Meşeler; çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
Advertisements

QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
Tsuga canadensis Kanada sugası.
CATHAYA Kung et Chun.
Viburnum sp. Kartopu.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Leguminosae’nin Bilimsel Sınıflandırılması
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Bilimsel Sınıflandırma
ABELİA GRANDİFLORA.
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
GÜRGEN AĞACIN a)Genel Adı : GÜRGEN b) Bilimsel Adı : Carpinus
Sahil Sekoyası-Sahil Mamut Ağacı
Mahonia & Nandina (Mahonya ve Cennet Bambusu)
Broussonetia papyrifera
Thuja Occidentalis Batı Mazısı
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
KOLZA.
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
BİTKİ SİSTEMATİĞİ SINIF :Magnoliatae ALTSINIF :Magnoliidae TAKIM :Magnoliales FAMİLYA :Magnoliaceae TÜR :Magnolia Grandiflora.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
ALEM: Plantae BÖLÜM:Pinophyta SINIF:Pinopsida TAKIM:Pinales
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Quercus petraea Sapsız Meşe
CISTACEAE (LADENGİLLER).
JUNİPERUS OXYCEDRUS L. SUBS OXYCEDRUS KATRAN ARDICI
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Bilimsel Sınıflandırma
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Bilimsel Sınıflandırması
Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales
Fagaceae (kayıngiller) familyasından m boya ula ş abilen geni ş ve yaygın tepeli bir me ş e türü Genç sürgünler sarımtrak veya kırmızımtrak olup,
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Erica arborea (ağac fundası)
Platanus orientalis doğu çınarı
 MEŞELER:Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.
PSEUDOLARİX.
JUNİPERUS comminus ADİ ARDIÇ
Lantana camara.
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME II
7. Türkiye’nin Doğal Angiospermae Taksonlarına Ait Örnekler
YER ELMASI.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

 Meşeler; çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler olup, Türkiye florasında önemli bir yer tutarlar. Meşeler; odunlarının anatomik yapıları, meyvelerinin olgunlaşma süresi, yaprak ve kabuk özelliklerine göre 3 gruba ayrılır.       1. Akmeşeler       2. Kırmızı Meşeler       3. Herdem Yeşil Meşeler     

  Bu gruplara dahil olup, Türkiye'de doğal olarak yetişen türler aşağıda sıralanmıştır;   Akmeşeler  Quercus robur (Saplı Meşe) Quercus petraea (Sapsız Meşe)  Quercus hartwissiana (Istranca Meşesi)  Quercus frainetto (Macar Meşesi)  Quercus vulcanica (Kasnak Meşesi)  Quercus pontica (Doğu Karadeniz Meşesi)  Quercus infectoria (Mazı Meşesi)  Quercus pubescens (Tüylü Meşe)  Quercus macranthera (İspir Meşesi)  Quercus virgiliana (Yalancı Tüylü Meşe)       Kırmızı Meşeler       Quercus libani (Lübnan Meşesi)       Quercus trojana (Makedonya Meşesi)       Quercus cerris (Saçlı Meşe)       Quercus brantii (İran Palamut Meşesi)       Quercus ithaburensis (Anadolu Palamut Meşesi)   Herdem Yeşil Meşeler       Quercus coccifera (Kermes Meşesi)       Quercus ilex (Pırnal Meşesi)       Quercus aucheri (Boz Pırnal Meşesi)

Familya: Fagaceae - Kayıngiller AKMEŞELER: QUERCUS ROBUR 30-40m ye kadar boylanır, 2 m çap yapar. Kalın ve derin çatlaklıdır. Kabuğu tanence zengindir. Alt sürgünler hafif tüylü ileri dönemlerde çatlaklıdır. Yapraklar çok kısa saplıdır. Dip tarafa doğru daralır ve iki adet kulak memesi ile sonuçlanır.Olgun yaprakların her iki yüzü de tüysüz, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü mavimsi yeşildir. Alt kenarları derin lobludur. Dişi çiçeklerin birkaçı uzun (3-8 cm) bir sap üzerinde bulunur. Bu nedenle Saplı Meşe adı verilir. Palamutlar oluştukları yılın Ekim ayında olgunlaşır. Genç palamutların üzerinde çizgiler bulunur.

Meşe, geniş, dağınık ve oval taç görünüşlü bir ağaçtır Meşe, geniş, dağınık ve oval taç görünüşlü bir ağaçtır. Güneşli yerlerde yaşarlar. Nemli iklimlerde yaprakları üzerindeki küf ve pudramsı fungus problem olabilir. Ağır topraklar (kil veya alüvyon içeren balçık toprak) da dahil olmak üzere ph 4.5 - 7.5 değerleri içindeki verimli topraklarda bulunur. Genel olarak ortalama yağışın 350 mm nin üzerinde olduğu ve su tutma kapasitesi yüksek, genellikle yeteri kadar kil ihtiva eden topraklarda bulunur. http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/images/large_db_pics/large/quercus_robur.jpg Türkiye'de 2 alt türü bulunur: Quercus robur subsp. robur (yaprakları sapsız, geniş damarlı, palamutları taşıyan sap zayıf) Quercus robur subsp. pedunculiflora (yaprakları saplı-2 cm kadar, dar damarlanmalı, palamutları taşıyan sap sağlam)

http://www. papillon-poitou-charentes http://www.papillon-poitou-charentes.org/Poitou_Plantes/Chene%20pedoncule%20(Quercus%20robur).jpg

http://www.arbolesornamentales.com/Quercusrobur.jpg

Genellikle karışık ormanlarda bulunur. Britanya, İrlanda ve Batı Asya-Türkiye, Kuzey Afrika yayılış yapar.Türkiye de Akdeniz ve Ege hariç hemen her bölgemizde görülür Güneydoğu Anadolu'da da rastlayabilirsiniz. Genellikle karışık ormanlarda bulunur. http://www.ipgri.cgiar.org/Networks/euforgen/Distribution_Maps/Maps/Quercus%20robur%20big.jpg

Anatomik Özelikler Makroskobik yapı= Diri odun genelde dar,2-5 cm genişlikte,sarımsı beyaz renkte.Öz odun açık kahverengi,kesimden sonra koyulaşır.Halkalı traheli.Yıllık halka sınırı belirgin.ilkbahar odunu traheleri 4-5 sıralı.İlkbahar odunundan yaz odununa geçiş yavaş. Mikroskobik yapı =Halkalı traheli.İlkbahar odununda ortalama trahe teğet çapı 400µm,yaz odununda30-140µm. Trahelerin içleri fazla miktarda tüllerle dolu.Perforasyon tablaları basit tipte.Esas doku libriform lifleri,lif traheidleri ve vasisentrik traheidlerden oluşur. Britanya, İrlanda ve Batı Asya-Türkiye, Kuzey Afrika yayılış yapar.Türkiye de Akdeniz ve Ege hariç hemen her bölgemizde görülür Güneydoğu Anadolu'da da rastlayabilirsiniz. Genellikle karışık ormanlarda bulunur.

Kullanıma Yönelik Genel Değerlendirme İşlenme özeliği= İyi Kurutulabilme özeliği= Orta Dayanıklılık= Çok dayanıklı Emprenye edilebilme= Güç

Kullanım Alanları Direk, travers, kaplama, yapı malzemesi, mobilya, doğrama, ev ve süs eşyaları, alet sapları, odun kömürü, ağaç kabuğu, meyve üretimi. Meşe ağacı en iyi kazık materyalidir. Ayrıca Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir. http://www.kiliclarfici.com/image/1601.jpg http://www.balikesir.gen.tr/urunler/bucimmobilya2603.jpg

Meşe dalı Fenerbahçelilerin kudret ve kuvvetinin,yeşil renk muvaffakiyet ümidinin sembolüdür.