SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ERDOĞAN GÜL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
BATI CEPHESİ.
GENELGELER VE KONGRELER
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
KuvayIMİLLİYE Düşman işgalleri karşısında yurdun çeşitli yörelerinde ortaya çıkan milli direniş teşkilatlarına Kuvayı Milliye denir. İlk direnişler, güney.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
KUVAYIMİLLİYE VE DÜZENLİ ORDU
GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa.
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (23 NİSAN 1920)
HAZIRLAYAN:HEYBET KAPALIGÖZ
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
TBMM.YE KARŞI YAPILAN İSYANLAR( )
TBMM’YE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALAR
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ DERSİ. SAYGIYLA MİNNETLE ŞÜKRANLA.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Hazırlayan:Beyza Nur YAŞAR. I. Dünya Savaşı’nın sonlarına do ğ ru Müttefiklerinin yenilmesi üzerine, Osmanlı İ mparatorlu ğ u 30 Ekim 1918'de imzalanan.
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
10 Ağustos 1920  10 AĞUSTOS 1920  I. Dünya SavaşıI. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
TBMM’nin Açılışı (23 Nisan 1920)
 İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal etmesi ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine M. Kemal, bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere.
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
TBMM’YE KARSI ÇIKAN AYAKLANMALAR.
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / BATI CEPHESİ’NDE TÜRK HALKININ MÜCADELESİ VE DÜZENLİ ORDUNUN BAŞARILARI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
TBMM YE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALAR. Sebepleri 1. İst. Hük. ile İtilâf Devletleri’nin kışkırtmaları. 2. Kuvay-ı Milliye’nin disiplinsiz davranışları ve baskıları.
I.TBMM’NİN AÇILMASI (23 NİSAN 1920)
Sunum transkripti:

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ERDOĞAN GÜL AYAKLANMALAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ERDOĞAN GÜL

DOĞRUDAN İSTANBUL HÜKÜMETİNCE YÖNETİLEN AYAKLANMALAR Anzavur Cephesi, alaylı bir jandarma subayı iken, saray tarafından paşalık payesi verilen Ahmet Anzavur’un, Padişah ve İtilaf Devletleri’nin yardım ve yönlendirmeyle Anadolu’ya karşı yürüttüğü başlıca iki mücadeleden oluşmuştur. Manyas, Susurluk, Gönen ve Ulubat dolaylarındaki, 1 Ekim 1919’da Milli Kuvvetlerle başlayan ilk mücadelesi ancak 25 Kasım’da Anzavur’un başarısızlığı ile son bulmuştur. Aynı bölgelerde ikinci hareketi, 16 Nisan 1920 tarihinde şiddetli bir çatışmadan sonra Ankara tarafından önlenebilmiştir.

Kuva-yı İnzibatiye/Hilafet Ordusu Cephesi, bu birliklerin 18 Nisan 1920 tarihli bir kararname ile İstanbul Hükümeti tarafından Milli Mücadeleye karşı kurulması ile açılmıştır, denilebilir. Sakarya’nın doğusundan ve Geyve Boğazı’ndan Anadolu kuvvetlerine saldıran Kuva-yı İnzibatiye, Ahmet Anzavur ile işbirliği yapmasına rağmen Batı Cephesi Kumandanı Ali Fuat Paşa tarafından mağlup edilmiştir. Bu birliklerde bulunan erlerden bir kısmı Milli Kuvvetlere katılmışlardır.

İSTANBUL HÜKÜMETİ VE İŞGAL DEVLETLERİNİN KIŞKIRTMASIYLA ÇIKAN AYAKLANMALAR Düzce, Hendek ve Adapazarı Cephesi, 13 Nisan 1920’de, İstanbul Hükümeti’nin destek ve kışkırtmalarıyla açılmıştır. Bolu, Hendek ve Düzce’de başlayan mücadele Milli Kuvvetleri üç ay kadar uğraştırmıştır. Ali Fuat ve Refet Bele gibi Anadolu’daki iki düzenli kolordu komutanının birlikte hareket etmeleri sonucu bu karşı hareketlilik ortadan kaldırılabilmiştir. Aynı bölgede ikinci mücadele 8 Ağustos-23 Eylül 1920 tarihleri arasında yaşanmış ve Anadolu’nun başarısı ile sonuçlanmıştır.

Yenihan, Yozgat ve Boğazlıyan Cephesi, Yozgat’ta Çapanoğulları, Zile’de Aynacıoğulları tarafından idare edilmiş ve yönlendirilmiştir. Bu cephedeki hareketlilik 1919-1920 yılları arasında genişleyerek sürmüştür. Öyle ki Tokat ve Zile adeta Kuva-yı Milliyeciler tarafından kaybedilmiştir. Fakat sonuçta Milli Kuvvetler bu cepheyi kapatmayı başarmışlar, doğal olarak da bu arada büyük güçlüklerle uğraşmak zorunda kalmışlardır.

Afyon Karahisar Çopur Musa Cephesi, Çopur Musa’nın, Afyon’da Anadolu Hareketi’ne karşı girişimlere başlaması ve Çivril’i basmasıyla açılmıştır. Bu cephe kısa bir süre içinde Milli Kuvvetler tarafından Çopur Musa’nın mağlup edilmesi ile kapanmıştır. Musa, Yunan ordusuna sığınmak zorunda kalmıştır. Konya Cephesi, İstanbul’un aktif ya da pasif Anadolu içindeki önemli kalelerinden biri durumunda olan Konya’da Mayıs 1920’de Anadolu Hareketi’ne karşı olan gizli bir teşkilatın üyelerinin tutuklanması üzerine açılmıştır. Bu mesele Ankara tarafından kısa sürede halledilmiştir. Konya’da Anadolu’ya karşı ikinci cephe, Delibaş adlı bir eşkıya tarafından 500 kişi ile birlikte açılmış, büyüyerek Beyşehir ve Alaşehir’i kaplamıştır. Yoğun çatışmalar sonucu cephe kesin olarak kapatılmış ve Delibaş, Mersin’de Fransızlara sığınmıştır.

Milli Aşiret Cephesi, Urfa’nın Fransızlardan kurtarılmasında Kuva-yı Milliye’nin yanında faaliyet gösteren Milli Aşiret’in, daha sonra Fransızlarla işbirliğine girişmesi ve Urfa ile Siverek’te Fransızlarla birlikte hareket etmesi ile başlamıştır. Anadolu’ya karşı cephe alan ve 8 Haziran 1920’de Viranşehir bölgesinde harekete geçen Milli Aşiret, 26 Haziran’da Fransız bölgesine çekilmek zorunda kalmıştır. Bir ay kadar sonra tekrar Viranşehir ve Siverek’te faaliyete geçen aşiret, 7 Eylül’de hareketlerinin bastırılması üzerine çöle kaçmaya mecbur kalmıştır.

KUVAY-I MİLLİYE YANLISI OLUP SONRADAN AYAKLANANLAR ÇERKEZ ETHEM DEMİRCİ MEHMET EFE

AZINLIKLARIN ÇIKARDIĞI AYAKLANMALAR Karmaşa ortamından yararlanılarak azınlıklarca bağımsızlık kazanmak ya da başka bir devletle birleşmek amacıyla çıkarılmıştır. ERMENİLER ADANA’DA TEMMUZ 1920 RUMLAR DOĞU KARADENİZ’DE ARALIK 1920

TBMM’NİN ALDIĞI ÖNLEMLER 29 Nisan 1920'de Hıyanet-i Vataniye Yasası ( Vatana İhanet Edenler Kanunu )çıkardı. İstiklal Mahkemeleri kurdu. ( 11 Eylül 1920 ) İstanbul Hükümeti ile tüm ilişkiler kesildi. İstanbul'dan gelen her türlü evrak geri çevrilerek yaptığı her türlü işlem yok sayıldı. * Böylece TBMM Osmanlı Saltanatını yok saymış oluyordu. Şeyhülislam’ın fetvasına karşılık, Ankara Müftüsü Rıfat BÖREKÇİ başkanlığındaki kurula fetva hazırlattı. Sevr Antlaşmasını tanımadığını duyurdu.Antlaşmayı imzalayanlar vatan haini ilan edildi.

AYAKLANMALARIN SONUÇLARI MİLLİ MÜCADELE UZADI VE KURTULU GECİKTİ YUNAN İLERLEMESİ HIZLANDI KARDEŞ KANI DÖKÜLDÜ MİLLİ KAYNAK KAYBINA NEDEN OLDU TBMM’NİN İSYANLARI BASTIRMASI GÜCÜNÜN ARTMASI VE ANADOLUYA HAKİM OLMASINA NEDEN OLDU