ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
Advertisements

QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
Tsuga canadensis Kanada sugası.
CATHAYA Kung et Chun.
Viburnum sp. Kartopu.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Leguminosae’nin Bilimsel Sınıflandırılması
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Bilimsel Sınıflandırma
ABELİA GRANDİFLORA.
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
BİTKİ SİSTEMATİĞİ SINIF :Magnoliatae ALTSINIF :Magnoliidae TAKIM :Magnoliales FAMİLYA :Magnoliaceae TÜR :Magnolia Grandiflora.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
ABİES GRANDİS BÜYÜK SAHİL GÖKNARI.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Quercus petraea Sapsız Meşe
CISTACEAE (LADENGİLLER).
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Bilimsel Sınıflandırma
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
SYRİNGA VULGARİS(LEYLAK)
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
RUMELİ VEYMUT ÇAMI MAKEDONYA-BALAKAN ÇAMI
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Bilimsel Sınıflandırması
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
Bilimsel Sınıflandırması
Sambucus nigra (Kara mürver).
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales
Fagaceae (kayıngiller) familyasından m boya ula ş abilen geni ş ve yaygın tepeli bir me ş e türü Genç sürgünler sarımtrak veya kırmızımtrak olup,
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Erica arborea (ağac fundası)
Platanus orientalis doğu çınarı
PSEUDOLARİX.
SİSTEMATİK Plantea Spermatopyhta Angiospermae Magnoliatae Hamamelidae Juglandales Juglandaceae Pterocarya Pterocarya fraxinifolia.
Cotoneaster horizontalis (Yayılıcı Dağ Muşmulası) Ters yumurta biçimindeki kalın yapraklar 1-1,5 cm boyunda ve çok kısa saplıdır. Üst yüzü cilalı gibi.
JUNİPERUS comminus ADİ ARDIÇ
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME II
YER ELMASI.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova

Ulmaceae Genel Özellikleri Ağaç ya da çalı şeklinde olabilirler. Tomurcukları sivri ya da küt olabilir. Yaprakları almaçlı dizilmiştir. kenarları dişli ve tüysüdür. Meyve kanatlı nus ya da sulu ve çekirdeklidir.

ULMUSLAR Ulmus glabra ( Dağ Karaağacı ) Ulmus leavis Pall. ( Hercai Karaağaç ) Ulmus minor ( Ova Karaağacı )

Ulmusların Genel Özellikleri Yapraklarını döker. Odunsudur. Tomurcuklar iki şekildedir. Erdişi çiçekler salkım halinde bulunur., Genellikle sulak alanlarda yaşarlar.

Ulmus glabra ( Dağ Karaağacı ) Gövde Yapısı: Diri odun geniş,açık gri-sarımsı beyaz renktedir. Çok dekoratif,sert ve orta ağırlıkta. Odunu halkalı traheli ve geniştir. İşlenebilir. Mobilya ve kaplamada kullanılır. Gövdesi uzun yıllar çatlamadan kalır. 5-40m arasında boylanabilir.

Yaprak yapısı : Yapraklar sapsız veya çok kısa saplı 7-15 mm. Uzunluğunda Yumurta veya elips biçimindedir. Tüysü yapıdadır.

Çiçek yapısı: Çiçek kurulları sık bir demet halindedir Yapraklanmadan önce çiçeklenirler Çiçeklerde çiçek tozu konağı koyu kırmızımtırak-mor renktedir

Doğal yayılış alanı Avrupa, Balkanlar ve Batı Asya'dır Doğal yayılış alanı Avrupa, Balkanlar ve Batı Asya'dır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülür. Odunu çok kıymetli olmamakla birlikte iyi bir park ve yol ağacıdır.

Ulmus minor ( Ova Karaağacı ) Gövde Yapısı: Kabuk genç gövdelerde ince ve düzgün, yaşlılarda kalın ve derin çatlaklıdır.

Yaprak Yapısı : Yaprak döker. Yaprakların üst yüzü koyu yeşil ve çıplak, alt yüzü çıplak, fakat yan damarların ana damarla birleştiği yerde tüylüdür. Yapraklar eliptik veya ters yumurta biçimindedir. Yaprak boyu 6-9 cm. genişliği 4 cm.dir. Yaprağın uç tarafı sivrice, dip tarafı çok çarpık, asimetriktir (Karaağacın belirgin özelliği). Yaprak kenarları çift sıralı dişlidir. Yaprak sapı 6-12 mm.'dir.

Çiçek ve meyve yapısı : Çiçek : Erdişi çiçekleri yapraklardan önce açar. Kısa saplı çiçeklerin bir çoğu bir araya toplanmıştır. Çiçeklenme Zamanı :  Bahar Başı (Mart)  Meyve :  Ters yumurta-geniş elips biçimli meyve 1-2 cm. boyunda, meyvenin etrafı damarlı, zarsı bir kanatla çevrilmiştir. Meyve, kanadın ortasından daha yukarda yer alır ve mayıs ayında olgunlaşır.

30-40 metre  Yanlara doğru sarkık dalları vardır. Doğu Akdeniz kökenli olup, İtalya, Sicilya, Balkanlar, Girit, Batı Suriye ve Kıbrıs yayılışlıdır. 

Ulmus leavis Pall. ( Hercai Karaağaç ) Gövde yapısı : 30-35 m.'ye kadar boylanabilen ince dallı ağaçlardır. Yaşlı ağaçlarda gövdenin dip kısmı oluklu ve dibe doğru genişlemiştir. Kabuk genç fertlerde açık kül renginde, yaşlı gövdelerde levhalar halinde çatlaklıdır

Yaprak yapısı : Kısa saplı yapraklar ters yumurta veya geniş eliptik biçimde 6-12 cm. uzunluğunda, 5-8 cm. genişliğinde olup dip tarafı çarpık, uçları sivri veya kısa damla uçludur. Ayanın üst yüzü çoğunlukla çıplak veya hafif tüylü, alt yüzü ise yumuşak tüylüdür, kenarı belirgin dilimli dişlidir

Doğal yayılış alanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır Doğal yayılış alanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır. Ülkemizde Adapazarı Süleymaniye Dişbudak ormanında çok lokal bir yayılışı vardır

Celtis Odunsu bitkilerdir. Kabukları ince ve düzdür. Yaprakları saplıdır. Odunları karaağaçlara göre daha dayanıklıdır. Meyveleri sulu çekirdeklidir.

Ayak terlemelerini keser. Yaraları tedavi eder. Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Öksürüğü keser. Meyvesi hafif müshil etkilidir. Yaprakları saçlara sürüldüğünde saçları siyahlaştırır. Şişmanlatıcı etki yapar. Mide ülseri için bitkinin sakızı balla macun yapılarak yenilir. Tohumları dövülerek bal ile macun yapılarak yenilir. Çitlenbik tohumlarından çok lezzetli bir kahve yapılır. Yaprakları da kaynatılarak balla tatlandırılarak içilir.

Zelkova Eliptik dikdörtgenimsi yaprakları vardır. Kışın yaprak döker. Sürgünler kırmızı-kahverengi ve çıplaktır. Yaprağın üstü zımpara gibi kaba alt tarafı yumuşaktır. Yaprağı saplı ve sap da tüylüdür. Çekirdekli sulu meyve yapar Gövde levha halinde çatlar

Meyve Gövde Saplı ve tüylü Yaprak Çiçek Gövde levha halinde çatlar. Ulmus Celtis Zelkova Meyve Nus ya da Sulu çekirdekli Gövde Genellikle gençken düz yaşlandıkça derin çatlaklı İnce düz ve genellikle çatlamadan kalır Gövde levha halinde çatlar. Yaprak Sapsız, tüylü ve dişli Saplı ve tüylü Eliptik dikdörtgenimsi, saplı, ön tarafı sert arka tarafı tüylü ve yumuşak Çiçek Kurullar sık demet halindedir. 3-5 adet kurul olusturmaktadır.