SÖZCÜKTE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
(BELİRTEÇ) ZARF.
KARŞIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA KOYMA Mustafa BİLGE Yenişehir/MERSİN
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.
SÖZCÜKTE ANLAM.
EKLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
türkçe performans ödevi
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
CÜMLEDE ANLAM.
ZARF (BELİRTEÇ).
FİİL (EYLEM).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜKTE ANLAM.
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
Benim adım Balerin Bebek.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
CÜMLEDE ANLAM.
2. DÖNEM TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ HAZIRLAYAN:EMRE CAN YARTUN
arkadaş B) konuk C) öğrenci
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
SIFATLAR.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Sunum transkripti:

SÖZCÜKTE ANLAM

SORU 1 :1-Dün dişçide dişimi çektirdim. 2-Beş diş sarımsak soydum. 3-Ayakkabılarımın burnu delindi. 4-Hava çok sıcak. Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden kaç tanesi gerçek anlamlıdır? A-) 1 B-) 2 C-) 3 D-) 4

CEVAP 1 : B

SORU 2 :Orhan'la meydanda kaynaşan kalabalığa bakıyorduk. Kaynaşmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır? A-) Sınıfa yeni gelenler arkadaşlarıyla çabuk kaynaştı. B-) Takımıyla kaynaşamayan oyuncu başarılı olamaz. C-) Ahmet insanlarla çabucak kaynaşıverir. D-) Müdür bahçede kaynaşan öğrencileri izliyordu.

CEVAP 2 : D

SORU 3 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük soyut anlamlıdır? A-) Evin arkasından geçen dere yazın kurur. B-) Kara haber tez duyulur demişler. C-) Ustalar evin çatısında çalışıyorlardı. D-) Duvardaki bu tablo çok hoşuma gidiyor.

CEVAP 3 : B

SORU 4 :Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin karşıt anlamlısı yoktur? A-) Alçak B-) Sabah C-) İş D-) Gitmek

CEVAP 4 : C

SORU 5 : Adet-gelenek sözcükleri arasındaki anlam ilişkisinin benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır? A-) Kuru-yaş B-) Yolcu-yolculuk C-) Ev-oda D-) Konuk-misafir

CEVAP 5 : D

SORU 6 : Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur? A-) Kır B-)Dil C-)Ak D-)Bil

6. CEVAP: D

SORU 7 : Aşağıdaki sözcüklerden hangisi somut bir kavramı ifade eder? A-) Kahramanlık B-) Mutluluk C-) Kalabalık D-) Coşku

CEVAP 7 : C

SORU 8 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime grubu,cümleye biraz anlamını katmıştır A-) İş işten geçti artık üzülme. B-) Bu işte senin de az çok kabahatin var. C-) Sen bile bile mi kiraladın bu binayı? D-) Eski yeni demeden her elbiseyi giyerim.

CEVAP 8 : B

İrem: Bize ödev için bir ay süre tanıdı. SORU 9 : Öğretmen öğrencilerinden "tanımak" sözcüğünü birer cümlede kullanmalarını istemiştir. İrem: Bize ödev için bir ay süre tanıdı. Onur: Onu yıllar sonra görür görmez tanıdım. İrfan: Saygısız biridir,büyük küçük tanımaz. Ece: Mektuptaki yazıyı hemen tanıdım. Öğrencilerden hangisi "tanımak" sözcüğünü "zaman vermek" anlamında kullanmıştır? A-) İrem B-) Onur C-) İrfan D-) Ece

CEVAP 9 : A

SORU 10 : 1-) Bakanlığa yeni memurlar alınacak. 2-) Benim hiçbir sözüme alınmaz. 3-) Öğrencilere güzel hediyeler alındı. 4-) Apartmanın odunu,kömürü yazdan alındı. "Alınmak" sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangisinde benzer anlamda kullanılmıştır? A-) 1-3 B-) 2-4 C-) 3-4 D-) 1-4

CEVAP 10 : C

SORU 11 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "daha" sözcüğü "henüz" anlamında kullanılmıştır? A-) Bu yıl yağmur daha çok yağdı. B-) Benden daha çalışkan işçi bulamazsın. C-) Öğrenciler sınavdan daha çıkmadı. D-) Sana daha başka kitaplar da verebilirim.

CEVAP 11 : C

SORU 12 : "Yumuşak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "anlayışlı" anlamında kullanılmıştır? A-) Şeftaliler sıcaktan çok fazla yumuşamış. B-) Sokak çocuğunun arzusu yumuşak bir döşektir. C-) O günden sonra muhtar bize çok yumuşak davrandı. D-) Yaş dallar yumuşak olur.

CEVAP 12 : C

SORU 13 : "Parayı alır almaz bana getir SORU 13 : "Parayı alır almaz bana getir." cümlesindeki altı çizili bölümün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A-) Çocuklarını çok sever; fakat bunu pek belli etmezdi. B-) Kötü haberi duyduğu gibi yerinden fırladı. C-) Elim titreyince kahve fincanını düşürdüm. D-) Dönmesini beklemeden gitmek istiyorum.

CEVAP 13: B

SORU 14 : Kitap sizinle sert konuşmaz,kalbinizi kırmaz. "Sert" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki cümlede geçen anlamıyla kullanılmıştır? A-) Bana,sert bir cevap verdi. B-) Deney için sert bir cisim gerekli. C-) Yatak çok sertti gece uyuyamadım. D-) Bu sürahi sert plastikten yapılmış.

CEVAP 14 : A

SORU 15 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "derin" sözcüğü "Karlı dağları mı aştın,derin ırmaklar mı geçtin?" cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? A-) Bu manzaradan derin bir zevk duyuyordu. B-) Derin bir kuyu kazıp altınları oraya gömdü. C-) Aslan derin bir uykuya dalmıştı. D-) Öğretmenine derin bir saygısı vardı.

CEVAP 15 : B

SORU 16 : "Lacivert elbiseye,bu gömlek çok yakışmış.“ Altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A-) Bu odun bize üç ay gider. B-) Ayten bir ay kaldıktan sonra gitti. C-) Bu kravat gömleğe iyi gider. D-) Bin lira,ancak on beş gün gidiyor.

CEVAP 16 : C

A-) Su kesilmeden boş kapları dolduralım. SORU 17 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "boş" sözcüğü mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A-) Su kesilmeden boş kapları dolduralım. B-) Bu boş sözleri dinlemek istemiyorum. C-) Yolun sağ tarafı boş,oradan yürüyelim. D-) Bu akşam için boş bir odanız var mı?

CEVAP 17 : B

SORU 18 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler yoktur? A-) Önce maç yapalım,sonra yemek yeriz. B-) Sen yukarı çık,ben aşağıda olacağım. C-) Giden,geleni aratır demişler. D-) Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.

CEVAP 18 : D

SORU 19 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur? A-) Senin için kaç kişiye dil döktüm. B-) Doktor,hastanın diline baktı. C-) Dile kolay,burada on yılım geçti. D-) Olanları dili döndüğünce anlatmış.

CEVAP 19: B

A-) Biraz önce B-) Yavaşça SORU 20 : "İstasyona yeni gelen tren,hemen hareket etti." cümlesindeki "yeni" sözcüğünün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilebilir? A-) Biraz önce B-) Yavaşça C-) Aniden D-) Geç

CEVAP 20 : A

SORU 21 : "Masal" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A-) Masal kahramanları olağanüstü güçlere sahiptir. B-) Bu anlattıklarım sana masal gelmesin. C-) Dedemin anlattığı masallar belleğimde hala duruyor. D-) Eskiden köylerde,özel masal anlatıcılar varmış.

CEVAP 21: B

SORU 22 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur? A-) Günlerdir çalışıyoruz;ama henüz bir arpa boyu yol alamamışız. B-) Ailesi onun bir dediğini iki etmiyor. C-) Bazı insanların bu tür davranışlar göstermesi olağan. D-) Böyle giderse çocuk,başına buyruk birisi olacak.

CEVAP 22 : C

SORU 23 : Akşama kimler bana para Kazanıp da getirecek, Bu işleri çevirecek Var mı benden gayrı insan? Altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A-) Babasından sonra şirketi başarıyla yönetti. B-) Polisler hırsızların etrafını sardı. C-) İstekleri genel müdürden döndü. D-) Otobüs müfettişler tarafından çevrildi.

CEVAP 23 : A

SORU 24 :"Kırmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A-) Bu davranışlar karşısında kırılmamak elde değil. B-) Kısacık hayat,kimseyi kırmaya değmez. C-) Kolinin üstüne oturursanız,içindekiler kırılır. D-) Bugün çocuğun kalbini yok yere kırdın.

CEVAP: C

SORU 25 : 1- Kardeşim on beşini yeni doldurdu. 2- Valizi tıka basa doldurdu. 3- Bu belgeleri doldurup getiriniz. 4- Seni, hakkımızda iyi doldurmuşlar. Yukarıdaki cümlelerde "doldurmak" sözcüğü kaç değişik anlamda kullanılmıştır? A-) 1 B-) 2 C-) 3 D-) 4

CEVAP 25 : D

SORU 26 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamlıdır? A-) Sınava sıkı bir şekilde hazırlandı. B-) Dereyi geçerken dikkatli olun. C-) Araba eski bir binanın önünde durdu. D-) İsteklerini bir bir anlattı.

CEVAP 26 : A

A-) ARI B-) SAF C-) SAĞ D-) ÇÖL SORU 27 : Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş seslisi yoktur? A-) ARI B-) SAF C-) SAĞ D-) ÇÖL

CEVAP 27 : D

SORU 28 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler kullanılmıştır? A-) Yalan yanlış konuşmalarıyla herkesi kızdırdı. B-) Uzun ve ince tahtaları depoya istifledi. C-) İrili ufaklı elmaları kasaya yerleştirdi. D-) Yağmur çamur demeden yola devam ettiler.

CEVAP 28 : C

SORU 29 : Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur? A-) İşsizlik sorunuyla ilgili bir yazı kaleme almış. B-) Ödevlerini bitirmek için gece gündüz çalıştı. C-) Basit bir iş için kırk kişinin kapısını aşındırdı. D-) Buralara çok az yağmur yağdığını söyledi.

CEVAP 29 : D

SORU 30 : "Doğru" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim olarak kullanılmıştır? A-) Bu işin doğrusunu bir de sen anlat. B-) Hayatı boyunca hep doğru şeyler yaptı. C-) İki noktayı birleştirerek bir doğru çizdi. D-) İki yanlış bir doğru eder mi?

CEVAP 30 : C