Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DESTEK EĞİTİM ODASI NEDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DESTEK EĞİTİM ODASI NEDİR?"— Sunum transkripti:

1

2 DESTEK EĞİTİM ODASI NEDİR?
Öğrencilere, ihtiyaç duydukları alanlarda destek eğitim hizmeti verilmesi için düzenlenmiş sınıflardır. Birebir eğitim yapılabileceği gibi, gerektiğinde eğitim performansı bakımından aynı seviyede olan öğrencilerle küçük grup eğitimi de yapılabilir.

3 DESTEK EĞİTİM ODASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA KARARI ALINAN ÖĞRENCİLER Tam Zamanlı Kaynaştırma kararı alınmış ve BEP uygulanan öğrenciler destek eğitim odasından yararlanabilirler. ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİLER RAM tarafından tanılaması yapılmış üstün yetenekli öğrenciler destek eğitim odasından yararlanabilir.

4 DESTEK EĞİTİM ODASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ve üstün yetenekli öğrenciler için özel eğitim desteği verilmesi amacı ile destek eğitim odası açılır.

5 DESTEK EĞİTİM ODASI NASIL AÇILIR?

6 İŞLEM BASAMAKLARI 1- Kaynaştırma öğrencisi bulunan okullarda BEP Geliştirme Birimi oluşturulur. 2- Okul Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonunda(RHYK) destek eğitim odası açılması için karar alınır. 3-Okul müdürlüğü , alınan RHYK kararı ilgi tutularak İl/İlçe MEM ile destek eğitim odası açma onayı almak üzere yazışma yapar. 4-Okulda uygun bir bölüm destek eğitim odası olarak belirlenir. Mekanların fiziki şartlarının uygun olup olmadığı MEM görevlendirdiği muhakkik tarafından incelenerek vereceği olumlu rapor sonucunda İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu tarafından açılıp açılmayacağına karar verilir.

7 İŞLEM BASAMAKLARI 5- İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunun önerisi doğrultusunda İl/İlçe MEM tarafından açılır. 6- Okul BEP Geliştirme Birimince , eğitim alacak öğrencilerin hangi derslerden veya becerilerden yararlanacağı ve haftada kaç ders saati alacağı tespit edilir. Öneriler görüşülerek RHYK’ ya sunulur. 7- Eğitim hizmetlerinin planlanması , okul yönetimince yapılır. Görevlendirilecek öğretmenler belirlenir. Görev almak isteyenler boş saatlerini bildiren bir dilekçe hazırlayarak okul idaresine baş vuracaklardır.

8 İŞLEM BASAMAKLARI 8- öğrencinin alacağı ders saati, haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde planlanır. İlkokul öğrencileri için bu süre haftada 12 saate denk gelmektedir. 9-Haftalık ders saatleri içerisinde planlanır. Planlama; Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi, Müzik ,Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler vb. dersleri dışında yapılır. 10- Öğretmenler ve haftalık verecekleri ders saatlerini belirten bir tablo eklenerek , ek ders ücret onayı İl/İlçe MEM’ den alınır. Destek eğitim odası açma onayının bir örneği ve haftalık ders programı da eklenir.

9 İŞLEM BASAMAKLARI 11- Sınıf öğretmenine, destek eğitim öğretmenine ve veliye ders saatleri yazılı olarak bildirilir. 12- İşleyiş okul yönetimince izlenir, kontrol edilir. 13- Yapılacak çalışmaların planlanması her eğitim- öğretim yılı başında yapılır. Eğitim -öğretim yılı içerisinde de kaynaştırma öğrencilerin yararlanmasına karar verilebilir. 14- Türkçe ve Matematik derslerinin yanı sıra öğrencinin ihtiyaç duyduğu alanlarda ve becerilerde BEP hazırlanarak uygulanabilir.

10 İŞLEM BASAMAKLARI 15-Hazırlanan BEP sınıf öğretmeni ile destek eğitim odası öğretmeninin işbirliği içinde uygulanır. 16- Öğrenci kendi sınıfında BEP’ine göre değerlendirilir.

11 DESTEK EĞİTİM ODASININ AÇILMASI ZORUNLU MUDUR ?
Evet, zorunludur tarih ve sayılı genelge gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile üstün yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur.

12 OKULDA YA DA KURUMDA BİRDEN FAZLA DESTEK EĞİTİM ODASI AÇILABİLİR Mİ?
Evet, açılabilir. Destek eğitim alacak öğrenci sayısına göre okulda veya kurumda birden fazla Destek Eğitim Odası açılabilir.

13 OKULUMUZDA DESTEK EĞİTİM ODASI OLARAK KULLANILABİLECEK AYRI BİR DERSLİĞİMİZ/ODAMIZ YOK. YİNE DE DESTEK EĞİTİM ODASI AÇMAK ZORUNDA MIYIZ? Evet. Destek Eğitim Odası açmak için sadece bu amaçla kullanılacak bir oda/derslik olmasına gerek yoktur. Destek Eğitim Odası olarak kullanılabilecek ayrı bir oda/derslik olmasa da, Destek Eğitim Odası açmak zorunludur. Önemli olan, (1) eğitim-öğretime uygun fiziki koşullara sahip bir ortamın, (2) ihtiyaç sahibi olan ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) hazırlanmış bir öğrenci (3) gönüllü bir öğretmenin olmasıdır. Gerektiğinde yönetici odaları, rehberlik servisi, kütüphane, öğretmenler odası, Okul Aile Birliği odası gibi mekânlar, uygun bir planlama doğrultusunda Destek Eğitim Odası olarak kullanılabilir.

14 DESTEK EĞİTİM ODASI AÇMAK İÇİN GEREKLİ ARAÇ GEREÇLERİ TEMİN ETMEK ŞART MIDIR?
Destek Eğitim Odasında, öğrencilerin eğitim performansı ve ihtiyaçları, yetersizlik türüne uygun araç-gereç ve eğitim materyalleri bulunur. Öğrenci için hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Planının (BEP) uygulanması için hangi araç-gereçlerin kullanılmasına ihtiyaç duyuluyorsa, Destek Eğitim Odasında bu araç gereçler kullanılmalıdır. Ancak, Destek Eğitim Odasının açılması ve eğitimin başlaması, araç-gereç bulunması şartına bağlanmamalıdır.

15 DESTEK EĞİTİM ODASINDA HANGİ ÖĞRETMENLER GÖREV ALABİLİR?
Destek Eğitim Odası açılan okullarda öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Destek Eğitim Odasına öncelikle okulun öğretmenlerinden olmak üzere RAM’da görevli öğretmenler ya da diğer okul ve kurumlardaki öğretmenler görevlendirilir.

16 SINIF ÖĞRETMENLERİ DESTEK EĞİTİM ODASINDA KAÇ SAATE KADAR GÖREV ALABİLİR VE ÜCRETLENDİRME NASIL YAPILIR? Sınıf öğretmenleri maaş ve ek ders karşılığı görevlerini tamamladıktan sonra haftada 8 saate kadar destek eğitim odalarında görev alabilirler. Sınıf öğretmenlerine haftalık 30 saat olan ders görevlerinin yanında haftada 8 saat daha Destek Eğitim Odasında ders verilebilir Destek Eğitim Odalarında verilen derslerin ek ders ücreti, %25 artırımlı ödenir.

17 BRANŞ ÖĞRETMENLERİ DESTEK EĞİTİM ODASINDA KAÇ SAATE KADAR GÖREV ALABİLİR VE ÜCRETLENDİRME NASIL YAPILIR? Maaş karşılığı ders saatini dolduramayan branş öğretmenine, dolduramadığı saat kadar Destek Eğitim Odasında görev verilir. Maaş karşılığı verilen Destek Eğitim Odası görevinde ek ders ücreti ve %25 artırımlı ödenmez. Ayrıca branş öğretmenlerine, 15 saat maaş karşılığı olan ders yükünün üzerine, 6 saat zorunlu ek ders kapsamında Destek Eğitim Odasında görev verilebilir. Branş öğretmeninin istemesi durumunda, 15 saat maaş karşılığı ve 6 saat zorunlu ek dersin üzerine, 9 saat daha Destek Eğitim Odasında ek ders görevi verilebilir. Bir branş öğretmeninin, branşındaki dersleri ile Destek Eğitim Odasındaki dersleri toplamı haftalık 30 saati geçemez. Öğretmenin, maaş karşılığı girdiği derslerin dışındaki Destek Eğitim Odasında girdiği her bir saat ek dersin ek ders ücreti, %25 artırımlı ödenir.

18 DESTEK EĞİTİM ODASININ FAYDALARI

19 ÖĞRENCİ AÇISINDAN; Öğretmen tarafından gereken zamanın ayrılması BEP’lerin işlevini artırıcı olup ve akademik başarı oranını yükseltir. Öğrencinin Bireysel Eğitim ve Grup Eğitimi ihtiyacı karşılanır. Öğretmenin öğrenci üzerindeki olumlu etkisi artar ve davranış problemleri azalır. Öğrencinin ders başarısının artması , özgüvenini yükseltir. Sınıf içindeki kabul ve etkileşimi artar.

20 BRANŞ ÖĞRETMENİ AÇISINDAN;
Kalabalık sınıf ortamında sınıfın en arka ücralarında bazen hiç görmediği ve fark etmediği öğrencisi ile birebir ders çalışması, hem bu öğrenciyi fark etmesine hem de bu öğrencinin artık sınıf içinde aşama kaydetmesinde hem de öğrencinin takibini yapması açısından faydalıdır. Farklı öğretim yöntemleri hakkında mesleki becerilerini geliştirir. Aynı zamanda öğrenciyle birebir destek eğitim odasında çalıştığı sürece ek ders ücreti alması da onu motive edici bir etken olacaktır, emeğinin karşılığını alması onu bu işe daha istekli yapacaktır.

21 OKUL YÖNETİMİ AÇISINDAN;
Eğitim Denetçilerinin ilk sorduğu şey genelde BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) planlarının yapılıp yapılmadığıdır. Kaynaştırma Öğrencileri çoğu zaman okul yönetimi açısından problem demektir. Destek eğitim odalarında öğrencilerinin gelişimsel ve akademik ilerlemelerinin sağlanması hem disiplin açısından hem de BEP takibi açısından kazanç olacaktır.

22 TEŞEKKÜRLER KIYMET İNANIR


"DESTEK EĞİTİM ODASI NEDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları