Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER"— Sunum transkripti:

1 BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

2 Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır. Kitap okumayı çok severdi
. Cümlelerin ilk harfi büyük yazılır. Kitap okumayı çok severdi. . Özel isimler büyük harfle başlar.Aşağıdaki açıklamalar özel adlarla ilgilidir: Kişi ad ve soyadları büyük harfle başlar. Ömer Seyfettin . Takma adlar,lakaplar,saygı,unvan ve meslek bildiren adlar büyük harfle başlar. Öğretmen Ali ve Ayşe Hanım toplantıya katılmadı.

3 *UYARI:Özel isimlere gelen akrabalık bildiren kelimeler eğer unvan olarak kullanılıyorsa büyük harfle, gerçek akrabalık bildiriyorsa küçük harfler yazılır. Zeynep Abla Kemal dayı mgibi. .Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar. Annem evde Duman’la oynamama izin vermiyor. .Resmi yazılarda saygı belirten sözlerden sonra gelen makam,mevki bildiren kelimeler büyük harfle başlar Sayın Bakan ilçemizi ziyaret etti.

4 Mektuplarda,resmi yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar
.Mektuplarda,resmi yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar. Sevgili Anneciğim, .Ülke,millet,boy isimleri büyük harfle başlar. Dünyadaki en yaygın dinlerden birisi de İslamiyet’tir. .Dil,din,mezhep isimleri büyük harfle başlar. En sevdiğim ders Türkçe dersidir 

5 .Kurum ve kuruluş isimlerinin her kelimesi büyük harfle başlar.
.Saray,köşk,han ,kale,köprü,anıt gibi yapı isimleri büyük harfle başlar. Boğaziçi Köprüsü dün trafiğe kapatıldı. .Kurum ve kuruluş isimlerinin her kelimesi büyük harfle başlar. Türk Dil Kurumu köklü bir kurumdur. .Yer adlarından sonra gelen deniz,nehir,göl,dağ,boğaz gibi tür bildiren ikinci isimler de büyük harfle başlar. Erciyes Dağı Türkiye’nin en yüksek dağıdır.

6 .Yer adları (kıta,bölge,il,ilçe,köy,semt)büyük harfle başlar.
Akdeniz Bölgesi ülkemizin güneyinde yer alır. Not: Özel isim olan il, ilçe, köy isimleri büyük harfle yazılır fakat sonrasında yazılan “köy, il, ilçe” kelimeleri küçük harfle yazılır. Üzümlü köyü, İstanbul ili .Yer adlarından sonra gelen cadde,sokak,mahalle,meydan,bulvar kelimeleri büyük harfle başlar. Menekşe Sokak ,Taksim Meydanı …

7 .Kitap,dergi,gazete ve sanat eserlerinin her kelimesi büyük harfle başlar. Yaprak Dökümü ,Reşat Nuri Güntekin’in en sevilen eserlerindendir. .Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar. Merkür, Güneş’e en yakın gezegendir. .UYARI ! Dünya,güneş ve ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanılırsa küçük harfle başlar. Bugün güneş içimizi ısıttı. Herkesin dünya kadar işi var. .

8 . Milli ve dini bayramlarla bayram niteliği kazanmış günler büyük harfle başlar.
Okullar Ramazan Bayramı ile birlikte tatile girdi. .Tarihi olay,çağ ve dönem adları büyük harfle başlar. Yazının icadıyla birlikte İlk Çağ başlamıştır.


"BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları