekler yerine hazır yiyecekler tüketilmeye başlanmıştır, 8-Hayvansal yiyeceklerden bitkisel yiyeceklere yönelme başlamıştır, 9-Dengeli ve düzenli beslenmiyoruz.

1-Emek harcanarak yapılan yemekler yerine hazır yiyecekler tüketilmeye başlanmıştır, 2-Hayvansal yiyeceklerden bitkisel yiyeceklere yönelme başlamıştır, 3-Yer sofraları yerine masalarda yemek yenmektedir, Geçmişte insanlar do ğ al yiyeceklerle besleniyordu. Yiyeceklerini emek harcayarak kendileri hazırlıyorlardı. Bunun sonucunda daha sa ğ lıklıydılar(enerji harcadıkları için çok kilo almıyorlardı).Yiyeceklerde kimyasal maddeler olmadı ğ ı için hastalıklar azdı.Oysa ki günümüzdeki yiyecekler insan sa ğ lı ğ ını olumsuz yönde etkiliyor.Ayak üstü ve hazır olarak tüketilen yiyecekler sa ğ lı ğ ımızı olumsuz yönde etkilemektedir.Örne ğ in; Obezite, Diş çürümeleri, Mide, ba ğ ırsak rahatsızlıkları ve Gelişim bozuklukları meydana gelmektedir.