GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Advertisements

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
HEKİM ADAYI OLARAK İŞARET DİLİNİN ÖĞRENİLMESİ VE ÖĞRETİLMESİ
Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
ÜSTÜN BAŞARI BELGESİ Sevgili Öğrencim Elif ÇETİN
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
Sayın Sağlık Bakanının katılımı ile yapılan Kocaeli İl Sağlık Koordinasyon Toplantısı- 26 Ocak 2014 Kocaeli Üniversitesi Ekibinin Görüş ve önerileri Prof.Dr.Sezer.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HASTANE ETİK KURULLARI
Arş. Gör. Aslıhan AKPINAR Prof. Dr. Nermin ERSOY
SORULAR-3.
MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMADA GİRİŞİM YERİNE PROFİLAKTİK RADYOTERAPİ DAİMA GEREKLİ Mİ ? Şebnem PARSPOUR1 , Muzaffer METİNTAŞ1 , Güntülü AK1 Hüseyin YILDIRIM1.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
SERVİKS KANSERİ Prof.Dr. Özcan BALAT
HAK MIDIR? OTENAZI GIRIS TARTISMA YONTEM SONUC BULGULAR KAYNAKCA
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
GRUP H LLEDERİZ Prof. Dr. SİBEL GÜNDEŞ & M.Fatih ÖZSARAY (başkan)
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
GRUP TÜKENMEZ ZEYNEP SARIHAN YENER ARAÇLIOĞLU EBRU SAKAR ÖZGE KELEŞER
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
GRUP F-2 “İNLEYEN NAĞMELER”
Tıbbı insanlığın hizmetine sunmak, kişiler arasında herhangi bir ayrım yapmadan beden ve ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek, hastaların acılarını dindirmek.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplumsal Duyarlılık Projesi
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
GRUP C4 IQ.
HEKİMLİĞE HAZIRLIK PROGRAMI. HEKİMLİĞE HAZIRLIK PROGRAMI PROGRAMIN ANA HEDEFLERİ  Hekimlik uygulamalarında temel becerileri kazandırmak  Öğretim üyesi.
İDRAR YOLU TÜMÖRLERİ ENDOSKOPİK TEDAVİSİ
ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ
G R U P ANGE R D.
HEMŞİRE NE YAPAR?.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
 Danı ş man Ö ğ retim Üyemiz: İ lknur BA Ş Y İĞİ T.
EPİKRİZ RESMİ OLARAK GEÇERLİ BİR SAĞLIK RAPORU DEĞİLDİR.
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Kocaeli Üniversitesi E3 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
Hastane Odası Tefrişi
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Robot Yardımlı Adrenalektomi
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKUPUNKTUR VE TAMAMLAYICI TIP MERKEZİNE 2014 YILINDA BAŞVURAN HASTALARIN ÖZELLİKLERİ   PROF.DR.BANU ÇAYCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TAMAMLAYICI.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
HASTANE ENFEKSİYONLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Klİnİk öğretİmde etİk.
Tıpta Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
KADIN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ İNTÖRN UYGULAMASI DEĞERLENDİRME SONUÇLARI Öğretim Yılı.
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Hatice Şimşek Keskin***
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ
NEDEN DOKTOR OLUYORUZ? GRUP BİLİMSE TODUP A2.
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN, Minel GÜL, Naşide ALTINOK, Orkun DİNÇ, Sinan DEMİREL, Uğur KAYA Danışman: Prof. Dr. Nermin Ersoy

Danışmanımız: Prof. Dr. Nermin ERSOY

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 2009-2010 Eğitim- Öğretim yılı Hekimliğe Hazırlık Grubu’nun “Dönem I Öğrencilerinin Bir Olgu Üzerinden Yardımlı İntihar ve Ötanaziye Yönelik Tutumları” adlı projesi

AMAÇ Geleceğin hekimleri olarak bizler; ciddi etik kaygılar yaratacak olan yaşam sonu konuları hakkında sınıfımızın eğiliminin ne olduğunu belirlemek amacıyla bu çalışmayı yürüttük.

YÖNTEM Tanımlayıcı çalışma Kendi kendine uygulanan anket formu Katılımcılar: 2009 / 2010 Eğitim Öğretim yılı Tıp Fakültesi Dönem I öğrencileri (240 öğrenci)

Ankete katılan sınıf arkadaşlarımızın cinsiyet dağılımı %55,5; 91 %44,5; 73

Ankete katılan arkadaşlarımızın bölgelere göre dağılımı

Ankete katılan arkadaşlarımızın siyasi ve dini görüşleri

Arkadaşlarımızın en sık seçtikleri 5 erdem Kişisel erdemler Hekim erdemleri Anlayışlı – (n=43) Dürüst – (n=29) İyi niyetli – (n=21) Azimli – (n=20) Akılcı – (n=20) Dikkatli – (n=28) Akılcı – (n=26) Sabırlı – (n=26) Adil – (n=23) İnsancıl – (n=17)

Arkadaşlarımızın seçtiği erdemlerin sınıflandırılması

Vaka: Sevim, 36 yaşında evli ve 2 çocuk annesi bir kadındır Vaka: Sevim, 36 yaşında evli ve 2 çocuk annesi bir kadındır. Lenf bezi kanseri tanısıyla 3 yıldır bir üniversite hastanesinde izlenmektedir. Yapılan kimyasal tedavi ve ışın tedavisine yanıt vermeyen hasta dalağın çıkarılması ameliyatından sonra genel cerrahi servisinde takip edilirken kan zehirlenmesi gelişmiştir. Kanseri karaciğere de yayılan Sevim'in şiddetli ağrıları olmaktadır. Kan gazlarının bozulması nedeniyle hasta yoğun bakım ünitesine alınmış ve gırtlak içine tüp takılarak mekanik kontrollü solunum cihazına bağlanmıştır. Bilincini kaybetmemiş olan Sevim kendisine yapılan her türlü bakım ve tedaviye yardımcı olmaktadır. Beşinci günde idrar çıkışı azalmış olan hastanın zamanla hiç idrarı gelmemeye başlamıştır. Sevim'in durumuna bir de kanserin böbreğe yayılması eklenmiştir. Hastalığın beyne de yayılması kaçınılmazdır.

Hasta, ağrı ve acılara dayanamadığını söyleyerek intiharına yardım edilmesini ister. Solcuların %44’ü sağcıların %8,7’si talep ediyor, (p=,029)

Hasta, ağrı ve acılara dayanamadığını söyleyerek ötanazi talep eder Solcuların %40,7’si sağcıların %8,3’ü talep ediyor, (p=,049)

Bu durumdaki bir hastanın isteğini yerine getiren hekim yasal açıdan sorumlu tutulmamalıdır

Yaşamın sonuna ilişkin etik konularda Klinik Etik Eğitimi SONUÇ VE ÖNERİLER Yaşamın sonuna ilişkin etik konularda Klinik Etik Eğitimi Çalışmanın gelecek yıllarda tekrarlanması

Grup İnci ve Danışmanı

Teşekkür ederiz.