TÜRKİYE’DE MADENCİLİK VE MADEN YATAKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’NİN MADENLERİ VE ENERJİ KAYNAKLARI
Advertisements

MADENLER.
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
Hazırlayan: Selvinaz Keten Numara: 1127 Sınıf:11-B
MADENLERİMİZ.
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
SOSYAL BİLGİLER ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
Türkiye’de Madenler ve Enerji Kaynakları
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI ÖNCE BİR DÜŞÜNELİM?
MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
TÜRKİYENİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
TÜRKİYE’DE MADENLER ve ENERJİ KAYNAKLARI
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI
EGE BÖLGESİ.
TÜRKİYE’DE MADENLER.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
SİBEL UCAR Doğu Anadolu Bölgesi.
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
TÜRKİYE MADEN POTANSİYELİ
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
TÜRKİYE’DE MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI
ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Aslı ÇELİK /
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
Maden Nedir? Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere  Maden denir. Bir yerdeki madenlerin tahmin.
TÜRKİYE’NİN MADENLERİ VE ENERJİ KAYNAKLARI
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
ADI: MADENLERİMİZ DERS: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM,DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI KAZANIMLAR:Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
MADENCİLİK Türkiye'de madencilik sektöründe meydana gelen değişimlere baktığımızda; ♦Devletin madenciliğe öncülük etmesi amacıyla 1935'te Maden Tetkik.
MADENLERİMİZ SUNU SLAYT.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
BELLİ BAŞLI MADENLERİN
MADENLER  Maden, diğer adıyla cevher yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen addır. Her maden.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE MADENCİLİK VE MADEN YATAKLARI

Maden: Yer kabuğundaki çeşitli iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan mineral bileşimlerine maden denir. Cevherleşme: Tektonik, volkanik ve metamorfik (başkalaşım) olaylar, kayaçların yapılarındaki mineralleri etkileyerek maden yataklarını oluşturmuştur. Bu oluşuma cevherleşme adı verilir. Filiz: Madenlerin taş ve toprakla karışık olarak çıkarılmasına denir. Rezerv: Bir madenin yeraltında bulunan henüz çıkarılmamış toplam miktarına «maden rezervi» denir.

Tenör: Maden yatağından taş ve topraklarla karışık halde çıkarılan mineral maddenin, artık maddelerden ayrıldıktan sonra elde edilen net maden miktarına «tenör» denir. --- (kayacın içindeki cevher oranı) Tuvenan: Bir maden yatağından çıkarılan taş ve toprakla karışık maden miktarıdır. Ayıklanmış: Taş ve topraktan ayıklanan madenlere ayıklanmış denir.

Madenler 3’e ayrılır: Metal madenler: Demir, krom, bakır, kurşun, çinko vb. Metal dışı (ametal) madenler: Mermer, lületaşı, granit, oltu taşı vb. Yakıt madenler: Taşkömürü, linyit, petrol. Metal (metalik) madenler: Kayaçların bileşiminden ergitilerek ayrıştırılan madenlere metal (metalik) madenler adı verilir. Demir, krom, bakır, nikel, kurşun vb. Bunlar her kayaç içinde az çok bulunur. Metal dışı (ametal) madenler: Cevherleşmeye uğramadığı halde, kayacın kendi yapısındaki elementlerin maden olarak kullanıldığı kayaçlardır. Mermer, lületaşı, zımpara taşı, fosfat, kükürt, amyant (asbest), vb.

Bir madenin işletilebilmesi için gerekli şartlar: Bir madenin içindeki tenör oranının fazla olması Maden rezervinin yeterli olması Madenin sanayi merkezlerine ve kullanım alanlarına yakın olması gerekir.

Ülkemizin maden kaynakları bakımından çeşitlilik göstermesinin nedeni: Farklı jeolojik zamanlara ait arazilerin bulunmasıdır. Ülkemizin bulunduğu alan Alp orojenezinden aşırı derecede etkilenmiş, bunun sonucunda çeşitli volkanizma ve başkalaşım (metamorfizma) olayları meydana gelmiştir. Ülkemiz maden bakımından zengin olmasına rağmen çoğu maden yatağının işletilememesinin sebebi: Alp orojenezi sırasında aynı yer hareketlerinin aynı bölgede birkaç kez tekrarlanması maden yataklarının parçalanarak daha küçük yataklar şeklinde dağılmasına yol açmıştır. Bu durum çoğu madenlerimizin işletmeye açılmasını engelleyen olumsuz bir faktördür.

1815 --- bor minerali --- Bandırma 1822 --- taş kömürü --- Zonguldak 1848 --- kromit --- Harmancık-Bursa Cumhuriyetin kurulmasıyla madencilik alanında meydana gelen en önemli gelişme: Osmanlı’nın son döneminde madenlerin çoğu yabancılar tarafından işletilmekteydi. Cumhuriyetin kurulmasıyla bine yakın madenin imtiyazı (arama ve işletme ruhsatı) yabancı kişi ve kurumlardan geri alınarak devletleştirilmiştir.

En çok demir çıkarılan bölgemiz — Doğu Anadolu Bölgesi Önemli demir yatakları: Sivas-Malatya bölgesindeki Divriği ve Hasançelebi arasındaki demir yatakları Kayseri’den Adana ve Kahramanmaraş’a kadar uzanan saha (Mansurlu, Karamadazi demir yatakları) Bitlis masifi Sakarya Eskişehir Edremit-Eymir Ayvalık (Ayazmant) Simav Kastamonu Düzce Mersin Sivas --- Divriği, Kangal Malatya --- Hasançelebi, Hekimhan Demir-Çelik Tesisleri: Karadeniz Ereğlisi (Erdemir) Karabük (Kardemir) --- 1937 İskenderun (İsdemir) Sivas Kırıkkale İzmir

Bakır: Elektriği gümüşten sonra en iyi ileten metal olması nedeniyle elektrik ve elektronik sanayinde kullanılır. En çok bakır çıkarılan bölgemiz --- Karadeniz bölgesi Önemli bakır yatakları: Artvin-Murgul Kastamonu-Küre Elazığ-Maden Rize-Çayeli Siirt-Madenköy Bakır işletme tesisleri: Samsun Artvin-Murgul Elazığ-Maden (Kapalı)

Kurşun-Çinko: Önemli kurşun-çinko yatakları: Adana ile Kayseri arasında --- Develi, Yahyalı Orta Toroslar --- Hadım-Bozkır, Bolkardağ, Zamantı yöreleri Kuzeybatı Anadolu’da --- Edremit, Dursunbey, Balya (Balıkesir), Altınoluk, Yenice-Arapuçan (Çanakkale). İşletmeye açılan yataklar: Akdağmadeni (Yozgat) Çamardı (Niğde) Aladağ (Kayseri) Koyulhisar (Sivas) Yenice (Çanakkale) Köprübaşı (Giresun) Kurşun rezervi --- 860 000 ton Çinko rezervi ---2.3 milyon ton

Krom: Krom, çelik malzemeleri kırılma ve darbelere karşı güçlendirir. Çeliği oksitlenmeye ve aşınmaya karşı korur. (Demir-çelik sanayisindeki önemi) Önemli krom yatakları: Bursa-Eskişehir Bölgesi Guleman-Elazığ Bölgesi Fethiye-Köyceğiz-Denizli Bölgesi Kayseri-Adana-Mersin Bölgesi Kopdağı Bölgesi İskenderun-Islahiye-Kahramanmaraş Bölgesi Aladağ Bölgesi Krom işleme tesisleri: Antalya Elazığ ferrokrom tesisleri Krom rezervi --- 230 milyon ton

Boraksit: Boyacılık, eczacılık Füze yakıtı Önemli boraksit yatakları: Sultançayırı (Balıkesir-Susurluk arasında) Emet (Kütahya) Sındırgı-Kırka (Eskişehir)

Boksit: Alüminyum sanayinin hammaddesidir. Boksit aramalarına 1939’da başlanmıştır. 288 boksit yatağı Boksit rezervi --- 450 milyon ton Önemli boksit yatakları: Akseki (Antalya) Seydişehir (Konya) Milas (Muğla) Saimbeyli (Adana) Silifke-Taşucu Zonguldak Boksit işletme tesisleri: Seydişehir alüminyum tesisleri

Nikel: 10 nikel yatağı Henüz ülkemizdeki nikel yatakları işletilmemektedir. Önemli nikel yatakları: Çaldağ (Turgutlu-Manisa) --- 50 milyon ton rezerv Yunusemre (Eskişehir) Muratdağı (Kütahya) Güneş (Divriği-Sivas) Pancarlı (Tatvan)

Manganez: Çelik sanayinde, çeliğe sertlik, taşıma direnci ve aşınmaya karşı dayanıklılık kazandırır. 620 manganez yatağı Manganez rezervi --- 5 milyon ton Önemli manganez yatakları: Kütahya Eskişehir Denizli Ankara Bursa Karadeniz Ereğlisi

Fosfat: Flüorit: Fosfat rezervi --- 446 milyon ton 42 flüorit yatağı Önemli fosfat yatakları: Mazıdağı (Mardin) Adıyaman Hatay Bingöl Bitlis Flüorit: 42 flüorit yatağı Önemli flüorit yatakları: Kaman (Kırşehir) Şefaatli (Yozgat) Ovacık (Kütahya) Beylikova (Eskişehir)

Bor Mineralleri: Yüksek soğutma niteliğinden dolayı enerji santrallerinde ve gübre yapımında kullanılır. Roket ve jet yakıtlarında ve nükleer enerji üretiminde kullanıldığı için stratejik bir madendir. Dünya bor rezervinin % 60’ından fazlası Türkiye’de bulunur. Bor Minerali Yatakları: Balıkesir-Susurluk ve Bigadiç Bursa-Kestelek Kütahya-Emet Eskişehir-Kırka

Uranyum: Civa: Manyezit: 31 uranyum yatağı Önemli Uranyum Yatakları: Aydın Uşak Salihli-Manisa Çanakkale Sorgun-Yozgat Civa: 61 civa yatağı Rezerv --- 5.5 milyon ton. Önemli Civa Yatakları: İzmir Konya Uşak Niğde Balıkesir Manyezit: 300 manyezit yatağı Tahmini rezerv 220 milyon ton. Önemli Manyezit Yatakları: Eskişehir Kütahya Balıkesir Bursa

Antimon: Çoğunlukla, ilaç yapımında kullanılır. Rezervi --- 6.3 milyon ton. Önemli Antimon Yatakları: Turhal (Tokat) Dağardı Murat Dağı (Kütahya) İvrindi (Balıkesir) Ödemiş (İzmir) Gümüşler (Niğde) Kızılcahamam (Ankara) Sülüklüköy (İnegöl) Söğüt (Bilecik)

Volfram (Tungsten): Çok sert olması nedeniyle özel çelik yapımında ve elektriksel direncin fazla olması ile de akkor lamba telleri ve elektrik direnç tellerinin yapımında kullanılır. 27 volfram yatağı Önemli Volfram Yatakları: Uludağ (Bursa) Keban Akdağmadeni (Yozgat) Demirköy (Kırklareli) Gümüşler (Niğde) Dudaş (Bilecik)

Altın: Asbest: 28 altın yatağı 6500 ton altın rezervi Türkiye, dünya altın talebi yönünden 4. sıradadır. Önemli Altın Yatakları: Sart (Manisa) Menderes Masifi (Aydın) Kartaldağı (Çanakkale) Arpadağ (İzmir) Bolkardağ (Niğde) Altınoluk (Balıkesir) Nazaruşağı (Elazığ) Ovacık (Bergama) Mastra (Gümüşhane) Kışladağ (Uşak) Asbest: Önemli Asbest Yatakları: Topuk (Bursa) Cumaçay (Ağrı) Kızıldağ (Hatay) Yağcılar (İzmir) Armutalan (Muğla) Destuni (Siirt) Celali (Sivas)

Trona (Tabii Soda): (sodyum karbonat tuzu) 1979 --- Beypazarı (Ankara) 240 milyon ton rezerv Türkiye, dünya trona rezervi yönünden Dünya’da 2. sıradadır. Yakın yıllara kadar soda elde edilen göllerimiz: — Erçek ve Van gölü Ankara Beypazarı’nda dünyanın ikinci büyük katı sodyum karbonat yatakları bulunduktan sonra Van ve Erçek göllerinden soda elde etme işi bırakılmıştır. Harita-: Beypazarı trona (doğal soda) yatağının jeolojik konumu.

Harita-: Trona (doğal soda) yataklarının Dünya'daki dağılımı.

Zımpara Taşı: (silisli sert kayalar) Elmastan sonra en sert mineraldir. Mobilyacılık ile taşların, madenlerin, optik araçların parlatılması ve cilalanmasında kullanılır. Muğla, Aydın Ege Bölgesi --- metamorfik arazi Denizli

Tuz: Çankırı, Çorum, Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars üzerinden İran’a bağlanan büyük bir kuşak --- evaporit havzalar Tuz Üretim Alanları: Çankırı Sekili (Yozgat) Tuzköy (Nevşehir) Tepesidelik (Kırşehir) Kağızman ve Tuzluçadır (Kars) Türkiye’nin en önemli göl tuzu yatağı --- Tuz Gölü Kaynak tuzlaları --- Çorum, Sivas, Erzincan, Erzurum, Muş, Siirt Deniz suyundan tuz üretimi --- İzmir Çamaltı tuzlası, Ayvalık tuzlası Kaya tuzundan tuz üretimi --- Hacıbektaş (Nevşehir) Toplam tuz üretimi --- 2 milyon ton Yemeklik tuzların % 80’i --- İzmir-Çamaltı Tuzlası’ndan elde edilir.

En fazla maden zenginliğine sahip olan bölgemiz ve bölümü — Doğu Anadolu Bölgesi - Yukarı Fırat Bölümü