Kaynaştırma Uygulamaları ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Özel eğitim hizmetleri yönetmeliği
2.Hafta. Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
Özel Eğitim Şeyda Demir.
573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname
OKULLARDA UYGULANAN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ uygulamaları
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
Kaynaştırma ve bep bilgilendirme toplantısı
SİNCAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
«Özel Gereksinimli Bireylerin Yetersizlik Tür ve Düzeylerine Göre Tanılama ve Destek Eğitim Hizmetlerine Katılma Durumları» Mustafa AYRAL, Şenol DEMİRHAN,
ÖZEL EĞİTİM OKUL VE SINIFLARI MALTEPE RAM
Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan.
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ VE BEP HAZIRLAMA.
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
BÜTÜNLEŞTİRME EĞİTİCİ EĞİTMENİ İHSAN KESİK
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
1. Destek Eğitim Odası nedir? Okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitime ihtiyacı.
BİTLİS REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ/Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü, Adres: Taş.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN AMAÇLARI YAPISI VE SORUNLARI
KAYNAŞTIRMA.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ a)Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü b)Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.
DİĞER TUTUMLAR.
KAYNAŞTIRMA.
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
Destek Eğitim Odaları.
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
ÖZEL EĞİTİM VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI - 2
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
TANILAMA.
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
Tüm Engelli Çocuklar için Eğitim Yasası (Education for All Handicapped Children Act)-1975
ENGELLİLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN MATERYALLER
EYLÜL DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
Prof. Dr. Neriman ARAL Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRETİMSEL UYARLAMALAR
KAYNAŞTIRMA Prof. Dr. Neriman ARAL Sağlık Bilimleri Fakültesi
DESTEK EĞİTİM ODASI UYGULAMA KILAVUZU
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
DESTEK EĞİTİM ODASI NEDİR?
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
ERKEN ÇOCUKLUK ÖZEL EĞİTİMİ
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
KAYNAŞTIRMAYA HAZIRLIK
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER
Aile katılımının artırılması
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Sosyal Kabulün Artırılması
  Özel eğitim gerektiren bireylerin, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda, genel ve meslekî eğitim görme haklarını kullanabilmelerini.
… Sınıf Öğretmeni.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
DESTEK EĞİTİM ODALARI.
DESTEK EĞİTİM ODASI Nedİr?
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

Kaynaştırma Uygulamaları ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri Doç.Dr. Hasan Gürgür Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Kaynaştırma nedir? Kaynaştırma uygulamalarında başarıyı etkileyen faktörler. Kaynaştırma uygulamalarında kullanılabilecek destek özel eğitim hizmetleri.

Son yıllarda özel gereksinimli öğrencilerin, normal gelişim gösteren akranları ile aynı ortamda eğitim almaları anlamına gelen kaynaştırma uygulamalarının oldukça yaygınlaşmış olduğu bilinmektedir.

Bu tür uygulamaların özellikle Türkiye’de 1997 yılında yürürlüğe giren 573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile hızla yaygınlaşmış olduğu söylenebilir.

Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulamaları ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ   DÖRDÜNCÜ KISIM Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Uygulamaları

Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır.

Günümüzde özellikle; teknolojik gelişmeler, erken tanı ve değerlendirme süreçlerinin yaygınlaşması, erken destek hizmetlerin sunulması olumlu araştırma sonuçları doğrultusunda işitme engelli öğrencilerin kaynaştırma sınıflarına yerleştirilme uygulamalarının gün geçtikçe arttığı belirtilmektedir.

Kaynaştırma uygulamalarında başarıyı etkileyen faktörler Kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin bilgi düzeyleri/ olumlu tutumları/gönüllü olmaları İşitme engelli öğrencilerin özelliklerine uygun eğitim ortamı (akustik yalıtım, ışık düzeni, sınıf mevcudu, oturma düzeni)

Eğitim-öğretim sürecinin (eğitim programının) bireysel farklılıkların ve gereksinimlerin dikkate alınarak planlanması (uyarlama). Sunulan destek özel eğitim hizmetleri (kaynak oda, işbirliği ile öğretim, özel eğitim danışmanlığı).

Ancak uluslararası ve ulusal literatür incelendiğinde var olan uygulamalarda niteliği azaltıcı, yaygınlaşmayı engelleyici sorunların yaşandığını göstermektedir. Özellikle Türkiye’de sınıf mevcutlarının çok olması, uygun fiziksel ortamların olmaması, öğretmen yetersizlikleri gibi ciddi sorunların var olduğunu gösteren araştırma sonuçlarından bahsetmek gerekir.

Bu sorunlar arasında öne çıkanlardan birisinin özel gereksinimli çocuklara destek özel eğitim hizmetlerinin sunulmuyor olması olduğu söylenebilir. Bunun bir nedeni yasal olarak sunulması gereken destek özel eğitim hizmetlerinin nasıl sunulacağına ilişkin somut doküman, kaynak veya kılavuzların olmayışı olduğu ileri sürülebilir.

Destek özel eğitim hizmetleri Kaynak oda (Destek Eğitim Odası) Danışmanlık hizmeti İşbirliği ile öğretim

Kaynak oda Özel gereksinimli öğrencilere genel eğitim sınıfı dışında, uygun ortamda özel eğitim ve ilgili hizmetlerin sunulmasıdır.

Danışmanlık hizmeti Sınıf öğretmenine danışmanlık hizmeti (eğitim programı, öğretim araç-gereçleri ve değerlendirme konularında) genel eğitim öğretmeninin gereksinim duyduğu alanlarda özel eğitim öğretmenine danışması şeklinde gerçekleşmektedir.

İşbirliği ile öğretim Hem genel eğitim sınıfındaki özel gereksinimli olan ve olmayan öğrencileri hem de sınıf öğretmenini destekleme yollarından birisidir. Genel ve özel eğitim öğretmenlerinin öğretimi planlama, uygulama ve değerlendirme sorumluluklarını paylaşarak, aynı sınıf ortamında birlikte çalışmaları anlamına gelmektedir.

Destek özel eğitim hizmetlerinin etkililiğinde, öğretmenlerin işbirliği kurma becerileri ve ekip olarak çalışmaları başarı için önemli faktörlerdir.