ATOMUN YAPISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
Hazırlayan:Selma Kayaköy
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
ATOM TEORİLERİ.
ATOMUN YAPISI.
Atom Teorileri.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
FEN MADDENİN TEKNOLOJİ MADDENİN YAPI TAŞLARI ATOMLAR TANECİKLİ YAPISI.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
Atom ve Yapısı.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Büşra Özdemir.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
2.ATOMUN YAPISI Atomu oluşturan parçacıklar›n farklı konumlarda bulundu¤unu biliyor musunuz? Nötron ve protonlar atomun merkezinde bulunur. Nötron ve protonların.
Atomun Yapısı.
Atomun Yapısı.
1.Elementler ve Sembolleri
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
2.ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. * Cisimden cisme elektrik yüklerini taşıyan negatif yüklü elektron,
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
ORTAK AKIL NEDİR?. BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine.
Atom Modelleri ve Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi
ATOMUN YAPISI.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI ..
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

ATOMUN YAPISI

Şekilde altın elementlerınden yapılmış bir yüzük görüyoruz Şekilde altın elementlerınden yapılmış bir yüzük görüyoruz. Altın elementlerini oluşturan atomlar nasıl bir arada durmaktadır ?

Peki bilyeler düz bir zemin üzerine konulduklarında neden durmazlar?

Maddeyi oluşturan taneciklerde bilye gibi olsaydı hepsi biririnden bağımsız davranırdı. Elemetleri oluştutan atomlar birbirlerini etkilediği için atomlar bir arada bulunur.

Atomu oluşturan tanecikler

Her atomun farklı sayılarda elektron proton ve nötronu bulunur. Belirli sayılarda nötron proton ve elektronlar farklı konumlarda bir arada bulunarak atomu oluşturur. Atomu oluşturan bu parcacıkların arasında sadec boşluk vardır.

Atomun bir alt parçacığı olan elektronlar çekirdeğin etrafında sabit bir yerde durmaz. Elektronların hareketini Lunaparktaki ahtapotun dönme hareketine benzetebiliriz.

Elektronlar çekirdekten belirli uzaklıklarda hen kendi etrafında hen de çekirdeğin etrafında çok hızlı hareket ederler. Bu sebeple elektronlar çekirdeğe düşmezler,çekirdek tarafından çekildikleri içinde dışarı fırlamazlar.

Çekirdekte bulunan proton ve nötron ise elektrona göre oldukça yavaş hareket ederler. Atomu oluşturan parçacıkların hızının farklılığı,bunların sahip oldukları kütlelerle ilişkilidir. Tabloda görüldüğü gibi atomun kütlesi,çekirdeği oluşturan kısım (proton+nötron) meydana getirir. Tanecik Yük Kütle Proton +1 1 Nötron Elektron -1

Şekildeki atomu oluşturan farklı yüklere sahip parçacıklar aşağıdakı çeke kuvveti gösterilmiştir. proton + - elektron nötron

Elektronlar ortalama olarak bulundugu cizgiler katma olarak adlandırılır. Atomlar birden fazla katmana sahip olabilirler. Gercekte atomun yapısında kantman bulunmaz .

İZOTOP ATOMLAR

İzotop atom: Proton sayıları (atom numaraları)aynı, nötron sayıları farklı olan atomlara denir. İzotop atomların kimyasal özellikleri aynı (p aynı) , fiziksel özellikleri farklıdır (n farklı). Nötr halde bulunmayan, iyon halindeki izotop atomların hem fiziksel, hem kimyasal özellikleri farklıdır.

ATOM MODELLERİ Democritus Atom Modeli : • Madde parçalara ayrıldığında en sonunda bölünemeyen bir tanecik elde edilir ve bu tanecik atomdur. • Bütün maddeler aynı tür atomlardan oluşur. • Maddelerin farklı olmasının nedeni maddeyi oluşturan atomların sayı ve dizilişi biçiminin farklı olmasıdır. • Atom görülemez. • Atom görülemediği için bölünemez.

DALTON ATOM MODELİ • Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.) • Atom parçalanamaz. • Atom içi dolu küre şeklindedir. • Bütün maddeler farklı tür atomlardan oluşmuştur. • Maddelerin birbirlerinden farklı olmasının nedeni maddeyi oluşturan atomların farklı özellikte olmasıdır. • Bir maddeyi oluşturan atomların tamamı birbirleriyle aynı özelliklere sahiptir.

THOMSON ATOM MODELİ Thomson atom modeli bir karpuza ya da üzümlü keke benzer. Thomson’ a göre; • Atom küre şeklindedir. (Çapı 10–8 cm) • Atomda (+) ve (–) yüklü tanecikler bulunur. • Thomson’a göre atom; dışı tamamen pozitif yüklü bir küre olup negatif yüklü olan elektronlar kek içerisindeki gömülü üzümler gibi bu küre içerisine gömülmüş haldedir. • Atomlar, daha küçük taneciklerden oluştuğu için parçalanabilirler.