ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atom modelleri.
Advertisements

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Maddenin Yapisi ve Özellikleri
MADDE VE ATOM.
3.Elektronlar›n Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
Elektronların Dizilimi
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER. Atomlar katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Tek katmanlıysa bu katmana ve bu katmanda iki.
ELEKTRON DİZİLİMLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
KİMYASAL BAĞLAR.
Sunum transkripti:

ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Nötr bir atomda yani elektron alışverişinde bulunmamış bir atomda proton sayısı elektron sayısına eşittir. Elementlerin birbirleriyle ya da doğadaki diğer elementler ile etkileşimini belirleyen elektronlardır.

Elementlerin kararlı olmak Adına yani soygazlara benzemek FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Elementlerin kararlı olmak Adına yani soygazlara benzemek için son katmanlarındaki elektron sayılarını sekize tamamlamalarına oktet kuralı, ikiye tamamlamalarına ise dublet kuralı denir.

Elektron alan ya da veren atom iyon haline geçer. FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR ! Elektron alan ya da veren atom iyon haline geçer. ATOM NÖTR İYON ANYON (-) Elektron almış KATYON (+) Elektron vermiş

Na 11 Na FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Sodyum atomuna baktığımızda son katmanında 1 elektron olduğu görülür. Bu elektronunu verdiğinde bir alt katmanda sekiz elektronu kalır ve oktetini tamamlamış olur. Na Grubu Element İyon yükü 11 Na 1A +1 Sodyum Atomu

19 K FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Potasyum elementi katman elektron dizilimine baktığımızda, son katmanında 1 elektron olduğunu görüyoruz. Kendisine en yakın soygaza benzemesi için bu 1 elektronu vermesi gerekir. Grubu Element İyon yükü 1A +1 19 K Potasyum Elementi

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Farklı gruplardaki metalleri incelediğimizde elektron verme eğiliminde olduklarını gözlemleriz. Metaller elektron vererek (+) yüklü katyonları oluştururlar.

Klor Elementi 17 Cl FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Klor atomunun son katmanında 7 elektron olduğunu görüyoruz. Kendisine en yakın soygaza benzemesi için 1 elektron alması gerekir. Grubu Element İyon yükü 17 Cl 7A -1 Klor Elementi

8 O FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Oksijen elementinin katman elektron dizilimine göre son katmanda 6 elektron olduğunu görüyoruz. Kendisine en yakın soygaza benzemek için 2 elektron alması gerekir. Grubu Element İyon yükü 8 O 6A -2 Oksijen Elementi

15 P FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Fosfor elementinin katman elektron dizilimine baktığımızda son katmanda 5 elektron olduğunu görüyoruz. Kendisine en yakın soygaza benzemek için 3 elektron alması gerekir. Grubu Element İyon yükü Fosfor Elementi 15 P 5A -3

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Farklı gruplardaki ametalleri incelediğimizde elektron alma eğilimine olduklarını gözlemleriz. Ametaller elektron alarak (-) yüklü anyonları oluştururlar.

+1 +2 -1 +1 +2 -1 FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Elementlerin grup numaralarıyla iyon yükleri arasındaki ilişkiye bir bakalım. +1 +2 -1 +1 +2 -1

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / KİMYASAL BAĞLAR Sizler de aşağıda tabloda verilen boşlukları yaygın iyon yükleri ve grup numaralarından tahmin ederek doldurabilirsiniz.