Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)"— Sunum transkripti:

1 ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)

2 ATP’nin özellikleri Enerji taşıma işini yapan bir moleküldür.
Enerji üreten tepkimelerden (ekzergonik) aldığı enerjiyi, enerji isteyen tepkimelere (endergonik) taşıyan «enerji taşıyıcı bir moleküldür. Tüm canlılar tarafından sentezlenir. ATP hücrede depo edilemez. (Suda çüzünür) Hücre zarından dışarı çıkamaz, hücre içinde sentezlenir ve hücre içinde harcanır. Sitoplazma, mitokondri ve kloroplastlarda sentezlenir. ATP nükleotit yapılı bir moleküldür.

3 ATP’nin özellikleri ATP’nin asıl kaynağı güneştir. Fotosentez yoluyla
güneş enerjisi organik bileşiklerin kimyasal bağlarında tutulur. Yıkım tepkimeleri olan solunum sırasında açığa çıkan enerji ise ATP’de depolanır ve hücresel işlerde kullanılır.

4 ATP’nin özellikleri -Bir hücrede ATP’nin yapısında bulunan yüksek
enerjili bağlarının birinin hidrolizi sonucu 7300 kalorilik enerji açığa çıkar. Bu dönüşüm sırasında enerjinin bir kısmı ısıya dönüşür. ATP az ATP +H O ADP + P + Enerji (7300 cal) 2 i -ADP’ye dehidrasyon senteziyle bir fosfat eklenmesi sonucu ATP sentezlenir. Oksijenli ve oksijensiz solunum bu sentezin gerçekleştiği metabolik olaylardır.

5 ATP’nin özellikleri -Yapısında iki tane yüksek enerjili fosfat bağı bulunur. Bu fosfat bağlarının kopmasıyla açığa çıkan enerji (hücrede yaklaşık cal, labaratuvar ortamında ise yaklaşık cal) hücrelerdeki metabolik olaylarda kullanılır. -Hücrede ADP’ye bir fosfat grubunun eklenmesi sonucu ATP sentezlenir. Bu olaya fosforilasyon denir. ADP + P + Enerji ATP +H2O Enerji harcanarak gerçekleştiği için endergonik tepkimedir.

6 ATP’nin özellikleri -ATP’den su ve ATPaz enzimi aracılığı ile bir fosfat bağının kopması ile tekrar ADP oluşur. Bu olaya da ATP yıkımı (defasforilasyon) denir. Enerji açığa çıktığı için ekzergonik tepkimedir. ATP +H2O ADP + P + Enerji -ADP’den bir fosfat daha ayrılırsa Adenozin Mono Fosfat (AMP) oluşur. ADP + H2O AMP + P + Enerji -Fosforilasyon ve defosforilasyon olayları canlı hücrelerde ortak özelliktir. ATP yapı bakımından en çok RNA’ya benzer.

7 ATP’nin yapısı -Adenine ribozun bağlanmasıyla adenozin nükleozit oluşur.

8 ATP’nin yapısı -Adenin bazı -Riboz şekeri (pentoz)
-Fosfat grubu (fosforik asit) ATP’yi oluştururlar. -Ayrıca baz ile şeker arasında glikozit bağı, fosfat ile şeker arasında ise ester bağı bulunur. -Fosfatlar arsındaki bağ yüksek enerjili olduğu için dalgalı çizgi ile gösterilir.

9 Hücrede ATP’nin üretildiği ve tüketildiği olaylar

10 ATP harcanmayan olaylar: a.Hidroliz b.Pasif taşıma olayları
(Difüzyon, Osmoz, Plazmoliz, deplazmoliz, Kolaylaştırılmış difüzyon ve diyaliz)

11 HAZIRLAYAN : ERGÜN ÖNAL
OSMAN ULUBAŞ ANADOLU LİSESİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ


"ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları