ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEKLER Önce, eğilim yüzdeleri tekniğinin bilanço ve gelir tablosunun bütününde uygulanışı ve aralarında ilişki kurulabilecek kalemlerin eğilimlerinin.
Advertisements

Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL ,
Yrd. Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
Finansal Tablolar Gelir Tablosu Bilanço Nakit Akım Tablosu
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
Yrd. Doç. Dr. Meltem GÜRÜNLÜ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANSAL ANALİZ.
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
BÜTÇE RASYOLARI.
FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER
Çalışma Sermayesi Finansmanı
FİNANSAL DURUM TABLOSU
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
FİNANSAL ANALİZ Finansal analiz, işletmenin iç ve dış kaynaklarından sağladığı veya sağlamayı düşündüğü fonları, kullanım alanlarına göre değerlendirmek;
FİNANSAL ANALİZ Finansal analiz, işletmenin iç ve dış kaynaklarından sağladığı veya sağlamayı düşündüğü fonları, kullanım alanlarına göre değerlendirmek;
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
Finansal Tablolar ve Özellikleri
FİNANSAL ANALİZ Finansal analiz, işletmenin iç ve dış kaynaklarından sağladığı veya sağlamayı düşündüğü fonları, kullanım alanlarına göre değerlendirmek;
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Çalışma Soruları.
FİNANSAL ANALİZ Finansal analiz, işletmenin iç ve dış kaynaklarından sağladığı veya sağlamayı düşündüğü fonları, kullanım alanlarına göre değerlendirmek;
Finansal Tablolar ve Finansal Planlama
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ İşletmenin uzun dönemler yada seneler itibariyle finansal durumunu ve çeşitli kalemlerin değişim trendini belirli bir.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
Eğilim Yüzdeleri Tekniği. İncelenen dönemde işletmenin muhasebe, değerleme ve fiyat politikalarındaki değişiklikler, fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi.
Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
Tarihçe Yataş’ın temelini oluşturan Süntaş A.Ş., 1976 yılında kurulmuş, Anadolu’nun ilk sünger fabrikasıdır yılında tesis yatırımlarını büyüterek.
XXX HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJESİ
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş Tarihçesi
Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 3. Hafta İşletme Analizi Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
ALTINCI BÖLÜM FİNANSAL ANALİZ.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
TARİHÇE Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (Erdemir), Karadeniz Ereğli'de yerleşik bulunan demirçelik fabrikasıdır. Şirket 11 Mayıs.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ORAN ANALİZİ DOÇ. DR. SERAP SEBAHAT YANIK
Finansal Tablolar Analizi
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
MESLEK MENSUPLARI İÇİN FİNANSAL ANALİZ YORUMLARI
HESAP PLANI.
Çalışma Soruları.
FİNANSAL ANALİZ DR.ÖĞR.ÜYESİ MUSTAFA YURTTADUR
Sunum transkripti:

ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ FINT 301 FİNANSAL YÖNETİM ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ

İÇİNDEKİLER Finansal Analizde Kullanılan Teknikler Oran Analizi Oranların Sınıflandırılması Likidite Oranları Faaliyet Oranları Borç Oranları Karlılık Oranları Piyasa Performansını Değerlendirmede kullanılan Oranlar

İÇİNDEKİLER Dupont Analizi İçsel ve sürdürülebilir Büyüme Karşılaştırmalı Analiz Yüzde Yöntemiyle Analiz Trend Analizi

Finansal Analizde Kullanılan Teknikler Analizde Kullanılan başlıca teknikler: Oran Analizi Yüzde Yöntemiyle Analiz Karşılaştırmalı Analiz Trend Analizi

Oranların Sınıflandırılması: Likidite Oranları Faaliyet Oranları Finansal Kaldıraç oranları Karlılık Oranları Piyasa performansını değerlendirmede kullanılan oranlar

LİKİDİTE ORANLARI Bir işletmenin kısa vadeli borçlarını karşılayabilme yeteneğinin ölçülmesinde kullanılır. Bu oranlardan işletmenin ne kadar kolaylıkla nakit elde edebilmesine ve işlerin kötüye gitmesi halinde likiditesini koruyabilmesine yönelik bilgiler sağlanır. Likidite oranları olarak cari oran, asit test oranı ve nakit oranı olarak 3 önemli oran vardır.

 

 

 

FAALİYET ORANLARI Faaliyet oranları, işletmelerin varlık ya da varlık gruplarına, bu varlıkların sağladığı gelirlere oranla ne kadar fazla yatırım yaptığını, varlıklarını ne derecede verimli kullandığını değerlendirmede kullanılan oranlardır. Faaliyet oranları olarak şu oranlar hesaplanabilir: Alacakların ortalama tahsil süresi Alacakların devir hızı Stok devir hızı Sabit varlıkların devir hızı Toplam varlıkların devir hızı

 

 

 

 

 

BORÇ ORANLARI (KALDIRAÇ) İşletmenin mali yapısını ortaya koyarak uzun vadeli borç ödeme gücünü gösteren oranlardır. Finansal Kaldıraç Oranları: Borç Oranı Borç-öz sermaye oranı Faizin kazanılma sayısı Sabit yükümlülükleri karşılama oranı

 

Toplam Yabancı Kaynaklar / Toplam Öz Sermaye Borç Öz Sermaye Oranı Toplam Yabancı Kaynaklar / Toplam Öz Sermaye Bu rasyo, firmanın borçlanma yoluyla sağladığı yabancı kaynak ile firmanın sahip veya sahiplerinin katmış olduğu sermaye arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Faizin Kazanılma Katsayısı FVÖG/ Faiz Giderleri Bu oran, işletmenin cari faiz ödemelerini ne derecede karşılayabileceğini gösterir. Sağlıklı bir firmada faiz ödemelerinin çok üstünde FVÖG vardır.

Karlılık Oranları Brüt Kar Marjı Net Kar Marjı (Net Satışlar – Satışların Maliyeti) / Net Satışlar Net Kar Marjı Net Kar / Net Satışlar Öz Sermaye Karlılık Oranı Net Kar / Öz Sermaye

Toplam Varlıkların Karlılık Oranı Net Kar / Toplam Varlıklar Kaynaklar Üzerinden Karlılık Oranı FVÖG/Toplam Kaynaklar

Finansal Oranlar Arasındaki İlişkiler (DuPont Analizi)  

İÇSEL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME  

Karşılaştırmalı Analiz (Yatay Analiz) Karşılaştırmalı analiz, bir işletmenin farklı tarihlerde düzenlenmiş mali tablolarında yer alan kalemlerde görülen değişikliklerin incelenmesi ve bu değişikliklerin değerlendirilmesidir.

Karşılaştırmalı Analiz (Yatay Analiz) 2005 2006 2007 2005-2006 2005-2007 2006-2007 Mutlak % Kasa 300 400 500 100 33,3 200 66,7 25 Alacaklar 160 40 -40 -20 Stoklar 600 -100 20 50 Dönen Varlıklar 960 1.000 1.060 4,1 31,2 260 26

Yüzde Yöntemi ile Analiz (Dikey Analiz) Dikey analiz, ortak esasa indirgenmiş tablolar analizi olarak da isimlendirilen bu analiz yönteminde, mali tablolarda yer alan her bir kalemin toplam içerisindeki payı yüzde olarak ifade edilir.

Yüzde Yöntemi ile Analiz (Dikey Analiz) A İşletmesi Endüstri Ortalaması 2007 2006 2005 Net Satışlar 100,0 (-)Satışların Maliyeti 75,6 68,2 70,5 72,6 73,0 Brüt Satış Karı 24,3 31,8 29,3 27,4 27,0 (-)Faaliyet Giderleri 14,1 23,8 23,4 22,0 21,4 21,2 Faaliyet Karı 10,2 8,0 6,1 5,4 5,6 6,2 (-)Faiz 2,8 2,0 2,1 1,4 1,3 1,2 Olağan Kar 7,4 6,0 4,0 4,3 5,0 (-)Vergi 3,5 2,6 1,8 1,9 Dönem Net Karı 3,8 3,4 2,2 2,5 3,1

Trend Analizi Trend analizi, bir işletmenin uzun bir zaman dönemi içindeki (5-10 yıl gibi) değişimlerinin, endüstrideki diğer işletmelere oranla ya da o işletmenin baz olarak alınan yılına oranla ne yönde olduğunu belirlemek için yapılır.