1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Advertisements

Atatürk’ün 29 Ekim 1933 günü, Cumhuriyet’in 10
1 ? Aşağıdaki seçeneklerde varlıklar ve
İkinci Sınıfta Kutlanan Belirli Gün Ve Haftalar
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
İSİM(AD) ÇEŞİTLERİ Eşi ve Benzeri olmayan varlıklara verilen isimlere denir. Örnek:Tekir,Ali,Ankara Cumhuriyet Bayramı vb. Aynı türden varlıkları belirten.
İSİM(AD) ÇEŞİTLERİ Eşi ve Benzeri olmayan varlıklara verilen isimlere denir. Örnek:Tekir,Ali,Ankara Cumhuriyet Bayramı vb. Aynı türden varlıkları belirten.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
YAZIM KURALLARI.
TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21.
DERS: DİLBİLGİSİ KONU: İSİM (AD) NEDİR? İSMİN ÇEŞİTLERİ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
YAZIM (İMLA) KURALLARI
BÜYÜK HARFLERİN YAZIMI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
YAZIM KURALLARI.
KESME İŞARETİ
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
YAZIM KURALLARI.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
arkadaş B) konuk C) öğrenci
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
CUMHURİYET VE ATATÜRK
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
YAZIM KURALLARI (İMLA) 1) Büyük Harflerin Yazımı 2) Birleşik Kelimelerin Yazımı 3) Yön Adların Yazımı 4) Gün ve Ay Adlarının Yazımı 6) “Mi” nin Yazımı.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
YAZIM KURALLARI (İMLA)
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ YUNUS EMRE ÇAY YUNUS EMRE ORTAOKULU ESRA KABADAYI Yunus Emre ÇAY1.
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK.
ATATÜRK’ÜN HAYATI
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
YAZIM KURALLARI Büyük Harflerin Kullanımı:
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
ATATÜRK’ÜN HAYATI Atatürk, 1881( bin sekiz yüz seksen bir ) yılında Selanik’te, üç katlı, pembe boyalı bir evde dünyaya geldi.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
Sunum transkripti:

1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Sağlık kurulları Cuma günleri toplanırdı. B)Öğretmenliğe 15 Ağustos 1076’da başladım. C)Okullar, haziran ayının başında kapanır. D)Anneler günü mayıs ayının ilk pazarıdır.

ÇÖZÜM: B, C,D seçeneklerinde yazım yanlışı yoktur.A seçeneğinde ise Cuma sözcüğü küçük harfle başlaması gerekirken büyük harfle başlamıştır. YANIT:A

2)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Okullar 15 Eylül 1997 tarihinde öğretime başladı. B)Atalarımız: “Ak akçe kara gün içindir.”demişler. C)Milli Kütüphane Ankara2nın Bahçelievler Semti’ndedir. D)Kurtuluş Savaşı, milletimizin en büyük zaferidir.

ÇÖZÜM: A seçeneğindeki “15 Eylül 1927” ifadesinde “Eylül” sözcüğü küçük harfle başlamış.Ancak belli bir tarihi bildiren ay ve gün isimleri büyük harfle yazılır. YANIT:A

3)Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? A)Cesaret Türkün özellilerindendir. B)Bu soğuklarda Ali’de yatağa düştü. C)Bana yardımcı olumusunuz değil mi? D)Hastasını anlamış olmalı ki sesini çıkaramadı.

ÇÖZÜM: B seçeneğinde “Ali’de” ifadesindeki “de” bağlaçtır.Bağlaç olan “de” ayrı yazılır.Kesme işareti ile ayrılmaz. YANIT:B

4)Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? A)Ev mi göreceksiniz? B)Kursa katılacak mısınız? C)”Araba onunki mi?” diyordu. D)Yarın Ahmet mi gelecek?

ÇÖZÜM: D seçeneğinde “Ahmet’mi ifadesindeki soru eki kesme işaretiyle ayrılmıştır.Soru eki daima kendinden önceki sözcükten ayrı yazılr.”Ahmet mi?” şeklinde yazılmalıydı.Kesme işreti ile ayrılmamalıydı. YANIT:D

5)Hangi cümlede yazım yanlışı yoktur? A)Atatürk Orman Çiftliği’ne gezmeye gittik. B)Peyami Safa’nın Sözde kızlarını okudum. C)O, meydana toplanan Ankara’lılara hitap etti. D)Ankara, 13 Ekim 1923’de başkent oldu.

ÇÖZÜM: B seçeneğinde “Sözde Kızlar” bir kitap adı olduğundan özel isimdir.”k” büyük yazılmalıdır. C seçeneğinde “Ankara” ismine getirilen yapım eki kesme işretiyle ayrılmıştır.Özel isimlere getirilen yapım ekleri kesme işareti ayrılmaz. D seçeneğinde “1923’de” ifadesinde “üç” sert sessizle bittiği için gelen ek sert sessizle başlamalıdır. A seçeneğinde yazım yanlışı yoktur. YANIT:A

6)Hangi cümlede yazım yanlışı yoktur? A)Kuğulu Parkta oturup dinlendik. B)Tarık Buğra’nın Küçük ağa adlı romanı çok sürükleyici. C)Başkan, meydana toplanan İstanbul’lulara hitap etti. D)Ankara, 13 Ekim 11923’te başkent oldu.

ÇÖZÜM: A seçeneğinde “Kuğulu Parkta” ifadesinde “-ta durum eki kesme işretiyle ayrılmalıdır.B de “Küçük ağa” bir eser adıdır.”a” büyük harfle yazımlıdır.C de “İstanbul” sözcüğüne getirilen “lu” yapım eki kesme işareti ile ayrılmıştır.Halbuki yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. D seçeneğindeki cümlede yazım yanlışı yoktur. YANIT:D

7)Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? A)Evi mi göreceksiniz? B)Kursa katılacak mısınız? C)”Araba onun ki mi?” diyordu. D)Yarın Ahmet’mi gelecek?

ÇÖZÜM: D seçeneğinde “Ahmet mi” ifadesindeki soru eki kesme işaretiyle ayrılmıştır.Kesme işareti daima kendinden önceki sözcükten ayrı yazılır, “Ahmet mi” şeklinde yazılmalıydı. YANIT:D

8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Okullar 15Eylül 1997 tarihinde öğretime başladı. B)Atalarımız “Ak akçe kara gün içindir.” demişler. C)Milli kütüphane Ankara2nın Bahçeli evler Semti’ndedir. D)Kurtuluş Savaşı, milletimizin en büyük zaferidir.

ÇÖZÜM: A seçeneğinde 15Eylül 1997” ifadesinde “Eylül” sözcüğü küçük harfle başlamış.Ancak belli bir tarihi bildiren ay ve gün isimleri büyük harfle yazılır. YANIT:A

9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Bilgi yarışmasında bizim okul da dereceye girdi B)Toplantı da öğretmenler odasında yapılacak. C)Havuzda yüzerken de dikkatli olmalıyız. D)Üniversite eğitiminin yurt dışında mı yaptı?

ÇÖZÜM: A seçeneğinde “bizim okulda” sözcük grubunda “ da” bağlaçtır, ayrı yazılmalıdır. YANIT:A

10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili yazım kuralları yanlışı vardır? A)Arjantin Güney Amerika ülkesidir. B)Brezilya Amerika’nın Güneyinde yer alır. C)Türkiye’nin doğusu daha soğuk olur. D)Marmara Bölgesi sanayinin en çok olduğu bölgemizdir.

ÇÖZÜM: Yön adları, coğrafi bir yerin adını karşıladıklarında büyük yazılır.Diğer durumlarda küçük yazılır.B seçeneğinde “Amerika’nın Güneyi” ifadesinde “g” küçük yazılmalıdır.”Güney” sözcüğü coğrafi yeri ifade etmektedir, yön belirtmektedir. YANIT:B

11)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Okullar 15 eylül 1997 tarihinde öğretime başladı. B)Atalarımız “Ak akçe kara gün içindir.”demişler. C)Milli Kütüphane Ankara’nın Bahçelievler semtindedir. D)Kurtuluş Savaşı milletimizin en büyük zaferidir.

ÇÖZÜM: B, C ve D seçeneklerindeki cümlelerde yazım yanlışı yoktur.A seçeneğindeki cümlede ise tarihler arasında yer alan “eylül” sözcüğü büyük harfle başlaması gerekirken küçük harfle başlamıştır.Bu nedenle cümlede yazım yanlışı vardır. YANIT:A

12)Aşağıdakilerden cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Cesaret Türkün özelliklerindendir. B)Bu soğuklarda Ali’de yatağa düştü. C)Bana yardımcı olumusunuz değil mi? D)Hastasını anlamış olmalı ki sesini çıkaramadı.

ÇÖZÜM: B seçeneğinde “Ali’de” ifadesindeki “de” bağlaçtır.Bağlaç olan “de” ayrı yazılır.Kesme işareti ile ayrılmaz. YANIT:B

14)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ablam 5 eylül 1994te doğmuş. B)Yarın Cumhuriyet Bayramı. C)Okullar, eylül ayının başında açılr. D)Anneler günü mayıs ayının ilk pazarıdır.

ÇÖZÜM: B, C,D seçeneklerinde yazım yanlışı yoktur.A seçeneğinde ise “eylül” sözcüğü büyük harfle başlaması gerekirken küçük harfle başlamıştır. YANIT:A

15)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Atatürk 10 kasım’da öldü. B)Atalarımız “damlaya damlaya göl olur.”demişler. C)10 Ağustos 2009’da yakınımı kaybettim. D)Buradan Mutafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz.

ÇÖZÜM: B, C ve D seçeneklerindeki cümlelerde yazım yanlışı yoktur.A seçeneğindeki cümlede ise tarihler arasında yer alan “kasım” sözcüğü büyük harfle başlaması gerekirken küçük harfle başlamıştır.Bu nedenle cümlede yazım yanlışı vardır. YANIT:A