CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Advertisements

EVİMİ VE AİLEMİ SEVİYORUM
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
BUGÜN BEN İ M GÜNÜM. YEMEK YEMEGİ ÇOK SEVİYORUM ÇÜNKÜ BENİM BÜYÜMEM İÇİN EN DOĞAL HAKKIM.
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Yeryüzünde kaç tane Atatürk vardır? Elbetteki bir tane vardır.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
YAZIM KURALLARI.
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA KOYMA Mustafa BİLGE Yenişehir/MERSİN
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
Soru işareti ?.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
KONU CÜMLEDE ANLAM.
EŞ SESLİ KELİMELER.
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
CÜMLEDE ANLAM.
SORULAR.
BENİM MESLEĞİM NE OLACAK???
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZAMİR (ADIL).
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Sözcükte Anlam Sorular.
EDATLAR.
YAZIM KURALLARI.
SEBEP – SONUÇ İLİŞKİLERİ.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
arkadaş B) konuk C) öğrenci
CÜMLE TÜRLERİ.
İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN
CÜMLEDE ANLAM.
DÜZENLİ OLMAK.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
Karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı cümle olarak yazalım …
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
ÖZNEL YARGI – NESNEL YARGI
ÖZNEL VE NESNEL GÖRÜŞ HAZIRLAYAN Zişan Hakverdi
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Zülal şenlik DUYGULARıMı KONTROL EDIYORUM.  BUGÜN ANNEM BANA YENİ BİR ÇANTA ALDI ÇOK MUTLU OLDUM AĞZIM KULAKLARIMA VARDI.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
GÜRKAN’IN YALANI Elif Emine BALCI. Gürkan ve Semih adında birbirlerine çok yakın iki arkadaş vardı. İkisi de sekiz yaşında ve aynı sınıftalardı. Bir hafta.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
TAMLAMALAR.
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMI
MALAZGİRT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
LOGO
HAZIRLAYAN:EMİR TOPRAK ÖKSÜZ 2/B NO:538
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

SORULAR 1. “Oyuncaklarını toplamadığı …………. ablası ona kızdı.”cümlesinde noktalı yere hangisi gelmelidir? a)için b)çünkü c)nedeniyle d)bu yüzden

Cevap= A şıkkı.Çünkü neden – sonuç ilişkisi olması için .

2.Aşağıdakilerden hangisinde koşul ilişkili cümledir? a)Evden geç çıktığı için otobüsü kaçırdı. b)Çok çalışırsan başarılı olursun. c)Hasta olduğu için okula gidemedi. d)Parası olmadığı için kitap alamadı.

Cevap= B şıkkı. Çünkü üç cümle neden – sonuç ilişkili cümle Cevap= B şıkkı.Çünkü üç cümle neden – sonuç ilişkili cümle.Bir tanesi koşul ilişkili cümle.

3. Aşağıdakilerden hangisi varsayım cümlesidir? a)Diyelim ki halan sınavı kazandı. b)Annem bugün elma,armut,kabak almış. c)Ben masa tenisi oynamayı severim. d)Resim yapmayı sevmem.

Cevap= A şıkkı.Çünkü üçü normal cümle.Bir tanesi varsayım cümlesi.

4.Aşağıdakilerden hangisi pişmanlık belirtir? a)Bugün arkadaşımla kavga ettik. b)Öğretmenimizin sorduğu soruya cevap verdim. c)Keşke annemle tartışmasaydık. d)Bilgisayar oyunu oynamak istiyorum.

Cevap= C şıkkı.Çünkü bu cümlede pişmanlık ifadesi var.

5.Aşağıdakilerden hangisi öneri cümlesidir? a)Karnım çok acıktı. b)Başın ağrıyorsa hap at. c)Benim defterim senin defterinden daha güzel. d)Yazılıdan iyi not alacağıma inanıyorum.

Cevap B şıkkı. Çünkü o cümlede “başın ağrıyorsa hap at” yazıyor Cevap B şıkkı.Çünkü o cümlede “başın ağrıyorsa hap at” yazıyor.Buda bir öneri cümlesidir.

6. Aşağıdakilerden hangisi nesnel değildir? a)Trabzon en güzel şehir. b)Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. c)Dört tane ana,dört tane ara yönümüz vardır. d)Türkiye’nin en büyük gölü Van gölüdür.

Cevap= A şıkkı.Çünkü cümlede öznel anlatım vardır.

7. “İçin” kelimesi hangisinde sebep – sonuç ilişkisi kurmamıştır? a)Eda için güzel bir pasta yaptılar. b)Okuyamadığı için çok üzülüyor. c)Yalan söylediği için çok pişmanmış. d)Camı kırdığı için özür diledi.

Cevap= A şıkkı.Çünkü için kelimesi orda bağlaç olarak kullanılmıştır.

8. “Köyde yapacak bir iş olmadığından ailece…………” cümlesi hangisiyle tamamlanabilir? a) mutlu oldular. b) köye döndüler. c)şehre göç ettiler. d)televizyon izlediler.

Cevap= C şıkkı.Çünkü köyde yapacak bir iş kalmadığı için şehre göç etmişler.

9. Aşağıdakilerden hangisi stem etme cümlesidir? a)Bir daha onun yüzünü görmek istemiyorum. b)Onu artık istemiyorum. c)Ben ona ne söyledim de bana böyle davranıyor. d)Sevmiyorum artık.

Cevap= C şıkkı.Çünkü orda kırgınlığını öfkelenmeyerek söylemiş.

10. Aşağıdakilerden hangisi neden – sonuç ilişkili değildir? a)Ders çalışmadığı için yazılıdan kötü not aldı. b)Haftalığının hepsini harcadığı için annesi kızdı. c)Öğretmenimi çok seviyorum. d)Annem domates çok pahalı olduğu için almamamış.

Cevap= C seçeneği.Çünkü üç cümle neden sonuç ilişkili ama bir cümle değil.

11.Hangisi yakınma cümlesidir? a)Öf! Yine mi dağıttınız? b)Gezmeye gittiniz mi? c)Sınav soruları zor muydu? d)Ödevini yaptın mı?

Cevap= A şıkkı. Çünkü diğer üç cümle soru cümlesi Cevap= A şıkkı.Çünkü diğer üç cümle soru cümlesi. Bir cümle ise yakınma cümlesi.

12.Aşağıdakilerden hangisi öznel değildir? a)En sevdiğim renk mavi. b)Denize girmek çok güzeldir. c)Türkiye’nin en çok nüfusu olan ilimiz İstanbul’dur. d)Türkçe dersini çok seviyorum.

Cevap= C şıkkı.Çünkü üç cümle öznel, bir cümle ise nesnel anlatımlı bir cümledir.

13. “………. için istediği kalemi alamadı 13. “………..için istediği kalemi alamadı.” cümlesinin başına aşağıdakilerden hangisi yazılabilir? a)Parası olmadığı b)Kardeşi kırdığı için c)Arkadaşına darıldığı için d)İstemediği

Cevap= A şıkkı.Çünkü diğer üç şıktaki kelimeleri getirince sebep – sonuç ilişkili cümle olmuyor.

14.Aşağıdakilerden hangisinde sebep – sonuç ilişkisi vardır? a)Buraya çöp kutusu konmadıkça sokağımızın temiz olması beklenemez. b)Günlerdir aradığı kitabı sonunda dolabın arkasında buldu. c)Sınavı kazanıp kazanmadığını henüz öğrenemedi. d)Doğum gününde arkadaşları ona güzel bir sürpriz yaptılar.

Cevap= A şıkkı. Çünkü üç cümlede sebep – sonuç ilişkisi yok Cevap= A şıkkı.Çünkü üç cümlede sebep – sonuç ilişkisi yok.Ama bir cümlede var.

15.Aşağıdakilerden hangisi öznel değildir? a)En güzel oyun basketboldur. b)En sevdiğim yemek patlıcan yemeğidir. c) Ege Bölgesinde dağlar denize dik uzanır. d)Karadeniz Bölgesindeki görülmesi gereken yer Rize’dir.

Cevap= C şıkkı.Çünkü üç cümle öznel,bir cümle ise nesneldir.