5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YER KABUĞU NELERDEN OLUŞUR
Advertisements

Fen Ve Teknoloji Esranur ÇİNKO Rümeysa KILIÇ Hilal KÜLÜNK
MARMARA BÖLGESİNDEKİ TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE VEJATASYON
TÜRKİYE’NİN TOPRAKLARI EROZYON,HEYELAN
HAZIRLAYANLAR NİDANUR DAĞDELEN /G AYÇA GÜNCE /G
Topografya ve Kayaçlar
TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
KALBiMiZDESiN.
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
FEN VE TEKNOLOJİ GEZEGENİMİZ DÜNYA.
DOĞAL AFETLER.
Yandaki resimde gördükleriniz bazı kayaç örnekleridir.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
Toprak Çeşitleri Ve Özellikleri
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
DIŞ KUVVETLER Dış Kuvvetler
Topografya.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Toprak nasıl oluşur ?.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
Topografya ve Kayaçlar
MUHAMMER AVŞAR HEMŞİN LİSESİ / RİZE
TAŞLAR * PÜSKÜRÜK (VOLKANİK-KATILAŞIM) * TORTUL (SEDİMENT-BİRİKİM)
TOPRAĞIN HİKAYESİ.
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
DÜNYAMIZ GÖKHAN BULUT 4/B I.ÖĞRETİM
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
fosiller Fosil anlamı nedir? Fosiller hakkında ilginç bilgiler neler?
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
DÜNYA’MIZIN YAPISINI TANIYALIM
KAYAÇLAR.
GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
FEN BİLİMLERİ 7.ÜNİTE YER KABUĞUNUN GİZEMİ. YER KABUĞUNDA NELER VAR?
TÜRKİYE’DE TOPRAK EROZYONU VE KORUNMA YOLLARI
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
Toprak Oluşumu ve Türkiye’dekiToprak Çeşitleri
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
FEN BİLİMLERİ FOSİLLER  .
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
KAYAÇLAR
BİTKİ ÖRTÜSÜ- TOPRAK İLİŞKİLERİ
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi Fen Bilimleri Öğretmeni : Fatma Betül KÖK 20120905017

Yerkabuğu Su Kayaçlar Fosiller Toprak Doğal Anıtlar

A.Kayaçlar Yer kabuğu toprak ve kayaçlardan meydana gelmiştir. Dünyamızı saran ve yerkabuğunu oluşturan kayaçların tümü değişik minerallerin bir araya gelmesiyle oluşur. Kayaçların çeşitleri vardır ve doğada sürekli olarak birbirlerine dönüşürler.

A.Kayaçlar Kayaç çeşitleri : Magmatik Kayaçlar : Yerkabuğunun içinde magmanın katılaşmasıyla oluşur.Örnek olarak ; granit , siyenit , bazalt , andazit verilebilir. Tortul Kayaçlar : Göl , deniz yada çukur sahalarda tortulanmayla oluşmuş kat kat birikmiş taşlardır.Örnek olarak ; kumtaşı , kiltaşı , Pamukkale travertenleri verilebilir.

A.Kayaçlar Başkalaşım Kayaçları : Taşların , yüksek basınç ve sıcaklık altında fiziksel-kimyasal olarak değişime uğramasıyla oluşurlar.Örnek olarak ; TAŞLAR BAŞKALAŞMIŞ HALİ Kalker Mermer Kumtaşı Kuvars Kil Şist Kömür Elmas

MAGMATİK KAYAÇLAR

TORTUL KAYAÇLAR

BAŞKALAŞIM KAYAÇLARI

A.Kayaçlar Kayaçları öğrendikten sonra birde madenlere bakalım. Ekonomik değeri olan kayaçlara maden denir. Madenler hammadde olarak kullanıldıklarından teknolojinin gelişiminde de büyük rol oynarlar.

A.Kayaçlar Madenler, sanayinin gelişimi ile yaşantımıza hızla girmiştir. Madenlere örnek olarak ; MADENLER KULLANILDIĞI YERLER Demir Otomotiv sanayinde, inşaatlarda,ray yapımında kullanılır. Bakır Kablo yapımında, elektrikli cihazlarda kullanılır. Cıva Boya ve ilaç sanayiinde, dişçilikte, termometre yapımında kullanılır.

MADENLER

B.Fosiller Canlıların milyonlarca yıl öncesinden günümüze kadar gelen kalıntı ya da izlerine fosil denir. Fosiller bize, yerkabuğunun oluşumu ve geçmişte yaşamış canlı türleri hakkında bilgi verir. Ölen canlıların yumuşak kısımları diğer hayvanlar tarafından yenilir veya bakteriler tarafından çürütülür. Canlı kalıntılarının hava ile teması kesilirse milyonlarca yıl bu canlı kalıntıları ortamda kalır. Böylece fosilleşme meydana gelir

B.Fosiller Fosilleri inceleyen bilim dalına paleontoloji denir. Fosiller ile ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarına ise paleontolog adı verilir. Paleontologlar, çeşitli araçlar ve değişik yöntemler kullanarak fosilleri bulmaktadırlar.

FOSİLLER

C.Doğal Anıtlar Yer kabuğunun oluşumu sürecinde ortaya çıkan yeryüzü şekillerine doğal anıt adı verilir Doğal anıtlar, çok uzun bir süreçte oluşan ve tüm insanlığa ait olan değerlerdir. Doğal anıtlar, ülkenin başta gelen zenginlik kaynaklarıdır. Örnek olarak ; mağaralar , peri bacaları , travertenler verilebilir.

DOĞAL ANITLAR

D.Toprak Yerkabuğunu oluşturan kayaçların aşınması ile ortaya çıkan minerallerden ve canlı kalıntıları olan organik maddelerden oluşur. İçinde geniş bir canlılar topluluğu bulundurur. Bitkilerin yaşamasını ve beslenmesini sağlayan ve yer kabuğundaki kayaçların üzerini örten ince tabakadır.

D.Toprak Kumlu Toprak : Hafif ve su tutma özelliği olmayan topraklara kumlu toprak denir. Bu tür topraklar suyu kısa sürede tabana ulaştırırlar.Pamuk, karpuz gibi bitkilerin yetiştirilmesi için kullanılırlar. Humuslu Toprak : Bitki ve hayvan kalıntılarının çürümesiyle oluşan, koyu renkli, yumuşak ve su tutabilen verimli toprağa humuslu toprak denir.Tarım için en elverişli toprak çeşididir.

D.Toprak Killi Toprak : Ağır , su tutabilen, zor işlenen, kil bakımından zengin olan ve ısıya dayanıklı toprak çeşitine killi toprak denir.Killi topraklar kavrulduklarında sertleşirler.Kiremit, tuğla, seramik ve çömlek yapımında kullanılırlar. Kireçli Toprak : Açık renkli, su tutmayan, gevşek yapılı ve yapısında kireç bulunduran toprağa kireçli toprak denir.Tarıma elverişli değildir.

TOPRAK ÇEŞİTLERİ Humuslu Toprak Killi Toprak Kireçli Toprak Kumlu Toprak

D.Toprak Erezyon : Toprağın, su ve rüzgarın etkisiyle aşınıp başka yerlere taşınmasına erozyon denir. Yeteri kadar bitki örtüsü olmayan açık ve düz araziler rüzgar erozyonuna neden olur. Gevşek yapıda olan ince ve kuru toprak rüzgar etkisiyle kolaylıkla başka yerlere sürüklenebilir.

D.Toprak Heyelan : Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş parçaların, yer çekiminin etkisi ile yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan (toprak kayması) adı verilir.

D.Toprak Toprağı erozyonun olumsuz etkilerinden korumak için; Çıplak alanlar ağaçlandırılmalıdır. Bitki örtüsü korunmalıdır. Topraklar eğime dik olarak sürülmelidir. Ahır hayvancılığı yapılmalıdır. Eğimli arazilerde toprağın önüne basamaklı setler yapılmalıdır.Bu yönteme taraçalama denir.

EROZYON HEYELAN

E.Su A. Yeraltı Suları: Yeryüzüne yağış halinde inen sular geçirgen olmayan kaya ya da kil katmanı gibi yerlerde birikerek yeraltı sularını oluşturur.Türkiye yeraltı suları bakımından zengindir.Yeraltı sularından içme ve sulama alanında yararlanılır.

E.Su Yağış miktarı Yağış türü Zeminin geçirimliliği Arazinin eğimi Bitki örtüsü gibi etmenler yeraltı sularının beslenmesinde rol oynar.

E.Su

YERALTI SULARI

E.Su B. Yerüstü Suları: Yeryüzünün 3/4 'ü sularla kaplıdır. Yağan yağmur ve kar sularının bir kısmı yeraltına süzülürken bir kısmı da yeryüzünde kalarak yerüstü sularını oluşturur.Okyanuslar , denizler , göller ve akarsular yerüstü sularına örnektir.

YERÜSTÜ KAYNAKLARI