KARBONHİDRATLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
KARBOHİDRATLAR.
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
KARBONHiDRAT METABOLİZMASI
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
KARBONHİDRAT NEDİR...
HÜCRENİN YAPISI.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
KARBONHİDRATLAR Genel formülleri, adlandırılmaları
BİYOKİMYA Yrd. Doç. Dr. Serpil SAVCI.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
BESİN MADDELERİ.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER)
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
KARBONHİDRATLARIN YAPISI
HÜCRENİN KİMYASAL YAPISI
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
BASİT ŞEKERLER.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Metabolizma ve Beslenme
DİYET LİF BESİNSEL LİF Dietary Fiber
1 KARBONHİDRATLAR. 2 Karbonhidratlardaki fonksiyonel gruplar.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
KARBOHİDRATLAR.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
HÜCRE NEDİR?.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
KARBONHİDRATLAR
Dersi veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
Bitkisel Lifler Genel Özellikleri
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
Karbohidratlar.
KARBONHİDRATLAR.
LİPİTLER.
Karbonhidratlar Monosakkaridler
KARBONHİDRATLAR.
Sunum transkripti:

KARBONHİDRATLAR

Fotosentez 6 CO2 + 6 H2O + 673 Kcal  C6H12O6 + 6 O2 Endergonik Güneş enerjisi Glukoz (Klorofil)

H CH2OH 6 5 HO 4 OH 3 2 1 O -D-Glukoz -D-Glukoz

KARBONHİDRATLARIN SINIFLANDIRILMASI I. ŞEKERLER (10 molekülden daha az monosakkarit) a.Monosakkaritler 1.Triozlar (C3H6O3) Gliseraldehit Dihidroksiaseton 2.Tetrozlar (C4H8O4) Eritroz 3.Pentozlar (C5H10O5) Arabinoz Ksiloz Riboz Ribuloz 4.Heksozlar (C6H12O6) Glukoz Galaktoz Mannoz Fruktoz 5.Heptozlar Sedoheptuloz b.Oligosakkaritler 1.Disakkaritler (C12H22O11) Sukroz Laktoz Maltoz Sellobioz 2.Trisakkaritler (C18H32O16) Rafinoz Kestoz 3.Tetrasakkaritler (C24H42O21) Staşiyoz

KARBONHİDRATLARIN SINIFLANDIRILMASI II. ŞEKER OLMAYANLAR a.Polisakkaritler 1.Homopolisakkaritler 1a.Pentozanlar Araban Ksilan 1b.Heksozanlar Glukanlar Nişasta (-bağı) Dekstrin (-bağı) Glikojen (-bağı) Selüloz (-bağı) Fruktanlar İnulin Levan Galaktanlar Mannanlar 2.Heteropolisakkaritler Pektik maddeler (Pektinler) Hemiselüloz Zamklar ve müsilajlar Mukopolisakkaritler b.Kompleks karbonhidratlar 1.Glikolipidler 2.GlikoproteinlerGlukozaminlerKitin III. ÖZELLEŞMİŞ BİLEŞİKLER a.Lignin

Monosakkaritler Doğada serbest olarak bulunan en basit karbonhidratlardır.  Suda erirler, tatlı lezzetlidirler. Çoğu karmaşık yapıya sahip olan polisakkaritlerin yapısında bulunurlar. Moleküllerinde bulunan C atomu sayısına göre sınıflandırılırlar.

PENTOZLAR (C5H10O5)  Doğada serbest olarak az miktarda bulunurlar. Arabinoz : Araban, hemiselüloz, zamk, silaj (hidroliz sonucu) Ksiloz : Ksilan, hemiselüloz (asıl zincirini oluşturur) Riboz : RNA, DNA ve AMP, ADP, ATP  Enerji metabolizması HEKSOZLAR (C6H12O6)  Şekerlerin çoğunluğunu oluştururlar.  Yem maddelerinin bir bileşeni ya da metabolizma ürünü olarak beslenmede önemli yer tutarlar. Glukoz : Meyva, bitki, bal, kan, lenf, serebrospinal sıvı  GLİKOZİD Fruktoz : Meyva, yeşil yaprak, bal Mannoz : Mannan ve glikoproteinlerin bileşiminde Galaktoz : Laktoz, galaktolipidler, zamklar ve müsilajların bileşiminde

DİSAKKARİTLER. Heksoz + Heksoz  Disakkarit + H2O. Sukroz DİSAKKARİTLER Heksoz + Heksoz  Disakkarit + H2O Sukroz : Glukoz + Fruktoz Şeker kamışı % 20, şeker pancarı 15-20 Laktoz : Glukoz + Galaktoz Süt : İnek % 4.6-4.8 Kısrak % 5.9 S. Lactis Koyun % 4.0 İnsan % 7.0 Maltoz : Nişasta Diastaz Maltoz Maltaz Glukoz + Glukoz Sellobiyoz: Glukoz + Glukoz Selülozun temel unsuru Trehaloz : Glukoz + Glukoz Mantar ve deniz yosunlarında TRİSAKKARİTLER Rafinoz : Glukoz + Galaktoz + Fruktoz Şeker pancarı  Melas, Pamuk tohumu % 8 TETRASAKKARİTLER Staşiyoz : Galaktoz + Galaktoz + Gilkoz + Fruktoz Legüminoz bitkilerin tohumlarında

Bazı Organik Bileşiklerin Rölatif Tatlılık Dereceleri Sukroz 1.0 Maltoz 0.45 D-Fruktoz 1.35 Galaktoz 0.32 D-Glukoz 0.74 Laktoz 0.16 Ksiloz 0.67 Sakkarin 200-700 Sorbitol 0.54

Bazı Bitkisel Ürünlerdeki Şekerlerin Dağılımı Şekerler, % (KM’de) Ürün KM, % Glukoz Fruktoz Sukroz Elma 16.0 7.3 37.8 23.6 Şeftali 12.8 7.1 9.2 54.1 Armut 13.6 6.9 49.8 11.8 Vişne 15.1 28.5 21.7 2.6 Havuç 12.0 7.0 35.3 Marul 5.0 2.0 Karpuz 9.6 12.3 36.9 24.5 Bal 82.8 43.0 52.0 1.0 Şeker pancarı 16.4 - 87.2 Şeker kamışı 23.2 65.5

Doğal Olarak Oluşan Bazı Önemli Siyanogenetik Glikozidler Kaynak Ayrışma Ürünleri Linemarin Keten tohumu Tapioka HCN, Glukoz Aseton Vicianin Yabani fiğ tohumu Arabinoz, Benzaldehit Amigdalin Acı badem, şeftali zerdali, erik çekirdekleri Benzaldehit Lotaustralin Ak üçgül Metiletil keton Dhurrin Sorgum P-hidroksi benzaldehit Siyanür oluşturan glikozidler Hardal yağı glikozidleri (kolza tohumunda bulunan glukosinolatlar) Primidin glikozidleri (fiğde bulunan visin, konvisin) Steroid glikozidleri (yonca ve kolza ekstraksiyon küspesinde bulunan saponin)

POLİSAKKARİTLER HOMOPOLİSAKKARİTLER PENTOZANLAR HEKSOZANLAR GLUKANLAR Yüksek molekül ağırlığına sahip (birçok heksoz ve pentoz) Şekerler gibi tadı olmayan ve şekerlerin verdiği reaksiyonları vermeyen Bitkilerde yapı maddesi veya yedek besin deposu PENTOZANLAR Kaba yemlerdeki karbonhidratların % 20’sini oluşturur. Araban ve ksilan  Bitkilerde diğer maddelerle birlikte hemiselülozun önemli yapı taşlarıdır. HEKSOZANLAR GLUKANLAR Nişasta :  Dekstrin  Maltoz  Glukoz Tohumlarda % 70; meyve, yumru, köklerde % 30 olgunlaşma şeker Amiloz ve amilopektin (tane yemlerde % 20-28 ve % 72-80) (içte) (dışta) Amiloz: -1-4 Amilopektin: -1-4 ve -1-6

Glikojen: Amilopektin ile analog Kas, karaciğer, kan ve diğer bazı organlarda İlkel hayvanlarda, maya ve mantarlarda Dekstrin: Nişasta sindirim Bitki veya hayvan organizmasında dekstrin oluşur. veya hidroliz Dekstrin çimlenen tohumlarda bulunur. Dekstrin sindirim sisteminde asidofilik mikroorganizmalar için iyi bir besi yeridir. Selüloz: Bitki hücre zarının esas yapısı (Pamuk % 100 selüloz) Memeli hayvanlarda ve kanatlılarda selülozu parçalayan enzim salgılanmaz. Bakteri, mantar ve çimlenmekte olan tohumlarda Selüloz Selülaz Sellobiyoz Sellobiyaz Glukoz (Glukoz Laktik asit Asetik, propiyonik, bütirik, CH4, CO2)

FRUKTANLAR Bazı bitkilerin gövde, yaprak ve tohumlarında yedek besin deposu (buğdaygil ve çayır otlarında) Fruktoz + Glukoz (bazen) Tapioka, yer elması  İnulin (nişasta yerine) GALAKTAN ve MANNANLAR Bitkilerin hücre zarlarında Legüminöz (yonca, tırfıl, taş yoncası) tohumlarında galaktanlar bulunur.

HETEROPOLİSAKKARİTLER HEMİSELÜLOZ Selülozla birlikte bitki dokusunda Asit ve alkalilerle selülozdan daha az dayanıklı Heksoz (C6), Pentoz (C5), Üronik asitler Galaktouronik asit Glukoronik asit fenol, benzoik asit zararsız bileşikler ZAMKLAR Bitkilerin kabuk ve yapraklarından çıkan doğal bir sıvı Monosakkaritler ve üronik asitler karmaşık bir yapı MÜSİLAJLAR Bazı bitkilerin gövde ve tohumlarında Keten tohumu % 3-10, kırmızı deniz yosunu (agar) PEKTİK MADDELER Karmaşık yapı  Galaktoüronik asit + galaktoz + asetik asit + metil alkol Şeker kamışı ve elmanın hücre zarı ile hücreler arası dokuda, yonca % 10

Hayvan dokusunda amino şeker veya onların bileşikleri MUKOPOLİSAKKARİTLER Hayvan dokusunda amino şeker veya onların bileşikleri Hiyalüronik asit: Glukoronik asit + asetik asit + glukozamin bileşikleri Synovia, deri ve göbek bağı Kondroitin sülfat: Glukoronik asit + asetik asit + galaktozamin Kornea, kıkırdak ve tendo Heparin: Glukoronik asit + glukozamin + sülfirik asit Kan, karaciğer, akciğer Antikoagülan GLİKOPROTEİNLER Glikozaminler N-asetil-D-glukozamin: Kitin Crustacea ve insectaların dış iskeletini başlıca komponenti Bazı mantar ve yeşil alglerde LİGNİN Bitki hücre zarının selüloz fibrillerini çevreleyen şekilsiz bir matriks Genç zarlar: selüloz ve hemiselüloz C, H, O % 1-5 N Kimyasal maddelere dayanıklı, enzimlerden etkilenmez. *Yemlerin sindirimi

Hayvan Vücudundaki Karbonhidratlar 1. Glukoz (Kan şekeri) Monosakkarit Kanda 2. Laktoz (Süt şekeri) Disakkarit Meme bezinde 3. Glikojen (Hayvan nişastası) Polisakkarit Kas ve karaciğerde Hayvan Vücudundaki Toplam Karbonhidrat Miktarları Türü CA (kg) Glikojen (g) Glukoz (g) At 550 4000 100 Sığır 2200 50 Koyun 55 220 5