Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Advertisements

QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
GYMNOSPERMAE PİNUS GRİFFİTHİ AĞLAYAN ÇAM PİNUS GRİFFİTHİ.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Bilimsel sınıflandırma
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
GÜRGEN AĞACIN a)Genel Adı : GÜRGEN b) Bilimsel Adı : Carpinus
Sahil Sekoyası-Sahil Mamut Ağacı
Broussonetia papyrifera
Thuja Occidentalis Batı Mazısı
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Quercus petraea Sapsız Meşe
CISTACEAE (LADENGİLLER).
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
 Meşeler; çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
RUMELİ VEYMUT ÇAMI MAKEDONYA-BALAKAN ÇAMI
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Cryptomeria japonica Cryptomeria japonica Kadife Çamı.
Cıstus spp..
Bilimsel Sınıflandırması
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
Bilimsel Sınıflandırması
ABİES NEBRODENSİS(SİCİLYA GÖKNARI). Bilimsel Sınıflandırma Bilimsel Sınıflandırma Britanya:PlantaeSınıf:PinodopsideAile:PinacaceaCins:Abies Tür:Abies.
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
Sambucus nigra (Kara mürver).
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales
Fagaceae (kayıngiller) familyasından m boya ula ş abilen geni ş ve yaygın tepeli bir me ş e türü Genç sürgünler sarımtrak veya kırmızımtrak olup,
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Platanus orientalis doğu çınarı
SİSTEMATİK Plantea Spermatopyhta Angiospermae Magnoliatae Hamamelidae Juglandales Juglandaceae Pterocarya Pterocarya fraxinifolia.
Cupressocyparis leylandi (Melez servi)
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BATAKLIK SERVİSİ.
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
Sunum transkripti:

Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte olmayan çok sayıda pullarla örtülmüştür ve ayrıca bazı taksonları, yapışkan bir madde ile sıvanmıştır. Uzun ve kısa sürgünler belirgindir. Sürgünlerin beş kollu yıldız şeklinde özü vardır.

Çoğunlukla uzun saplı olan yaprakları üçgen, elips, yumurta yürek biçiminde loplu veya dar şerit halinde olmak üzere değişik formlarda ve boyuttadır. Yaprak ayasının kenarları tam, kaba veya ince dişlidir veya dilimli dişlidir. Kulakçıklar dikkati çekecek şekilde büyüktür. Yaprak sapları yandan basık, dört köşe veya silindiriktir.

Kavaklar tohumla üretilebilirlerse de, çimlenme özelliklerini çabuk yitirdiklerinden, bunlar da söğütler gibi vejetatif olarak çelik yoluyla çoğaltılırlar. Sürgün verme özellikleri fazladır.. Işık ağaçlarıdır, hızlı büyürler; akarsu kenarlarında ve dolma arazide iyi gelişirler. Durgun sulu yerlerde, ağır topraklarda iyi gelişme gösteremezler. Genelde sığ bir kök sistemi yaparlar.

Doğal yayılış gösteren türleri; Türkiye'nin hemen her bölgesinde yayılış gösterir. Türüne göre, form, büyüklük ve yaprak şekli bakımından farklılıklar gösterir. Yaygın bir şekilde yetiştirilen servi kavağı, neredeyse gövdeye paralel uzanan dallarıyla sütunsu bir görünüme sahiptir. Türkiye'de bulunan doğal türleri genellikle geniş tepelidir. Yaprakları düz ya da dişli, üçgen, oval ya da kalp biçimlidir. Doğal yayılış gösteren türleri; Populus alba - Ak Kavak Populus euphratica - Fırat Kavak Populus nigra - Kara Kavak Populus tremula - Titrek Kavak Populus x canescens-(P.albaxP.tremula melezi)-Boz Kavak

Anatomik Özelikler Makroskobik yapı: Diri odun beyazımsı-gri,sarımsı beyaz,öz odun açık gri yeşilimsi kahverengi.Yıllık halka çok geniş,sınırı belirgin,yaz odunu dar.Beyaz öz lekesi olabilirTekstür ince,tekdüze,lifler düzgün,ipek gibi parlak,dekoratif olmayan yumuşak ve hafif odunun var. Mikroskobik yapı: Dağınık traheli.Traheler çok sayıda,mm²'de 100 adet,tek tek,ilkbahar odununda 2-3,yaz odununda 5-7 adet,radyal sıralı,çapları 80-100µm,yaz odununda 50µm'den küçük.Bazen tüller görülür.Perforasyon tablaları basit tipte,geçitler büyük,çok sayıda.Öz ışınları homojendir.

Odununun Kullanım Alanları Kibrit, kaplama-kontplak, amabalaj malzemesi, yapı malzemesi, mobilya, kurşun kalem yapımında kullanılmaktadır. Kalın çaplı kavaklar genellikle kaplama ve kontrplak endüstrisinde değerlendirilmektedir.Kibrit yapımında kavak odunu kullanılmaktadır.Ayrıca tersimat masaları, ambalaj sandıkları, kuru maddeler için fıçılar ile sunta ve yonga-lif levhalarının yapımında kavak odunuları geniş ölçüde kullanılmaktadır.