AİLE EĞİTİMİ SEMİNERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUK NASIL ÖĞRENİR?.
Advertisements

PROJE SINIFI.
DİKKAT!!! Yılbaşı devir işlemine başlamadan önce bu işlemleri kesinlikle yapmalısınız.
İNSAN KAYNAKLARI Ayşegül Akdeniz.
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
Öğrenme & Davranışcı Yaklaşım
ETİĞİN UNSURLARI.
2/A SINIFI 2.VELİ TOPLANTISI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Değerler Eğitimi Özgüven.
SUNUM.
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
Öfke Yönetimi.
MUSUGİN SUNAR.
3 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
Gözlem Yoluyla Öğrenme Süreçleri Ali ÇOBAN AKIN
AY DEDE.
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
sizin de şarkınız var mı?
Büyük adamların hedefleri, diğerlerinin ise istekleri vardır.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK.
KADIN Bir kadın çocuktur aslında..   Çocuk gibi davranmayı sever.   Erkeğin kendisine bir çocuğa gösterdiği şefkati göstermesini ister. Bir çocuğu.
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
HAZIRLAYANLAR NURTAÇ ÜNLÜ DERYA DEMİR GÜLŞAH BAŞARAN
PERFORMANS VE MOTİVASYON
Dr M SÖZBİLİR Motivasyon
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
İnternetin Güvenli Kullanımı ve Sosyal Ağlar
İnternetin Güvenli Kullanımı
BAŞARI VE MOTİVASYON.
Tomris KARAİSMAİLOĞLU 6-C
Herkesin kederli günleri vardır.. Kendinizi berbat hissettiğiniz, mutsuz günler,
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
ÖDÜL - CEZA.
© Hayat Rehberiniz ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız onların iyiliği için…
Bölüm 10 Takımlar.
İlkokuldan Sonraki Okullarda Nasıl Destekeleyip Motive Edebilir
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BAŞARI VE MOTİVASYON PSİKOLOJİK DANIŞMAN ZEYNEP HATUN ÜNAL.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
AİLE TUTUMLARI GATA 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ EĞİTİMDE KOÇLUK SİSTEMİ SUNUSU
DEĞERLER. DEĞERLER “20 yıldır buradasın, neler öğrendin ?" Budist rahipler, artık yetiştiğini düşündükleri bir öğrencilerini, yola çıkmadan önce çağırdılar.
GÜNDEM: 1. Toplantının açılışı, oklama kağıdının imzalanması. 2. Birinci dönem çalışmalarının değerlendirilmesi. 3. Okuma – yazma öğreniminde sınıfın.
MİLLİ EĞİTİMDE KAZANDIRILMAYA ÇALIŞILAN AHLAKİ DEĞERLER ÖĞRENCİLER
HEGEL ‘İN DİYALEKTİĞİ ˜ KANT ‘IN ÖDEV AHLAKI
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
TELEVİZYONUN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
ÇOCUKLAR NEDEN TEKNOLOJİYE BAĞIMLIDIR?
Çocukların kendilerine özgü bir dünya görüşü ve davranış biçimleri vardır. Henüz tam olarak gelişmemiş olmakla birlikte hızlı bir gelişme değişme.
TAM ÖĞRENME MODELİ.
ÖRAV CESUR SORULARLA KOÇLUK 3.ÖDEV SINIF VİZYONU
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
Çocuklarınıza Uygun İnternet Siteleri. İnternet aleminde farklı yaş gruplarına, ilgi alanlarına göre hitap eden siteleri bulabilirsiniz. Özellikle çocuklarınızın.
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SÜREKLİ TEHDİT ETME.
Sunum transkripti:

AİLE EĞİTİMİ SEMİNERİ

Ceza çocuklara iş yaptırmak için sıkça kullanılan bir yöntem. Peki ceza gerçekten işe yarar mı? Ceza, çocukları motive eder mi?

CEZA NEDİR ? Ceza terimi, olumsuz bir itici uyarıcının, bir davranımın yapılmasından sonra ona bağlı olarak uygulanması olayına verilen teknik bir isimdir.

CEZA NEDİR ? Ceza, istenmedik davranımları bastırma tekniklerinden biridir. Davranış dağarcığına bir şey katmaz, fakat davranış dağarcığındaki bir davranışın bastırılmasını sağlayabilir.

CEZA NEDİR ? Bu anlamıyla ceza, yeni bir davranış öğrenmeyi değil, istenmedik bir davranışı yapmamayı öğretir

Ceza iki şekilde uygulanır Ceza iki şekilde uygulanır.. • Davranış itici bir uyarıcı ile sonuçlandırılır.(mesela bir tokat gibi) • Davranış ödülün ortamdan kaldırılması ile sonuçlanır. (sokağa çıkma yasağı gibi)

CEZANIN DAVRANIM BOYUTUNA ETKİLERİ

MEŞRULAŞTIRMA Ceza çoğu zaman bırakın çocuğu motive etmeyi, istenmeyen davranışı daha da pekiştirir. Çünkü, istenmeyen davranışı meşrulaştırır. Örneğin; ‘ Dersini yapmazsan, bilgisayarı açamazsın’ dediğimiz an çocuğa dersini yapmama hakkını vermiş oluruz. Ders yapmama meşrulaşır. ‘ Neyse parası öderiz’ diyerek sigara içen kişilerin yaptığı gibi davranmaya başlar.

CEZA GERÇEK SEBEBİ GÖZ ARDI EDER Cezayla iş yaptırmak, aynı zamanda gerçek sorunu göz ardı etmektir. Ödevini yaptırmak için cezaya başvurduğunuz an, çocuğun ödevi yapmama nedenini göz ardı etmiş oluruz. Çocuk ödevini yararlı ve anlamlı bulduysa, zaten yapardı. Çoğu zaman sorun çocuğun motivasyonu değil, istenilen işin kendisidir.

CEZA SİZİNLE İLGİLİ BİLGİ VERİR Eğer ortada ceza verecek bir durum varsa, veli olarak bazı şeyleri düşünmeliyiz. Muhtemelen istenilen şey çok mantıklı değildir. Örneğin; Ödev ne kadar mantıklı? Ödev yapmak ne kadar mantıklı? Belki istenilen şey çocuğun seviyesinin çok altında ya da üstünde. Belki de çok anlamsız. Ceza varsa, işin kendisinde sorun vardır. Her zaman olmasa da çoğu zaman.

İSTEKLERİ GÖZ ARDI ETME Ceza aslında veli olarak kendi isteklerinizi göz ardı etmektir. Amacımız çocuğa ödev yaptırmak mı yoksa kendi seçimlerini yapabilen bir çocuk yetiştirmek mi? Cezayla iş yaptırdığınız zaman, kendi seçimlerini veremeyen bir çocuk yetiştirmiş oluyorsunuz.

AHLAKİ GELİŞİM Cezayla büyüyen çocuk hayatı doğrular ve yanlışlar veya yapılması ve yapılmaması gerekenler olarak kodlamaya başlıyor. Bu şekilde referans noktaları başkaları tarafından belirlenmiş çocuk, hem duygusal hem de ahlaki açıdan gelişemiyor. Kendi kimliğini bulamıyor. Kendi tercihlerini ve değerlerini keşfedemiyor. Daha da kötüsü cezadan kaçmak için sık sık yalana başvurmaya başlıyor.

AHLAKİ GELİŞİM Doğrunun her zaman ödüllendirilmediği, yanlışın her zaman cezalandırılmadığı gerçek dünyada manüpulasyonu ve küçük hesapları öğreniyor. Yani ahlaki gelişimini tamamlamamış bir birey oluyor.

AHLAKİ GELİŞİM Ceza sadece sizin kontrol etme ihtiyacınızı karşılıyor. Tabii bunun özünde de güvensizlik var. Ceza ilişkileri bozarak güvensizliği de arttırır. Yalan söyleyen çocuğu daha da suçluyoruz ama bilmiyoruz ki çocuk aslında kendini güvende hissetmediği için yalan söylüyor.

Sonuç olarak ceza ile motive etmek; Kendi kimliğini bulamayan, Ahlaki gelişimini tamamlamayan, Hayatı doğru ve yanlış olarak algılayan bireyler yetiştirir.