Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 YAZIM KURALLARI

2 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE BÖLÜMÜ
AYŞE DOKUZ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE BÖLÜMÜ

3 Büyük Harflerin Kullanılışı
Cümleler büyük harfle başlar. - Gözlerinden iki damla yaş döküldü. Mektuplarda ve resmi yazılardaki hitaplar büyük harfle başlar. - Canım Arkadaşım, Sayın Başkanım vb.

4 Kitap, dergi, gazete isimleri büyük harfle başlar.
- Yaban, Yaprak Dökümü, Zirve, Resmi Gazete vb. NOT:Özel ada dahil olmayan gazete, dergi gibi isimler küçük yazılır.(Bilim Teknik dergisi) Nokta, ünlem, iki nokta, soru işaretinden sonra gelen kelimeler büyük harfle başlar.

5 Noktalı virgülden sonra gelen cümleler küçük harfle başlar.
Milli ve dini bayramlar büyük harfle başlar. -Cumhuriyet Bayramı, Ramazan Bayramı vb.

6 Özel gün, hafta, toplantı ve mevsim adları küçük harfle yazılır.
- tiyatro günü, kitap haftası, sağlık haftası vb. Özel isimler büyük harfle başlar. - Bekir Sıtkı Erdoğan, Yavuz Bülent Bakiler vb.

7 NOT: Bayram niteliği kazanmış günler büyük harfle yazılır.
- Öğretmen Günü, Anneler Günü vb. Millet, din, dil ve mezhep isimleri büyük harfle başlar. - Ruslar, Türkçe, İslamiyet, Protestanlık vb.

8 Devlet isimleri büyük harfle başlar.
- Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vb. Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar. - Merkür, Venüs, Mars, Halley vb.

9 NOT: Dünya, güneş, ay sözcükleri coğrafi terim olduğu zaman büyük harfle başlar, diğer zamanlarda küçük harfle başlar. -Odaya güneş girmiyor. Yarın Güneş tutulması olacak.

10 Şehir, semt, cadde, sokak vb. isimleri büyük harfle başlar.
-Konya, Aydınlıkevler, Atatürk Bulvarı, Uğur Mumcu Caddesi, Yıldız Mahallesi, Susam Sokağı Kurum, kuruluş, dernek adları büyük harfle başlar. -Türk Dil Kurumu, Verem Savaş Derneği vb.

11 Dağ , ova, ırmak, göl, okyanus isimleri büyük harfle başlar.
-Akdeniz, Karadeniz, Kızılırmak,Tendürek dağı, Toros dağları, Balkaş gölü vb.

12 NOT: İkinci isim özel isme dahilse, yani iki sözcük bir kavramı karşılıyorsa sözcüklerin her ikisi de büyük harfle başlar. -Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Van Gölü vb.

13 Ünvan sıfatları büyük harfle başlar.
-Mustafa Bey, Yüzbaşı Rıfkı vb. NOT: Akrabalık bildiren sözcükler küçük harfle başlar. -Güzin teyze, Nuran abla vb. Fakat bu isimler özel isimle özdeşleştirilmemişse büyük harfle başlar.

14 Tarihi belli gün ve ay isimleri büyük harfle başlar.
-17 Mayıs 2006, 21 Haziran 1986 Salı Yön isimleri başta ise büyük, sonda ise küçük harfle başlar. -Batı Karadeniz<Karadeniz`in batısı

15 “-mi” Soru Ekinin Yazılışı
“-mi”soru eki her zaman ayrı yazılır. - Bu sınavı sen mi kazanacaksın? Onun güzel mi güzel bir arabası var. Rüzgar esti mi balıkçılar kıyıya çıkar.

16 “De”nin Yazılışı Bağlaç olan “de” her zaman ayrı yazılır ve bu bağlacın “ta, te” şekli yoktur. -Sen de bizi bırakıp gitme! Hal eki olan “-de” bitişik yazılır. -Konya’da güzel parklar var. NOT: ’’de” bağlacı özel isimlerden sonra gelirse kesme işaretiyle ayrılmaz. Yahya Kemal de büyük bir şairdir.

17 “Ki”nin Yazılışı Bağlaç olan “ki” ayrı yazılır.
- Diyorsun ki ağlaman faydasız… NOT: İlgi zamiri ve sıfat yapan “ki” bitişik yazılır. - Gözlerindeki ışıltı, beni ümitlendirdi.

18 Ekfiilin Yazılış Bitişik de yazılabilir, ayrı da yazılabilir.
- Kardeşi iki haftadır yatıyormuş. - Son yazdığı roman akıcı idi. NOT: Ekfiili genellikle düşer ve bitişik yazılır. Hasta idi > Hastaydı

19 Ayrı ve Bitişik Yazımlar
Ses düşmesi ya da ses türemesi gibi ses olayına uğrayan sözcükler bitişik yazılır. - Kaybetmek, Seyretmek, Kahrolmak, Pazartesi vb. Birleşen sözcüklerin biri ya da ikisi, anlam değişikliğine uğruyorsa bunlar bitişik yazılır. - hanımeli, imambayıldı, mirasyedi vb.

20 Kurallı birleşik fiiller ayrı yazılır.
- ağlayıvermek, gülebilmek, düşeyazmak vb. Şehir, kasaba, köy, dağ, deniz vb. isimleri iki sözcükten oluşuyorsa bitişik yazılır. - Beyşehir, Adapazarı, Uludağ vb.

21 Ara yönleri belirten sözcükler bitişik yazılır.
- güneydoğu, kuzeybatı vb. Belirsizlik belirten sözcükler bitişik yazılır. - Biraz, birkaçı, birtakım, birçok, hiçbir, herhangi vb.

22 Hane sözcüğüyle yapılan birleşik isimler bitişik yazılır.
- darphane, hastahane, dershane vb. Pekiştirilmiş sözcükler bitişik yazılır. - kıpkırmızı, masmavi, tertemiz vb.

23 Etmek, olmak, kılmak, buyurmak yardımcı fiilleriyle yapılan ses olayı olmuyorsa bunlar ayrı yazılır.
- arz etmek, hasta etmek, emir buyurmak, kıl olmak, selam eylemek vb. Birleşen sözcüklerde bir anlam değişikliği olmuyorsa ayrı yazılır. - kuyruk yağı, Çerkez peyniri, kuru soğan vb.

24 Özel isimlerin kısaltmalarında büyük harfler kullanılır.
- İSKİ, MİT, MGK, TDK gibi NOT:Kısaltmalara getirilen ekler, kısaltmaların okunuşuna göre getirilir. - TBMM’ye MEB’in vb.

25 Sayılar yazıyla yazıldığında her sözcük ayrı yazılır.
- on bir, iki bin bir gibi NOT: Çek ve senetlerde bitişik yazılır. İkilemeler ayrı yazılır. - usul usul, omuz omuza vb.


"YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları