EDATLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ZAMİRLER.
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
ZARFLAR (SORULAR).
SÖZCÜKte ANLAM.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
ZAMİRLER.
Kırlangıcın biri, bir adama aşık olmuş
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
EKLER.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Soru işareti ?.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
YAPI(PLAN).
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
türkçe performans ödevi
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
SORULAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
Benim adım Balerin Bebek.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
BAĞLAÇ.
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
Hazırlayan: Rıdvan Gezici Onuncu Grup Bilgisayar I Dersi Konu Hakkında: Sözcükte anlam konusunun öğrencilere nasıl anlatılacağı. Konunun içeriği ve konu.
ZAMİRLER.
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Adların Yerini Tutan Sözcükler
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
ADILLAR (ZAMİRLER).
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Sunum transkripti:

EDATLAR

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin anlamlarını biliyor musunuz? Ahmet’in burnu iyi koku alır. Ağzında yaralar oluşmuştu. Elini hırsla masaya vurdu. İri hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi

Evet!.. Aslında anlamları o kadar da zor olmayan kelimeler değil mi? Peki, bakalım aşağıdaki sözcüklerin anlamını söyleyebilecek misiniz?! Gibi, kadar, dolayı, göre, için, ile, beri Başka, karşı, yalnız, doğru, üzere vb

Evet, bakın bu sözcüklerin anlamlarını söyleyemiyorsunuz. Acaba niçin Evet, bakın bu sözcüklerin anlamlarını söyleyemiyorsunuz. Acaba niçin? Hiç düşündünüz mü? ÇÜNKÜ BU SÖZCÜKLER CÜMLEDE ANLAM KAZANAN SÖZCÜKLERDİR. Araba ile gidersen yetişebilirsin.(vasıtasıyla) Bana göre bu iş böyle yürümez.(anlayış) Dev gibi adam karşımızda çocuk gibi ağlıyordu.(…..ya benzeyen)

O halde nedir edat? EDAT: Yalnız başına anlamları olmayan, anlam ve görevleri daha çok cümle içinde, birlikte bulundukları sözcüklerle ortaya çıkan, sözcükler arasında ilgi kuran sözcüklerdir. ÖRNEK Bu haber üzerine yanımızdan sevinçle ayrıldı. Kedi eti kaptığı gibi kaçtı.

PEKİ, BAĞLAÇ NEDİR? ASLINDA BU SÖZCÜK TÜRÜNÜN ADINDAN DA ANLAYABİLİRİZ BUNU. ÖRNEK: Ankara ile İstanbul en sevdiğim illerdir. Ankara en sevdiğim ildir. İstanbul en sevdiğim ildir.

AÇIKLAMA: Sizin de gördüğünüz gibi bu cümleden iki anlam vardır. Bu iki anlamı bir araya getiren sözcük ise İLE sözcüğüdür. SONUÇ: Bağlaç iki cümleyi birbirine bağlayan tek başına anlamı olmayan cümlede görevi olan sözcüklerdir.

DİKKAT EDERSENİZ BAZI SÖZCÜKLERDE EDAT MI, BAĞLAÇ MI İKİLEMİNE DÜŞÜYORUZ. Bu ikileme düşmemenin en kolay yolu şudur: Cümlede “ile” sözcüğü yerine “ve” yi getirdiğimizde anlam bozulmuyorsa ile bağlaçtır. ÖRNEK: Elindeki sopayla hayvanlara acımasızca davranıyordu. Elindeki sopa ve hayvanlara acımasızca davranıyordu.

Kısaca edatları ve bağlaçları tanıdık Kısaca edatları ve bağlaçları tanıdık. Şimdi de bunları örnekler üzerinde görelim. ÖRNEKLER: Bu ayakkabıları sizin için aldı. Beni sevmeyen kişilerle dost olamam. Kaç yaşına geldi, ama çocuk gibi davranıyor.

Şimdi de örnek sorularla konumuzu pekiştirelim!.. “Yalnız” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? Bu geziye yalnız gidiyor. Onu bu sokakta yalnız dolaşırken gördüm. Yıllarca yalnız adam olarak yaşadı. Ben de geleceğim, yalnız çok kalmayalım.

Eve gelmek için çok yürüdük. Sınavları kazanmak için çalışıyor. “İçin” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır? Eve gelmek için çok yürüdük. Sınavları kazanmak için çalışıyor. Kardeşim için böyle sözler söylemek yanlıştır. Geç kalmamak için koşarak geldim.

“Onun ile besleyeceksin anan ile kardeşini.” Cümlesinde altı çizili sözcüklerin türü, aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir? Zamir, edat, bağlaç Bağlaç, edat, edat Zamir, bağlaç, edat Zamir, bağlaç, bağlaç

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde için edatı “uğrunda” anlamında kullanılmıştır? Gelmediğin için çok kızdı. Sizin için iyi şeyler söylediler. Onun için saçımı süpürge ettim. Kazanmak için çalışıyorum.