METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SULAMA SUYU GEREKSİNİMİ; BİTKİ SU TÜKETİMİ, TAHMİN YÖNTEMLERİ
Advertisements

RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
E Ş REF AKYILDIZ ENDÜSTR İ MÜHEND İ S İ. UYGULAMA ………..….. İstasyonu 200. Oc.Şub.MartNis.May.Haz.Tem.Ağu.Eyl.EkimKas.Ara. 1. Yağış ölçer filtre kontrolü,
Kanallarda doluluk oranı
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 23.EYLÜL.2014
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
METEOROLOJİ DERSİ METEOROLOJİK RASATLAR METEOROLOJİDE UYDUDAN YARARLANMA VE RASAT PARKI Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
Prof.Dr. Y.Ersoy YILDIRIM ANKARA
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Klimatolojinin kapsamı, amacı, iklim öge ve etmenleri
METEOROLOJİ DERSİ METEOROLOJİK RASATLAR VE RASAT PARKI
Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi
Türkiye Fiziki Coğrafyası
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.
Kaynaklar: Kişisel WEB sayfam
METEOROLOJİ DERSİ BUHARLAŞMA Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
METEOROLOJİ DERSİ BULUTLAR Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
BUHARLAŞMA Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 8 EKİM 2009.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
METEOROLOJİ DERSİ BULUTLAR Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
D.M.İ. istasyon verilerinin durumu ve AYBE’de yapılan çalışmalar Ozan Mert Göktürk.
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
HAVA NASIL ORALARDA? 4/C.
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
AĞAÇ ALTI MİKRO YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ TASARIMI ÖRNEĞİ
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
METEOROLOJİ DERSİ GİRİŞ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Furkan soysal.
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
Hikmet SIRMA. BU UYARIYI DUYDUĞUNUZDA NASIL DAVRANIRSINIZ?
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
BUHARLAŞMA.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Yağış.
DENİZ METEOROLOJİSİ.
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
Hidrolojinin Yöntemleri
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ SULAMA DERSİ SULAMA YÖNTEMLERİNİN PLANLANMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER DERS YÜRÜTÜCÜSÜ:
hava durumu
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
BİTKİLERİN SU İSTEKLERİ NEM VE YAĞIŞ
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK

Meteorolojik rasatlar, aletlerin yerleştirildiği ve uygun biçimde düzenlendiği bir alanda yapılır. Bu alana Rasat Parkı ya da Meteoroloji İstasyonu adı verilir. Rasat parkları, atmosfer olaylarına açık, bu olayları engelleyici faktörlerin olmadığı, içinde çeşitli meteorolojik aletlerin bulunduğu, doğal şartları temsil eden, meteorolojik gözlem amacıyla düzenlenmiş yerlerdir. Sıcaklık ve nemlilik rasat siperi : Bu siperler yerden 1.25 m – 2.00 m yüksekliktedir. Siper kapağı kuzeye bakmaktadır. Bu siperde maksimum, minimum, ıslak ve kuru termometreler ile termograf, higrograf ve higrometreler bulunur. Islak ve kuru termometreler havanın nemliliğini, havanın nispi nemini ölçer.

Buharlaşma havuzu : Genellikle A sınıfı buharlaşma kabı kullanılır Buharlaşma havuzu : Genellikle A sınıfı buharlaşma kabı kullanılır. Kesit alanı 1 m2’dir. Yüksekliği 35-40 cm olup, silindir şeklinde paslanmaz çelikten yapılmıştır. Günlük buharlaşma miktarından yararlanılarak açık su yüzeyinden olan buharlaşma miktarı ölçülür. Sabit anemometre : Yerden 1.25 – 2.00 m yükseklikte 30 cm x 30 cm boyutlarındaki beton blok üzerinde yer alan 2 inç’lik bir borunun uç kısmına monte edilmiştir. Rüzgar hızının ölçülmesinde kullanılır. Toprak sıcaklık rasatlarının yapıldığı kısım : Burada toprak üstü minimum termometresi ile 5 cm, 10 cm, 20 cm, 50 cm ve 100 cm derinliklerdeki toprak sıcaklıklarının ölçümü yapılmaktadır.

Plüviyograf : Yağış miktarının ve gün içerisindeki dağılımının belirlenmesinde kullanılır. Plüviyometre : Yağış miktarının belirlenmesinde kullanılır. Helyograf : Güneşlenme süresinin ölçülmesinde kullanılır. Birimi saat/gün’dür. Yerden 1.50 m yükseklikte monte edilir. Helyograflar bütün gün güneş alabilecek bir yere konulmalıdır.

Aktinograf : Güneş ışınları şiddetinin ölçülmesinde kullanılır Aktinograf : Güneş ışınları şiddetinin ölçülmesinde kullanılır. Birimi cal/cm2/gün’dür. Helyograf gibi monte edilir. Siyah ve beyaz hazneli iki termometre içermektedir. Siyah olanı güneş ışınlarını emmekte, beyaz olanı ise güneş ışınlarını yansıtmakta, böylece her iki termometrede farklı sıcaklık değerleri okunmaktadır. Bu sıcaklık farklarından yararlanılarak güneş ışınları şiddeti hesaplanmaktadır. Açık kademeli siper : Yerden 20 cm, 50 cm, 100 cm, 150 cm ve 200 cm yüksekliklerdeki bu siperlerde maksimum, minimum, kuru ve ıslak termometreler bulunmaktadır. Gölgedeki buharlaşma rasatlarına ait rasat siperi : Normal standart yüksekliktedir. ( 1.25 – 2.00 m ). Bu siper içerisinde evaporimetre ve evaporigraf aletleri bulunmaktadır ve gölgedeki buharlaşma miktarı ölçülmektedir.

Meteorolojik Rasatlar; Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO)'nın belirlediği standartlar ve kurallara göre belirli temsil aralıklarıyla kurulmuş rasat parklarında yapılır. Klimatolojik rasatlar; dünyanın, kıtaların, ülkelerin, ülkeler içindeki bölgelerin iklim özellikleri ile daha dar yörelerin, çevrelerin ve mahallelerin değişik iklim durumlarını incelemek, iklim araştırmaları ve projeleri için gerekli bilgileri elde etmek amacıyla yapılan rasatladır. Bu rasatların en büyük özelliği aynı güneş durumunda yapılmış olmalarıdır. Buna göre tüm ülkelerde yapılan ölçümlerde, günlük ortalama değerleri elde edebilecek belli yerel saatler tespit edilir. Bu saatler 07, 14, 21 olarak kabul edilmiştir. Meteoroloji istasyonları bulundukları boylamın mahalli saatine göre 07, 14 ve 21 de, eş zamanlı olarak klima rasatlarını yaparlar. Zaman bakımından aynı olmayan, ancak aynı güneş durumunda yapılan bu rasatlar dünya üzerinde hep aynı saatlere denk gelmektedir.