DI Ş T İ CARET VE ÖDEMELER DENGES İ BY MUSTAFA KAHRAMAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
Advertisements

24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Türkiye’de Cari Açık Sorunu
SON EKONOMİK GELİŞMELER
ON ALTINCI BÖLÜM DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DIŞ TİCARET VE ÖDEMELER DENGESİ
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU (ÖDEMELER DENGESİ)
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
Duran Varlıklar Rasyosu
Türkiye’nin Dış Ticareti
Dıs tıcaret ve odemeler dengesı Sumeyra celık Turkıye ekonomısı ve avrupa bırlıgı 2. donem Zırve unıversıtesı.
DI Ş T İ CARET VE ÖDEMELER DENGES İ NURETT İ N HAKAN YILDIZ.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KAMU MALİYESİ; ÖDEMELER DENGESİ, DIŞ BORÇLAR VE DÖVİZ PİYASASI
XIX. BÖLÜM DERS NOTLARI: DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
2 Mart 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU. İÇİNDEKİLER - SANAYİ ÜRETİMİ - İSTİHDAM - İSTİHDAM - DIŞ TİCARET - CARİ İŞLEMLER DENGESİ - KAMU MALİYESİ.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AHMETLİ MYO BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ EKONOMİ POLİTİKALARI DERSİ DIŞ EKONOMİK DENGE 5.HAFTA Öğr. Gör. Arzu SALKIM ER.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
ULUSLARARASI SERMAYE HAREKETLERİ
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
ÖDEMELER BİLÂNÇOSU Hazırlayan ve Sunan : Gökçe KOSOVA
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
İKTİSAT POLİTİKALARI VE EKONOMİK İSTİKRAR
IS-LM-BP MODELİ KPSS SORULARI.
FİNANSAL SİSTEM.
ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.
Faizlerin Belirlenmesi
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
RAKAMLARLA TÜRKİYE
ULUSLARARASI TİCARET.
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
Uluslararası İşletme Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

DI Ş T İ CARET VE ÖDEMELER DENGES İ BY MUSTAFA KAHRAMAN

III. TÜRK İ YE'N İ N DI Ş ÖDEMELER DENGES İ 1. TÜRK İ YE'DE DI Ş ÖDEMELER AÇI Ğ I VE ETK İ LER İ Türkiye ekonomisinde; cumhuriyetin kurulu ş undan 1930 yılına kadar geçen süreçte ba ğ ımsız bir gümrük politikası uygulanamaması sebebi ile iktisadi hedeflere uygun bir dı ş ticaret politikası yürütülememi ş ve bu durum dı ş ticaret dengesinin dönem boyunca açık vermesine neden olmu ş tur yılından sonra ise alınan önlemlerle 1938 yılı hariç 1946 yılına kadar bir dı ş açık ile kar ş ıla ş ılmamı ş tır. Ancak daha sonraki yıllarda dı ş açıklar Türkiye'nin önemli bir problemi haline gelmi ş tir yılından itibaren ödemeler dengesi kalemlerinin ayrıntılı olarak gösterilmesi ile ortaya çıkan cari i ş lemler dengesi 1973 yılı hariç 1988 yılına kadar hep açık vermi ş tir. Özellikle Türkiye'de 1960 yılına kadar iktisadi ş artlar gere ğ ince bilinçsiz bir ş ekilde uygulanan ithal ikamesi sanayile ş me stratejisi, üretimin ara ve yatırım malları ithalatına ba ğ ımlı olmasına sebep olmu ş tur. Ayrıca ülkenin büyümesinin dı ş kaynaklara ba ğ lanması ve dı ş dünyadaki olumsuz geli ş meler 1980 yılına kadar dı ş açıkların temel nedeni olmu ş tur. Türkiye 1980'den sonraki dı ş a açık kalkınma politikası çerçevesinde gerek ihracatında, gerek ithalatında önceki dönemlerle kar ş ıla ş tırıldı ğ ında önemli artı ş lar gerçekle ş tirmi ş tir. Bununla birlikte kalkınma yolundaki bir ülke olarak sürekli artan ara ve yatırım malları ithal zorunlulu ğ u dolayısıyla, dı ş ödeme sorunları ülke gündeminde daima ilk sıralarda yer almı ş tır sonrası dönemde görülen önemli bir yenilik de özel uluslararası sermaye akımlarındaki geli ş melerle ilgilidir. Kambiyo rejiminin liberalle ş tirilmesi ile birlikte hükümet, resmi kurumlar ve bir çok özel ş irket, uluslararası mali piyasalarda borçlanmaya ba ş lamı ş tır. Bu arada yerli tasarruf sahiplerine yurtdı ş ında serbestçe yatırım yapma olana ğ ı tanınırken, yabancı tasarrufçuların da İ stanbul Menkul Kıymetler Borsası kanalıyla Türkiye'de yatırım yapmaları veya banka mevduat hesabı açtırma, hazine bonoları satın alma gibi kısa vadeli yatırımlarda bulunmaları sa ğ landı. Bütün bu geli ş meler, Türkiye'de cari i ş lemler dengesinin yanında sermaye bilançosunun giderek artan önemini ortaya koymaktadır sonrası dönemde görülen önemli bir yenilik de özel uluslararası sermaye akımlarındaki geli ş melerle ilgilidir. Kambiyo rejiminin liberalle ş tirilmesi ile birlikte hükümet, resmi kurumlar ve bir çok özel ş irket, uluslararası mali piyasalarda borçlanmaya ba ş lamı ş tır. Bu arada yerli tasarruf sahiplerine yurtdı ş ında serbestçe yatırım yapma olana ğ ı tanınırken, yabancı tasarrufçuların da İ stanbul Menkul Kıymetler Borsası kanalıyla Türkiye'de yatırım yapmaları veya banka mevduat hesabı açtırma, hazine bonoları satın alma gibi kısa vadeli yatırımlarda bulunmaları sa ğ landı. Bütün bu geli ş meler, Türkiye'de cari i ş lemler dengesinin yanında sermaye bilançosunun giderek artan önemini ortaya koymaktadır.

2. TÜRK İ YE'DE 2004 YILI OCAK-A Ğ USTOS DÖNEM İ NE İ L İŞ K İ N DI Ş ÖDEMELER B İ LANÇOSU VER İ LER İ N İ N DE Ğ ERLEND İ R İ LMES İ 2004 yılı Ocak-A ğ ustos dönemine ili ş kin ödemeler dengesi geli ş melerine ili ş kin ba ş lıca hususlara a ş a ğ ıda yer verilmi ş tir.

2.1. CAR İ İŞ LEMLER 2004 yılı ilk 7 ayında toplam cari i ş lemler açı ğ ı milyon ABD Doları iken A ğ ustos ayında meydana gelen 118 milyon dolarlık cari i ş lem fazla ise birlikte 2004 Ocak-A ğ ustos dönemindeki 8 aylık toplam cari i ş lemler açı ğ ı milyon ABD Doları olmu ş tur. Geçen yılın aynı dönem (Ocak-A ğ ustos) cari i ş lemler açı ğ ı ise milyon ABD Doları idi. Buna göre 2004 yılının ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre cari i ş lemler açı ğ ı %123 artmı ş tır.

2.1.A. Dı ş Ticaret 2004 yılının ilk 8 ayında dı ş ticaret açı ğ ı ise milyon dolar olmu ş tur. Geçen yılın ilk 8 ayında toplam dı ş ticaret açı ğ ı ise milyon ABD Doları olarak gerçekle ş mi ş idi. Buna göre geçen yılın aynı dönemine nazaran dı ş ticaret açı ğ ı %93'lük bir artı ş göstermi ş tir. Dı ş ticaret açı ğ ındaki bu arı ş ın nedenleri: - İ hracat gelirlerinin %31,8 oranında artarak milyon ABD Doları olarak gerçekle ş mesi - Bavul ticaretinin %10.3 oranında artarak milyon ABD Doları olması, - İ thalatın ise altın ithalatı da dahil olmak üzere %43 oranında artarak milyon ABD Dolarına ula ş masıdır. Yukarıda da görüldü ğ ü üzere her ne kadar ihracat %31.8 artarak milyon ABD Doları na ula ş mı ş sa da, ithalatın %43'lük artı ş la milyon ABD Dolarına ula ş mı ş olması dı ş ticaret açı ğ ının önemli miktarda artmasına neden te ş kil etmi ş tir.

(Milyon ABD Doları)Ocak-A ğ ustosOcak-A ğ ustos% De ğ i ş im İ hracat FOB ,8 Bavul Ticareti ,3 İ thalat CIF ,4 ( Altın İ thalatı) ,3 Dı ş Ticaret Dengesi ,5

2.1.B. Hizmetler Dengesi Hizmetler dengesi içerisinde yer alan turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %25 oranında artarak milyon ABD Dolarına, ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısı da %31.1 oranında artarak yakla ş ık 12 milyona ula ş mı ş tır. Hizmetler içerisinde yer alan ta ş ımacılık incelendi ğ inde ise; gelirler, 2003 yılının Ocak-A ğ ustos dönemine göre % 22,3 oranında artarken, ithalattaki artı ş a paralel olarak ta ş ımacılık kaleminin bir alt kalemi olan navlun giderlerinde gözlenen % 47,9'luk artı ş tan dolayı ta ş ımacılık giderleri % 39,8 oranında artmı ş ; böylece net ta ş ımacılık giderleri, 2004 yılı Ocak-A ğ ustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 366 milyon ABD Doları artarak 672 milyon ABD Dolarına yükselmi ş tir.

2.1.C.Yatırım Geliri Dengesi 2003 Ocak-A ğ ustos döneminde milyon ABD Doları, 2004 yılının aynı döneminde ise milyon ABD Doları net ödemeyle sonuçlanmı ş tır. Yatırım dengesi içerisinde yer alan di ğ er yatırımlar altında yer alan uzun ve kısa vadeli kredilere ili ş kin faiz giderleri, 2003 yılının aynı dönemine göre % 9,5 oranında azalarak milyon ABD Doları olarak gerçekle ş mi ş tir.

2.1.D. Cari Transferler 2003 yılı Ocak-A ğ ustos dönemiyle kar ş ıla ş tırıldı ğ ında cari transferler, 2004 yılının sekiz aylık döneminde % 64,7 oranında artarak milyon ABD Doları olmu ş tur. Cari transferlerin alt ba ş lıkları incelendi ğ inde ise, i ş çi gelirleri 482 milyon, bedelsiz ithalat ise 1542 milyon dolar artmı ş tır.

2.2. SERMAYE VE F İ NANS HESAPLARI 2004 yılının Ocak-A ğ ustos döneminde finans hesaplarında gerçekle ş en net sermaye giri ş i, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 232 artı ş la milyon ABD Doları olmu ş tur. Finans Hesapları alt ba ş lıklar itibariyle incelendi ğ inde a ş a ğ ıda yer alan tespitler elde edilmektedir.

2.2.A.Do ğ rudan Yatırımlar Do ğ rudan yatırımlar kalemi altında, yurtdı ş ında yerle ş ik ki ş ilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın Ocak-A ğ ustos döneminde 839 milyon ABD Doları olarak gerçekle ş irken bu yılın aynı döneminde milyon ABD Dolarına ula ş mı ş tır. Yurtiçinde yerle ş ik ki ş ilerin yurtdı ş ında yaptıkları net yatırımlarda ise 2003 yılı Ocak-A ğ ustos döneminde net 265 milyon ABD Doları, 2004 yılının aynı döneminde de net 612 milyon ABD Doları artı ş gerçekle ş mi ş tir. Sonuç itibariyle, 2004 yılı Ocak- A ğ ustos döneminde do ğ rudan yatırımlar kaleminde net milyon ABD Doları giri ş gerçekle ş mi ş tir.

2.2.B. Portföy Yatırımları 2003 yılı Ocak-A ğ ustos döneminde milyon ABD Doları net sermaye giri ş i gerçekle ş en bu kalemde 2004 yılının aynı döneminde milyon ABD Doları net sermaye giri ş i gözlenmi ş tir.

2.2.C. Di ğ er Yatırımlar Ticari ve di ğ er krediler ile mevduatlardan olu ş an bu kalemde 2003 yılı Ocak-A ğ ustos döneminde milyon ABD Doları, 2004 Ocak-A ğ ustos döneminde de milyon ABD Doları net giri ş gerçekle ş mi ş tir.

2.2.D. Rezerv Varlıklar Finans hesaplarının son kalemi olan rezerv varlıkların içinde bulunan resmi rezervler, 2003 yılı Ocak-A ğ ustos döneminde milyon ABD Doları artarken 2004 yılının aynı döneminde 765 milyon ABD Doları artmı ş tır.

SONUÇ Dı ş ödemeler dengesi sorunları, Türkiye ekonomisinin yılları arasında ya ş adı ğ ı hızlı büyüme sürecini iki defa kesintiye u ğ ratmı ş tır. Artan dı ş ödeme güçlüklerinin 1969 sonlarında yarattı ğ ı kesintinin oldukça kısa sürede a ş ılmasına kar ş ılık, 1977 sonlarında girilen döviz darbo ğ azı ekonomik buhranla birlikte derinle ş mi ş ve izlenen iktisat politikalarında köklü de ğ i ş ikliklerin gerçekle ş tirildi ğ i 24 Ocak 1980 kararlarıyla noktalanmı ş tır li yıllarla birlikte Türkiye'nin ithal ikameci büyüme yerine ihracata dayalı büyümeye geçmesi ile birlikte ihracatta önemli artı ş lar olmu ş ancak ihracatta artı ş ile birlikte ba ş ta hammadde ve yarı mamul ithalatı ile birlikte tüm ithalat kalemlerinde büyük miktarlarda artı ş lar olmu ş tur. İ thalatın ihracatta çok daha büyük boyutlarda artması da beraberinde dı ş ticaret açıklarını meydana getirmi ş tir. Dı ş ticaret açıklarının kapatılabilmesi amacıyla ilk ba ş vurulan yöntemlerden birisi olan Türk lirasının devalüe edilmesi gereklili ğ i ile birlikte bilindi ğ i üzere 1994 ve 2001 yıllarındaki büyük kriz ve devalüasyonlar ortaya çıkmı ş tır. Burada Türk lirasının de ğ eri dü ş ürülerek ihracatta artı ş ile birlikte ithalatın pahalıla ş arak kısılması ve suretle de dı ş ticaret açıklarının kapatılması amaçlanmı ş tır. Esas itibariyle dı ş ticaret açıklarının ve dolayısıyla da cari i ş lemler açı ğ ının olu ş masını engelleyen veya açıkların kapatılmasında etkin rol oynayan husus ihracat gelirleridir. İ hracatın artırılması içinde serbest kur rejimi yanında ihracatçının dı ş piyasalar konusunda e ğ itilmesi, ihracat üretimine ucuz girdi ve kredi sa ğ lanması, ihracat bürokrasisinin önlenmesi gibi hususlar üzerinde durulmalıdır. Bunun yanında; ihracatçıların da modern yönetim ve üretim teknikleri uygulamak suretiyle uluslararası arenada rekabet kazandırıcı önlemler alması; bu çerçevede de toplam kalite yönetimi ile birlikte; kıyaslama, temel yetenek (çekirdek yetenek), ş ebeke organizasyonlar, süreç yenileme gibi post-modern yönetim teknik ve uygulamalardan yararlanmaları gerekmektedir.