BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Hazırlayan:Deniz Zeynep ATAY
FAYDALI BESİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ TUNCELİ GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ

Ülkelerin sosyo-ekonomik refah düzeyinin artmasıyla birlikte; İnsanlar dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda daha bilinçli hale gelmektedir.

Bilindiği üzere Türkiye 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülke olsa da balık üretimi konusunda yeterli seviyeye gelememiştir.

Yine üretimin etkisi ile dünya genellemesine baktığımızda tüketimde buna oranla azdır. Dünya üzerinde ortalama balık tüketimine baktığımızda,kişi başına ortalama 16 kg'dır.

Ülkeler bazında bakıldığında ise; Japonya'da 70-80, Norveç'de 50, Portekiz'de 60 kg civarındadır.

Ülkemize bakıldığında ise ne yazık ki 8 kg'dır. Balık ekonimideki rolü itibariyle ıslak altın,beslenmedeki rolü itibariyle de beyaz protein olarak adlandırılır.

Balık eti; Beslenme değeri ve özellikle protein kalitesi açısından yüksek bir et olup, Enerji bakımından da yüksektir. Sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken en önemli gıdadır.

Balık etinin; Büyüme çağındaki çocuklar, Hamile kadınlar ve Özellikle hasta insanların beslenmesindeki önemi oldukça yüksektir.

Bugün tıp dünyasını en fazla ilgilendiren konuların başında; Dengesiz beslenmeden kaynaklanan şişmanlık, Şeker, Kolesterol yüksekliği ve Bunlardan kaynaklanan hastalıklar gelmektedir. Yapılan araştırmalar, son yıllarda giderek artan kalp ve damar hastalıklarının tüketilen gıdalar ve beslenmeyle ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır.

Kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedeni olan kolesterolün, balık etindeki miktarı diğer hayvansal gıdalara göre daha düşük oranda olduğundan,balık eti hayvansal yağların tüketiminden kaçınanlar için tavsiye edilen en önemli besin olma özelliğini her zaman korumaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde, yüksek oranda doymamış yağ asidi içeren besinleri tercih etmek büyük önem taşımaktadır.

Bütün yağların ana maddesi “trigliserit” tir. Yağ Asitleri Yağ Asitlerinin Sınıflandırılması Yağ; Hidrojen, karbon ve oksijen moleküllerinden oluşan organik bir bileşiktir. Bütün yağların ana maddesi “trigliserit” tir. DOYMUŞ YAĞ ASİTLERİ TEKLİ DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ YAĞ ASİTLERİ ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ OMEGA-6 YAĞ ASİTLERİ

Balık etinde diğer hayvanlarda bulunanlara benzer şekilde; Protein, A, B, D, E, K vitaminleri, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Selenyum ve Fosfor gibi insan vücudu için gerekli ve faydalı maddeler bulunur. Ancak balık etinin diğer etlerden üstünlüğü ve sağlık üzerine faydalı tesirleri, daha çok ihtiva ettiği yağın özelliğinden kaynaklanır. BALIK ETİ

Omega-3 Yağ asitleri 1976 yılında Eskimolar üzerinde yapılan bir araştırma bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Aşırı hayvansal yağla beslendikleri halde Grönland Eskimolarının kanlarındaki kolesterol oranı çok düşüktü. Bunun üzerine Eskimoların beslenme alışkanlıkları araştırıldı ve günde ortalama 400 gr yağlı balık ve deniz ürünleri yedikleri ortaya çıktı. Etkin faktörün bu hayvanlarda bulunan Omega-3 adlı yağ asitleri olduğu anlaşıldı. 1980'lerin ortalarında balıktaki kolesterol düşürücü maddelerden birinin Omega-3 yağ asitleri olduğu kesinleşti.

Su ürünlerinde bulunan omega 3 yağ asidi vücuttaki; Biyokimyasal ve Fizyolojik bir çok olayda önemli bir rol oynar. Su ürünleriyle beslenme sonucu alınan omega 3 yağ asidinin kalp ve damar hastalıklarını iyileştirdiği araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

kan akışını düzenleyerek, Omega 3 yağ asidi; kan basıncını, kan akışını düzenleyerek, iltihaplanmalara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Balık etinin ana yapım maddesi su olup,oranı türüne mevsimlere göre değişiklik göstermekle birlikte %70-80 düzeyindedir. Protein miktarı ise %15-20 arasındadır.Yağ miktarı ise kış aylarında artarken,yaz aylarında ise azalır

Böylece balık eti; İnsanların sıcak yaz günlerinde yağ bakımından fakir, Kış aylarında ise yağca zengin olması nedeniyle insanların enerji ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olur. İçindeki karbonhidrat miktarı çok az olan balık eti,çeşitli vitaminler bakımında oldukça zengindir.

Balık etinde hem yağda eriyen ADEK vitaminleri ve hem suda eriyen tüm B ve C gurubu vitaminleri bulunur. 1 kg balık yemekle alınan A ve B vitamini, vitamin takviyesi için alınan bir kutu ilaçdan daha faydalıdır.

Balık bileşenindeki A,B1,B2 ve D2 vitaminleriyle,fosfor ve iyot gibi tuzlarla çocukların büyümesini hızlandırır. İçerdiği çinko,kalsiyum ve magnezyum sayesinde,günümüz insanının en önemli problemi olan stresi azaltır.

Mineral değerinin yüksek, enerji değerinin düşük olması sebebiyle özellikle; bebekler, yaşlılar, kalp hastaları, beyin kanaması geçirenler ve sindirim problemi yaşayan kişilerin balıkla beslenmesi tavsiye edilir.

ve Bebeklikte Balık Tüketimi Hamilelik ve Bebeklikte Balık Tüketimi Bebekler omega yağlarını anne sütünden alırlar. Bu nedenle annenin balık yemesi gerekli ve önemlidir. Bebekler 9. aydan sonra balık yemeye başlayabilir.

Balık; Bebeğin göz sağlığı, Sinir sistemi, Duygusal ve davranış gelişimi için önemlidir. Balık tüketen 9-10 aylık bebeklerin zihinsel yeteneklerinin arttığı gözlemlenmiştir.

Hamilelik döneminde anne adayının kalsiyum ihtiyacı artar. Bebeğin kemik oluşumunda kalsiyum etkilidir. Anne adayı yeterli kalsiyum almaz ise bebek için gerekli olan kalsiyum miktarı anneden karşılanmaya çalışılır.

ve Ergenlikte Balık Tüketimi Balık, çocuklardaki sağlıklı kemik ve diş gelişimi, vücut direncinin artması için gereklidir. Balık yiyen çocuklar sağlıklı gözlere sahip ve parlak zekalı olurlar. Çocuklukta ve Ergenlikte Balık Tüketimi

Ergenlik döneminde ise; vücut gelişimi, öğrenim savaşı, duygu karmaşalarının yoğunluğu gibi sebeplerden dolayı sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Balık yiyen çocuklar parlak zekalı, algı ve öğrenme kabiliyetleri daha fazla olmaktadır. Ergenlik döneminde öğrenme ve eğitim hayatı yoğun olduğu için balık tüketimi özellikle önemlidir.

Gelişmekte olan vücudun; kalsiyuma, vitamine ve minerale ihtiyacı artmaktadır. Kalsiyum kaynağı olan balık; sağlıklı kemik ve diş gelişimi , vücut direncinin artması ve sağlıklı gözler için gereklidir.

Balık; Beyin gelişimi ve beynin beslenmesi için çok önem arz etmektedir. Balık yiyen kişilerin hafızası daha kuvvetli olmakta, Sinir sistemleri korunmakta, Kronik yorgunluk önlenmektedir. Yetişkinlerde Balık Tüketimi Balık, Vücut direncini artırmakta, Kanser ve diyabet riskini azaltmaktadır. Hipertansiyonu önlemekte, Kalp sağlığını korumaya yardımcı olmakta ve romatizma belirtilerini de azaltmaktadır.

Balık Tüketimi Yaşlılarda Düzenli balık yiyen yaşlıların; Yaşlılık döneminin korkulu rüyası alzheimer olma riskinin azaldığı, Sinir sisteminin korunduğu, Vücut direncinin arttığı, Kronik yorgunluğun azaldığı görülmüştür.

Araştırmalara göre balık; Kanser ve diyabet riskini azaltır. Ayrıca kalp ve cilt sağlığının korunmasında da önemli rol oynar. Hipertansiyonu önler. Ayrıca romatizma semptomlarını da azaltır.

Zamanla omega 3 yağ asitlerinin azalması : Bellek kaybı Bunama Depresyon gibi sorunlara yol açar.

Pıhtılaşmasını Önlüyor Kanın Pıhtılaşmasını Önlüyor Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak; Parmak ucu hissizleşmesini, El ve ayak parmaklarının üşümesini azaltır

Bağışıklık Sistemi Yapılan araştırmalarda balık yağlarının bağışıklık sisteminde olumlu etkilerinin bulunduğu ve hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Yüksek düzeyde balık etinin tüketilmesi ile hücre duvarının sağlamlaştığı görülmüştür. Günde ortalama 120-180g civarında balık tüketmek bu etkiyi arttırmaktadır. Balık yağı ile beslenen hastalarda kanama olduğu zaman balık yağının etkisi ölçülmüş ve aspirin gibi bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.

Taze Balık- Bayat Balık Farkları Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker. Taze Balık- Bayat Balık Farkları

Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlama başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir.

Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.

Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir.

Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir. 

Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, balık tüketimi başka ülkelere ve sağlıklı bir hayat için gerekene göre az olan ülkemizde, Tüketiminin teşviki halk sağlığı açısından son derece önemli ve faydalıdır. Haftada en az iki veya üç defa balık tüketilmesi; Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, Kalp ve damar hastalıklarından korunma, Beyin ve sinir sağlığı açısından son derece önemli görülmektedir.

Ekonomik Açıdan Önemli Bazı Balıklar ALABALIK Ekonomik Açıdan Önemli Bazı Balıklar

LEVREK

ÇİPURA

SAZAN

İSTAVRİT

HAMSİ

PALAMUT

BARBUN

SOMON

USKUMRU

KALKAN

KEFAL

MEZGİT

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN tEŞEKKÜRLER “SAĞLIĞINIZI TÜKETMEYİN BALIK TÜKETİN “….