DENİZ KİRLİLİĞİ Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan deniz kirliliği hayati önem taşımaktadır. Denizlerin taşımacılık ve turizm amacıyla kullanılması,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE ÖNLEMLER
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
PLASTİKLER VE ÇÖZÜM YOLU
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
Çevre kİmyasi.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
ÇEVRE BİLİMİ.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
Eda LARÇIN Sezin ÇEBİ Ömer Faruk AKTAŞ Ünal UZUN
Hazırlayan : Umut Baran ZORLU Öğretmen :Şükran BAHÇEBAŞI
PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
Temiz Enerji Kaynakları
SU ve SAĞLIK Su Kirliliği ve Yerleşimler
PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?
Çevre Dostu Poşet Tasarlayalım
SU KİRLİLİĞİ Su kirliliğini oluşturan etmenlerin başında lağım sularıyla sanayi atık suları gelmektedir. Bunun yanında petrol atıkları, nükleer atıklar,
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
SU KİRLİLİĞİ VE ÖNLEMLERİ
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
BİT’i Kullanma ve Yönetme
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

DENİZ KİRLİLİĞİ Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan deniz kirliliği hayati önem taşımaktadır. Denizlerin taşımacılık ve turizm amacıyla kullanılması, evsel, endüstriyel atıkların arıtılmadan veya kısmen arıtılarak denize verilmesi, deniz kazaları sonucu meydana gelen petrol akıntıları, akarsulardan denizlere ulaşan tarımsal atıklar, kirlenmeyi meydana getiren başlıca etkenlerdir. Deniz kirliliğine sebep olan atıklar belirli bir zamanda, bir bölgedeki kirlenme yoğunluğuna bağlı olarak insan sağlığına ve çevreye olumsuz yönde etki etmektedir

Deniz kirliliğine sebep olan diğer faktörleri şöyle sıralayabiliriz: Deniz kıyılarında bulunan kent merkezleri ve sanayi tesislerinden çıkan ve arıtılmadan denize boşaltılan atıklar. Tarımsal alanlarda erozyon sonucu akarsularla denize karışan toprak ve diğer kirleticiler. (Tarım alanlarından her yıl önemli miktarlarda toprak, erozyon yoluyla denizlere taşınmaktadır. Denizlere sadece toprak değil, tarımsal faaliyetler sonucu akarsulara karışan pestisit ve gübre gibi kimyasal atıklar da taşınmaktadır.) Denizlerde kurulmuş bulunan platform ve boru hatlarından oluşan sızıntılar. Gemiler ve diğer deniz araçlarından oluşan kirlilik (petrol, yağ atıkları, zehirli sıvılar, pis sular , çöpler vb.)

Doğrudan deşarj ( madencilik ) Kirleticiler akarsulara ve denizlere doğrudan kentsel kanalizasyon sistemlerinden ve endüstriyel atık deşarjı yoluyla zararlı ve toksik atıklar olarak girer. Bakır, altın gibi metallerin madenciliği başka bir deniz kirliliği kaynağıdır. Kirlenen toprak akarsulara karışarak denizlere ulaşır. Yaygın bir endüstriyel kirletici olan bakırın çıkarılması sırasında bir kısmının toprağa karışarak denizleri kirletmesi sonucunda mercan poliplerinin yaşam döngülerinde önemli sonuçlara yol açar.

Derin deniz madenciliği Derin deniz madenciliği yeni olduğu için çevre üzerine etkileri tam olarak bilinememektedir. Ancak uzmanlar okyanus tabanının bir kısmının koparılarak alınmasının o bölgede karışıklığa neden olacağından, suyun toksikliğini artıracağından ve sediment bulanıklığı yaratacağından emindirler. Okyanus tabanının bir bölümünün kaldırılması tabanı etkiler ve madenin yerine ve tipine göre kalıcı zararlar verebilir. Maden yapılan alandaki doğrudan etkisinin dışında kaçaklar, sızıntılar ve korozyon o bölgenin kimyasal yapısını da değiştirebilir.

Deniz ulaşımı kökenli kirlilik kaynakları a-Gemilerden kaynaklanan atıklar b-Kazalar sonucunda oluşan kirlilik Bu kaynaklar şu şekilde sınıflandırılabilir; · Gemilerin normal operasyonlarından kaynaklanan sintine ve balasat gibi atıklar ile çöplerini denize boşaltmaları, · Gemilerin legal veya illegal yollardan taşıdıkları tehlikeleri atıkların veya maddelerin denize boşaltması, · Kaza durumunda denize petrol veya diğer zararlı maddelerin yayılması

Türkiye, deniz ulaştırması açısından dünyanın en önemli geçiş bölgelerinden biridir. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek deniz ulaşım yolu İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara deniz vasıtası ile sağlanmaktadır. Boğazlarımızdaki deniz trafiği, özellikle İstanbul Boğazı gibi yoğun yapılaşmanın görüldüğü noktalarda doğal ve yapay çevre bakımından çok ciddi çevresel riskler oluşturmaktadır.

Gemilerin ve diğer deniz araçlarından denizlerin kirletilmesine neden olan maddeler, özellikle uluslararsı sözleşmeler ve deniz kirlenmesini önleme kuralları gözönünde bulundurularak, aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir. Petrol ürünleri, Radyoaktif maddeler, Kütle halinde taşınan zehirli sıvı maddeler,   Paket halinde veya taşınabilir tanklarda, yük konteynerlerinde, vagon veya kamyonlu  tanklarda taşınan zararlı maddeler, Gemilerin sintine, balast ve tank yıkama suları,yer değişilkliği Gemi kaynaklı evsel atık sular (tuvalet, lavabo, duş ve mutfaklardan gelen sular), Gemilerin çöpleri.

MARTI ÇALIŞMA SİSTEMİ Hızlı feribotlar gibi katamaran bir tekne olan Martı’nun çalışma sisteminde, metal hidrür tüplerinde depolanan hidrojenden yakıt pili sayesinde elde edilen elektrik enerjisi önce akülere depolanıyor. Ardından bu aküdeki enerji ile çalışan elektrik motoru sayesinde tekne hareket ediyor.Elektrolizin tam tersi bir tepkime gerçekleşiyor.Hidrojen Oksijenle birleşerek elektrik enerjisi su ve bir miktar ısı ortaya çıkıyor.Doğaya zararlı hiçbir madde enerji üretmek için açığa çıkmıyor. Bu sistemle giden “İstiklal”, 6,70 metre boyunda ve 3 metre eninde olacak. Kaptan dahil 5 kişi kapasiteli tasarlanan “İstiklal”, sessizce hareket  edeceği için gürültü kirliliği yapmayacak.

TÜDAV AÇIKLAMASI DENİZE ATILAN ÇÖPLER İÇİN NE YAPMALI? Biz ülke olarak denizlerin korunması sorununu yeni yeni anlamaya veya keşfetmeye başladık. Geçmişte denizlerimizin korunması sorunu, zaman limanlara gelen veya uğraksız geçen gemilerin sintine veya çöp bıraktıktan sonra bunlara hatırı sayılır cezalar kesilince gündeme gelirdi. Oysa son yıllarda çok şey değişti. Çok kişi kirlenme konularına el atmaya, sorgulamaya başladı. Çünkü dünyadaki gelişmelerden herkes etkilenmeye başladı. Türk bayraklı bazı gemiler başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede denizi kirlettikleri için çok ağır cezalar aldılar. Ne olursa olsun bir değişim süreci yaşıyoruz. Bu her konuda geçerli ve bu bize ümit veriyor. Her demokratik ülkede olduğu gibi, uluslararası standartları anlamaya, uygulamaya, yakalamaya, neden bizde iyi uygulanmadığını ve kimin görevini iyi yapmadığını sorguluyoruz.

DENİZ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI

Geri dönüşüm kutularına atmadığımız her pet şişe, pil ve özellikle ilaçlar dolaylı yoldan deniz kirliliğine yol açmaktadır. Geri dönüşüm kutularına atmadığımız bu atıklar zamanla yer altı sularına karışıp denizlere ulaşmakta ve denizlerimizi kirletmektedir.

Atıkların Denizlere Atılmasını Önleme Evsel Atıklar Endüstriyel Atıklar Tarımsal Atıklar Gemi Atıkları

Deniz Kirliliğini Önlemede Arıtmanın Önemi Birincil Arıtma (Primer veya Mekanik) İkincil Arıtma (Sekonder veya Biyolojik) Üçüncül Arıtma

-Gemiler üzerindeki denetim sıkılaştırılmalı -Boğazdan geçen gemilere atıklarını denize dökmemeleri için Sahil Güvenlik eşlik etmeli -Kaptanlar bu konuda bilinçlendirilmeli ve gemide bu duruma dikkat etmeleri sağlanmalı

asdfas

Her konuda olduğu gibi üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda da projeler üretmeleri ve aktif rol oynamaları gerekmektedir. Üniversitemiz bu konuda rol- model olabilecek niteliktedir İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü’ndeki hocalarımızdan Prof. Dr. Oğuz Okay ve ekibi su yüzeyindeki petrol ve türevlerini emen bir sünger yarattılar. Ağırlığının 25 katı petrol emen kauçuk esaslı sünger (sorbent) kazalar sonrası petrol atıklarını kısa sürede temizleyerek, çevre felaketlerini önleyecek.

Denizlerimizi Bu Durumdan Kurtarmalıyız Denizi korumanın en kolay yolu onu hiç kirlememektir. (TURMEPA) TEŞEKKÜRLER...