TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Köy altı yerleşmeleri.
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
Köy ? Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfüs özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğuna sahip kırsal yerleşim birimleridir. Ekonomik.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
DERSİN ADI : KIRSAL YERLEŞME PLANLAMASI
Kırsal Yerleşme Planlaması Yar. Doç. Dr. H. Eylem POLAT
Avrupa Ülkelerinde Arazi Toplulaştırılması ve Sağladığı Faydaları
GÜNÜMÜZDE İDEAL BİR ARAZİ DÜZENLEME NASIL OLMALIDIR?
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
ARAZİ TOPLULASTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİN
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ MEHMET ÇAKMAK
ÖZEL AMAÇLI YAPILAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI
İŞLETME MERKEZİNİN PLANLANMASI
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
HAZIRLAYAN TURGAY EKŞİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içindir ki, ziraatte kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar,
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Rabia BORAZANCI.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Tarımda Teknoloji Kullanımı
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Tarım Hukuku 3.
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
A-ÜRETİMİ ETKİLEYEN BEŞERİ FAKTÖRLER A-ÜRETİMİ ETKİLEYEN BEŞERİ FATÖRLER 1.SERMAYE 2.İŞ GÜCÜ 3.TARIMSAL FAALİYETLER 4.TEKNOLOJİK GELİŞMELER 5.SANAYİNİN.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Temel planlama elemanları
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ 1.HAFTA – KONU 1-2 Yrd. Doç. Dr. H. Eylem POLAT

Kırsal Yerleşmeler ve Altyapı Sorunları YERLEŞME: Doğa, insan ve onların yapıtlarından oluşan bir alan parçasıdır. Yerleşmeler; kırsal yerleşmeler ve kentsel yerleşmeler olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki yerleşme biçimini birbirinden ayıran en önemli özellik faaliyet alanları ve nüfuslarıdır.

KIRSAL YERLEŞME Kırsal alan üzerinde kurulmuş, geçim kaynağı çoğunlukla tarımsal üretime dayanan, az nüfuslu bir yerleşim biçimidir. Bu tip yerleşmeler kendilerine özgü kültürü, kuvvetli dayanışmaları ve türdeş toplumsal yapıları ile kentsel yerleşmelerden ayrılırlar.

KIRSAL YERLEŞME BİÇİMLERİ DAĞINIK KIRSAL YERLEŞMELER BÜYÜK ÇİFTLİKLER BİÇİMİNDE YERLEŞMELER AİLE İŞLETMELERİ BİÇİMİNDE YERLEŞMELER TOPLU KIRSAL YERLEŞMELER GELENEKSEL TOPLU YERLEŞMELER PLANLI TOPLU YERLEŞMELER

DAĞINIK YERLEŞMELER İşletme merkezi ve tarım yapılan toprakların birarada bulunduğu işletmelerden oluşan yerleşme biçimidir. Sosyal hizmet merkezleri merkezi bir alanda toplanmıştır. Büyük çiftlikler tipindeki işletmelerde tarımsal uğraşların verimi yüksektir. Çiftlik sahiplerinin gelir düzeyleri yüksektir. Hizmet merkezlerine uzaklık fazladır. Altyapı hizmetleri yatırımı yüksektir. İşletmeler arası komşuluk ilişkileri zayıf ve gergindir. Aile tipi işletmelerde ise, tarımsal verim yüksek değildir, arazi işleme, ürün toplama gibi işlemlerde zorluklar ortaya çıkar.

TOPLU YERLEŞMELER Çiftçiler yerleşim alanının belirli bir yerinde bulunan köy merkezinde toplu halde yaşarlar. Tarım toprakları köy dışında, İşletme merkezi ise köy içindedir. Geleneksel toplu yerleşme, herhangi bir planlamaya dayanmayan, kır toplumunun tarihsel gelişim süreci içerisinde kendiliğinden oluşmuş yerleşim biçimidir. Planlı toplu yerleşmeler ise kırsal yerleşme düzenlemesi yapılmış köy yerleşim biçimidir. Ekonomik, sosyal ve fiziksel anlamda kırsal alanda yapılan düzenlemeler ile olumsuz durumlar ortadan kaldırılmıştır. Altyapı maliyeti düşüktür, komşuluk ilişkileri iyidir, yardımlaşma vardır, sosyal yaşantı huzurludur. Hizmet merkezleri yakındır. Arazi toplulaştırması sonucu tarımsal verim düzeyi yüksektir.

TARIM İŞLETMESİ Kırsal yerleşmeleri oluşturan en küçük birim tarım işletmesidir. Tarımsal faaliyetlerin bir bütün olarak yürütüldüğü birimlerdir. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretildiği, depolandığı ve bu ürünlerden bazılarının işlenerek mamul ya da yarı mamul tüketim maddeleri haline dönüştürüldüğü birimlerdir.

TARIMSAL YAPILAR Kırsal alanda bulunan ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan her türlü yapı ve tesis, tarımsal yapılar olarak adlandırılır. Tarımsal yapılar 6 ana başlıkta gruplandırılabilir; Kırsal konutlar Hayvansal üretim yapıları Bitkisel üretim yapıları Koruma ve depolama yapıları Ürün değerlendirme ve pazarlama yapıları Diğer yapı ve tesisler

TARIMSAL YAPILARA YAPILACAK YATIRIMA ETKİLİ FAKTÖRLER İŞLETMENİN TİPİ İŞLETMENİN BÜYÜKLÜĞÜ İŞLETMENİN VERİMLİLİĞİ VE GELİR DÜZEYİ İKLİM KOŞULLARI İYELİK DUYGUSU * NOT: TARIMSAL YAPILAR KİTABI 4-6 SAYFALAR ARASI ÇALIŞILACAK.