Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜREKLİ TEHDİT ETME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜREKLİ TEHDİT ETME."— Sunum transkripti:

1 SÜREKLİ TEHDİT ETME

2 Çocukları cezalandırmada genellikle üç yöntem uygulanır:
Fiziksel güç kullanımı veya güç kullanımı tehditi ve bir takım maddi yoksunluğa bırakmak Ör: Hemen şimdi yapmazsan tokadı yersin! Karnende kırık olursa yarı yıl tatilinde kayağa gidemeyeceğini kafana sok! 2. Sevginin gösterilmemesi veya sevgi tehditi Ör: Sözümü dinlemezsen seni artık sevmeyeceğim! 3. Yanlış hareketlerin anne ve babayı nasıl etkilediğinin gösterilmesi (Duygusal şantaj) Ör: Annenin şu haline bak, senin bu yaptıklarını görünce kahroluyor!

3 Çocuk eğitiminde korkutma;
Mahcupluk Ürkeklik Korkaklık Kendine güvensizlik Aşağılık duygusu gibi kişilik özellikleri oluştururken, aslı olmayan şeylerle korkutma veya; “annen olmam” “seni sevmem” “bırakıp giderim” “yerine başka çocuk alırım” gibi tehdit ve ikazlar; Güvensizlik Terk edilme korkusu Suçluluk duygusu gibi çok önemli kişilik problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

4 BASKI, TEHDİT, AYIPLAMA, CEZALANDIRMA YÖNTEMLERİYLE GELİŞEN KİŞİLİK YAPILARI
Çocuk Korkuyorsa Ama Yeterliyse: Çocuk baskı altında yetiştirilmiştir. Korkar ama kendisinden beklenenleri yerine getirebilme gücü olduğundan korkuları onu fazla hırpalamaz. 2. Çocuk Korkuyorsa ve Yetersizse: Çocuk baskı altında yetiştirilmiştir ve korkar.Yavaş mizaçlı, donuk veya zeka problemi olduğu için kendisinden beklenenleri yerine getiremez. Bu yüzden çevresindekiler tarafından sürekli olumsuz yönde eleştirilir. Bu durumda 4 çeşit kişilik yapısı ortaya çıkar: Tedirgin, huysuz, kuruntulu kişilik Karamsar, kendini küçümseyen kişilik Edilgen ve ürkek kişilik Nefret eden ve hissettirmeden öç almak isteyen kişilikler: Dolaylı saldırgan kişilik Tahrik, taciz edici, geçimsiz kişilik

5 Ebeveynlerden Tehditler:
O çocukla görüşmeye devam edersen seni evlatlıktan reddederim! Bunu baban duyarsa öldürür valla seni! Bunu baban duyarsa öldürür valla seni! Senden daha kurnaz, daha haşarı olanları da gördüm. Sonra ne oldu biliyor musun? Hapislerde çürüdüler! Özgürlük hakkındaki bu fikirlerinle hiç kız arkadaş edinemezsin sen! Tek arkadaşın yalnızlık olur, ona göre… Bak açıkça söylüyorum sana, eğer sözümü dinlemeye niyetin yoksa, artık bana hiçbir şey sorma!Sana kesinlikle cevap vermeyeceğim. Ben ak da desem kara da desem aynı kapıya çıkıyor. Sen hep kendi bildiğini okuyorsun! Madem öyle görelim bakalım, sen ne istersen onu yap ama başına geleceklerden ben sorumlu değilim artık. Sonra bana gelip de yakınmaya kalkışma…

6 T.H. Anlatıyor: Babamın bana “ne yaparsan yap” derken, aslında tersine bir mesaj gönderdiğini gayet iyi hissediyorum. Bütün bedeni kasılıyor ve bu cümleyi sanki bir taş gibi üzerime fırlatıyordu. Kendimi çok güçsüz, kimsesiz hissediyordum. A.R. anlatıyor: Okulda iyi not almak için uğraşmam bile. Çünkü annem ve babam iyi bir öğrenci olmam için beni çok zorladılar. İyi not alırsam mutlu olacaklar. Onların mutlu olmasına izin vermeyeceğim.

7 “Kendini güven içinde hissetmeyen çocuk, hem problem olur hem de problem yaşatır.”
“Çocuklarınıza neleri yapmamanız gerektiğini düşünün, öncelikle de kendinize yapılmaması gerekenlerden başlayın.” “Hoşgörünün egemen olmadığı hiçbir eğitim başarıya ulaşamaz. Hoşgörüsüz çocuk eğitimi ise hiç düşünülemez. Hoşgörüyü temel yapmayan aileler, karşılarında hoşgörüsüz bir evlat bulurlar.”

8 Hazırlayan Öğretim Üyesi
Fadime YİĞİT – 3/C Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Mehmet AKSÜT


"SÜREKLİ TEHDİT ETME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları