GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Advertisements

GENELGELER VE KONGRELER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
DOĞU CEPHESİ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
SALTANATIN KALDIRILMASI
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
Hazırlayan:Beyza Nur YAŞAR. I. Dünya Savaşı’nın sonlarına do ğ ru Müttefiklerinin yenilmesi üzerine, Osmanlı İ mparatorlu ğ u 30 Ekim 1918'de imzalanan.
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
ERZURUM KONGRESİ.
YEMİN İLE ÇİZİLEN ULUSAL SINIRLAR MİSAK-I MİLLİ
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
 İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal etmesi ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine M. Kemal, bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN’DA…  Mustafa Kemal, IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderildi.  Padişah.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
Doğu Cephesinde kimlerle savaştık, sonuç ne oldu?
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
Sunum transkripti:

GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ Amasya Genelgesi’nin Önemi: * Egemenliği elde etmek için Türk ulusuna yapılan bir çağrıdır. * Milli Mücadele’nin amacını,gerekçesini ve yöntemini açıklayan bir çağrıdır. Erzurum Kongresi’nin Önemi: * Oluşum bakımından bölgesel,alındığı kararlar açısından ulusal bir niteliktedir.

MİSAK-I MİLLİ (28 Ocak 1920) * Misak-ı Milli Nedir? Mustafa Kemal’e bağlı olan millet vekillerinin hazırladığı bir milli anttır. *Misak-ı Milli’nin Önemi Nedir? Sınırlarımız çizildi. Kurtuluş Savaşı’nın hedefi ve amaçları belirlendi. Türk vatanının bölünmez bir bütün olduğu tüm dünyaya ilan edildi. * Misak-ı Milli’nin sonunda hangi önemli olay oldu? İtilaf Devletleri İstanbul’u işgal etti.

TBMM’NİN AÇILIŞI (23 Nisan 1920)

* TBMM’nin Önemi Nedir ? TBMM’nin açılması , tarihimizde bir dönüm noktasıdır. Devleti yönetme yetkisi artık Türk ulusunundur. TBMM hükümetinin kuruluşuyla egemenliğin millete ait olduğu bir sistem getirildi. Halk egemenliğine dayanan yeni bir Türk devletinin kurulduğu, dünyaya ilan edildi.

TBMM BAŞKANI MUSTAFA KEMAL

ASKERLERİMİZ CEPHELERDE ÇARPIŞARAK İTİLAF DEVLETLERİNE TESLİM OLMADILAR.

TBMM’nin Açılmasından Sonraki Olaylar * 10 Ağustos 1920’de İtilaf Devletleri’nin baskısıyla Osmanlılar, Sevr Antlaşmasını imzaladılar. Fakat TBMM bu antlaşmayı tanımadı, imzalayanları da vatan haini ilan etti. * Düzenli ordu kuruldu ve Kuva-yı Milliye birlikleri düzenli orduya katıldı.

Açılış sebebi: İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes’ine bir madde koyarak Doğu Anadolu’yu Ermenilere vermeyi planlıyorlardı. Bunun üzerine Ermeniler, Doğu Anadolu’ya saldırılar düzenlemeye başladılar. Komutanı: Kazım Karabekir Paşa Sonucu: *Türk kuvvetleri Ermenileri yendiler. *TBMM Hükümeti ile Ermeniler arasında Gümrü Antlaşması imzalandı. (2 Aralık 1920) D O Ğ U C E P H S İ

TBMM Hükümetinin imzaladığı ilk antlaşmadır. GÜMRÜ ANTLAŞMASI *Ermeniler, Kars ve çevresini Türkiye’ye iade ettiler. * Doğu Anadolu’daki toprak isteklerinden vazgeçtiler. TBMM Hükümetinin imzaladığı ilk antlaşmadır.