ÇAY VE ÇAY ATIKLARINDAN AKTİF KARBON ÜRETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BURÇIN BULUT DERYA ÜSTÜNDAG ELIF SIMSEK
Advertisements

DEAERASYON.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Çevre kİmyasi.
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
FOTOSENTEZ.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
KÂĞIDIN SERÜVENİ KÂĞIT ÇEŞİTLERİ KÂĞIT ÜRETİMİ
Elementler ve Sembolleri
MAC KARBON REFRAKTERLER
Bileşikler ve Formülleri
SODYUMUN SU İLE REAKSİYONU DENEYİ
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
RENK.
KAĞIT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
Ünite : Asitler ve Bazlar
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
PLAZMALAR.
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
ÇAY. A lem Ş ube S ınıf T akım F amilya C ins T ür Familya: Theaceae Cins : Camellia Tür : Camellia sinensis Camellia japonica Camellia reticulata.
Bioatıklardan Aktif Karbon Üretimi ve Metal Adsorpsiyonu
KAĞIT ÜRETİMİ ve GERİ DÖNÜŞÜMÜ BERRAK ERTUĞRUL
BİYOSENSÖRLER.
WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
Bileşik ve formülleri.
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Gıdalarda Renk Maddeleri
GÜBRELER.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
PETROLÜN RAFİNASYONU.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
PİROLİZ.
NASIL SINIFLANDIRILIR?
LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
ALKALİ AGREGA REAKSİYONUNUN BETON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
C/C KOMPOZİT Furkan TEZER Enes Can ALTUN
POLYESTER.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 4
Sunum transkripti:

ÇAY VE ÇAY ATIKLARINDAN AKTİF KARBON ÜRETİMİ Tuba ERSUNGUR 14041310007

Çay, dünyada sudan sonra, en fazla tüketilen içecektir ve yaklaşık 5 000 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Evrende başlangıçta su vardı... İçine bir gün bir yaprak düştü... Çay oldu.

ÇAY Camellia sinensis olarak bilinen çay bitkisinin işlenmiş yapraklarının kaynatılması veya haşlanmasıyla elde edilir. Çay bitkisinin tomurcuk, filiz ve yapraklarından üretim aşamalarında uygulanan işlemlere göre farklı tür çaylar üretilebilir.

Yeşil Çay Siyah Çay Beyaz Çay

Yapılan testler sonucunda,siyah ve yeşil çayın benzer etkilere sahip olduğu görülmüştür.

Ülkemizde çay tarımı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır ve daha çok siyah çay üretilmektedir. Ekolojik şartlar nedeniyle,Türk çaylarının tarımında kimyasal zirai mücadele ilacı kullanılmadığından ülkemizde üretilen siyah ve yeşil çayda pestisid kalıntısı bulunmamaktadır. Office.com/küçük resim/powerpoint

Fermantasyon/ Oksidasyon ÇAYIN ÜRETİM PROSESİ Soldurma Kıvırma Fermantasyon/ Oksidasyon Kurutma Tasnif

Çay bitkisinde,gallik asit ve kateşinin türevleri halinde bulunurlar. Flavoneller(Önceleri Kateşinler olarak isimlendirilmiştir)siyah çayın işlenmesi anında polifenol oksidaz enzimi ile oksitlenerek siyah çayın renk dahil çeşitli özelliklerini kazanmasına neden olur. flavonel

Ünlü bir Çinli Filozof Derki: "ÇAY DÜNYANIN GÜRÜLTÜSÜNÜ UNUTMAK İÇİN İÇİLİR."

Çaya karakteristik özelliklerini kazandıran maddelerden biri polifenoller. Çay bitkisinde gallik asit ve türevleri halinde bulunurlar ve yaşlı yapraklara doğru miktarları azalır. ÇAY ATIKLARI

Küçük yapraklı çaylar, kaba ve sert yapraklar çay kalitesin düşürdüğü için istenmez.Ancak üreticinin ticari kaygıları nedeniyle hasat döneminde uygun olmayan yapraklar da toplanabilmektedir. Yapraklar çay fabrikalarında üretimin çeşitli aşamalarında ayrılarak biriken çay çöpleri,lifler ve çay tozu karışımı ile birlikte çay atığını oluşturmaktadır.

EVSEL/KULLANILMIŞ ÇAY ATIĞI Siyah çay üzerine sıcak su ilave edilerek 10-20 dakika demlenir. Bu süre sonunda süzülerek içilebilir. Demlikte kalan çayın posa kısmı ise ayrılarak atılır. Çay posası da ‘kullanılmış çay atığı olarak adlandırılır ’

ÇAY ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Çay işleyen fabrikalarda önemli miktarlarda biriken çay atıkları, herhangi bir endüstriyel proseste kullanılmamaktadır. www.Ecotec.com

Bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı çeşitli amaçla değerlendirilebilmesi yönünde araştırmalar yapılmaktadır.

ÇAY ATIKLARININ; Organik Gübre Mantar ve Süs Bitkisi yetiştirme Piroliz yolu ile gaz ve sıvı ürünlere Aktif Karbon Üretiminde ÇAY ATIKLARININ; Hammadde olarak kullanımı önem kazanmıştır

1900’lü yılların başından bu yana bilinen ve yaygın olarak kullanılan endüstriyel adsorbanlar arasındadır. şu anda kullanılan adsorbanların en önemlisidir. AKTİF KARBON

Aktif karbon, büyük kristal formu ve oldukça geniş iç gözenek yapısı ile karbonlu adsorbanlar ailesini tanımlamada kullanılan genel bir terimdir.

Tüm karbonlu maddelerden aktif karbon elde etmek mümkündür.

Termal Aktivasyon(piroliz) AKTİF KARBON ÜRETİMİ Termal Aktivasyon(piroliz) Fiziksel Aktivasyon Kimyasal Aktivasyon İnert atmosferde Yüksek sıcaklıkta karbonizasyonla Fosforik Asit Potasyum Karbonat

TERMAL AKTİVASYON Karbonizasyon prosesinde hammaddenin pirolitik bozunması sonucu karbon olmayan elementler(O,H,N)uçucu gazlar halinde ayrılır Geride kalan elementel karbon atomları gruplanarak çapraz bağlı aromatik tabakalar oluşturur Bu tabakalar rasgele düzenlenir ve aralarında serbest yarık/çatlaklar kalır

KİMYASAL AKTİVASYON Karbonizasyon ve aktivasyon aşamaları tek bir adımda gerçekleşir Aktivasyon aracı olarak; fosforik asit,potasyum hidroksit,potasyum karbonat,çinko klorür

ÇAY ATIKLARINDAN AKTİF KARBON ÜRETİMİ ÇAY ATIĞI VE AKTİFLEYİCİ MADDE KARIŞIMI ELEME ÖĞÜTME BAŞLANGIÇ MADDESİ

ÇAY ATIĞI Analiz DEĞERLENDİRME Mikrodalga İşlemi Kimyasal Aktivasyon N2 Atmosferinde Isıl İşlem (Karbonizasyon) Analiz Mikrodalga İşlemi DEĞERLENDİRME

REFERANSLAR http://ardesenrecepoztabak.blogcu.com/cayin-hikayesi-tarihcesi-kunyesi-yetistirilmesi-demlenmesi-c/2403920(18.12.2014/11:05) 1. Yagmur, E., Ozmak, M., Aktas, Z. ‘A novel method for production of activated carbon from waste tea by chemical activation with microwave energy’, Fuel, 87, 3278-3285, 2008. (01:19/16.12.2014) http://www.kimyaevi.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF8007620E7D5602E8572D351204A6037B (23:27/15.12.2014) https://www.google.com.tr/search=çay üretimi aşamaları(02:15/15.12.2014) https://www.google.com.tr/search=çay atığı(04:13/15.12.2014) http://www.mnecevre.com/cay-atiklarinin-degerlendirilmesi-2(01:41/17.12.2014) Bansal, R.C. ve Goyal, M., Activated Carbon Adsorption, Taylor&Francis, Florida, A.B.D., 2005 (DPT 2001, Web sayfası 2007).

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…