SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Advertisements

Özboyacı İlköğretim Okulu
Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
ATATÜRK’ÜN İNKILAPLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
SALTANATIN KALDIRILMASI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
İstanbul’un fethi İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MAZLUM MİLLETLER
Türkler ve Müslümanlık
 Büyük bir komutan ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda son derece inançlı ve kararlı bir insandır. Örneğin 13 Kasım 1918’de İstanbul.
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI 2. ÜNİTE: DÜNYA GÜCÜ OSMANLI
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Çalışma soruları 3. hafta
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
CUMHURİYET VE ATATÜRK
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
Abbasi Tarihi Berat Köse.
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ
ATATÜRK İNKILAPLARI.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
Türklerin Müslüman Oluşu
Cumhuriyet Bayramınız
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
ADI : Ali Can SOYADI : ATAM SINIFI : 11\G OKULU : İMKB ANADOLU LİSESİ.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
İSLAMIYET ÖNCESI ARAP YARıM ADASıNDA HANGI INANÇLAR BULUNUR. Putperestlik,hanifilik,Yıldızlara tapma,Mecusilik,hıritiyanlık.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SÂMERRÂ DÖNEMİ ( / ).
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR HALİFELİK SÜRECİ VE HALİFELİĞİN KALDIRILMASI Halifelik,Müslümanlarda baş imamlık göreviydi.Hazreti Muhammed (SAV) sağlığında imamlara kendi adına namaz kıldırmak yetkisini vererek kendisi baş imam olmuştu. Hz.Muhammed (SAV), Müslümanların din ve dünya işlerinin başkanı idi. Hazreti Muhammed(SAV) ‘in ölümü ile birlikte,Peygamberler’in yaptığı işleri yapacak olan ve Halife adı verilen ve Peygamberin Vekili sayılan bir başkan seçtiler. Böylece Halife Kelimesi Arap Devletlerinde devlet başkanına verilen bir unvan oldu. Hz.Muhammed (SAV) ‘in ölümü’nden sonra Dört Halife Dönemi yaşanmış ve bu halifeler,seçimle iş başına gelmişlerdi.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR HALİFELİK SÜRECİ VE HALİFELİĞİN KALDIRILMASI Dört Halife Dönemi’nden sonra,Halifelik Emeviler’e geçmiştir.Emeviler, halifeliğin,kendi devletlerinden başka diğer devletlere geçmemesi için halifelik, babadan oğula geçen bir saltanat haline getirilmiştir. 1258'de yılında Abbasî Devleti’nin Bağdat’ı alması üzerine Emeviler Devleti yıkılmış ve Halifelik Abbasiler’e geçmiştir. Abbasiler Devleti’nin zayıflayıp,kendilerinin Memlük Devleti Himayesi’ne girmesi ile birlikte,Halifelik Ünvanı,Memlükler tarafından kullanılmaya başlamıştır. Memlük Devleti’nin,1517‘de Osmanlı Devleti Hükümdarı Yavuz Sultan Selim tarafından yıkılması üzerine Halifelik,Osmanlılar’a geçmiştir.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR HALİFELİK SÜRECİ VE HALİFELİĞİN KALDIRILMASI Böylece,Yavuz Sultan Selim'den sonra gelen bütün Osmanlı Padişahları Halife Ünvanı’nı kullandılar. Son halife Abdülmecit Efendiye kadar halifelik Devlet Başkan-lığı ile beraber yürütülmüştür.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR HALİFELİK SÜRECİ VE HALİFELİĞİN KALDIRILMASI Önceleri,Halifeliğin Osmanlı Devleti’ne bir zararı olmadı. Sonraları,bilhas-sa Osmanlı İmparatorluğu eski kuvvet ve kudretini kaybetmeğe başladığı devirlerde, girişilen her Yenilik Hareketi’ne Ulema Sınıfı din adına engel olmağa çalıştı.Bu yüzden çok defa ayaklanmalar çıkararak imparatorluğun gerilemesine neden oldular. Kurtuluş Savaşı Sonrası’nda,1922’de Saltanatın Kaldırılması’ndan sonra TBMM tarafından Veliaht Abdülmecit Efendiye Halife unvanı verildi. Mustafa Kemal, Cumhuriyetin İlânı’ndan sonra artık, Halifeliği Cumhuriyet Rejimi için zararlı görmekteydi, Buna rağmen halifeliğin kaldırılması için uygun olan zamanı bekledi. Ve 03 Mart 1924 yılında TBMM,Halifeliği kaldırdı.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR HALİFELİK SÜRECİ VE HALİFELİĞİN KALDIRILMASI Millî Mücadele esnasında,İstanbul Hükümeti’nin kurduğu,Halife Ordula-rı’nın,Türk Halkı üzerinde yaptığı olumsuz etki ve verdiği zarar unutulma-mıştı. O devirde Cumhuriyetin İlânı’ndan memnun olmayanlar,Halifeliğin,Yeni Türk Devleti’nde de devam etmesi için her türlü çalışmaları yapıyorlardı. Bu durum,Cumhuriyet’e doğru yolculuk yapan,Yeni Türk Devleti için büyük bir engeldi.Yeni Türk Devleti’nin tam anlamıyla bir devlet olabilme-si için aşılacak bazı engeller vardı. İlk Anayasanın layık olmayan hükümlerinin de kalkması gerekiyordu.Dini siyasetten ayıran bir yapının oluşturulması için,Halifeliğin Kaldırılması Olayı önemli bir olaydır.