EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

İslam’da Temizlik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
HZ.MUHAMMED’İN HAYATINDAN ÖRNEK DAVRANIŞLAR
Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.).
HZ. MUHAMMED ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRİRDİ
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Temel Eğitici Nitelikleri
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
İlköğretim DKAB Dersi 8. Sınıf Dinler ve Evrensel Öğütleri
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 1
Hazırlayan: Dr. Ali KUZUDİŞLİ
DİNLERİN VE İSLAM’IN EVRENSEL ÖĞÜTLERİ – 2
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
İSLAM DİNİNİN SAKINMAMIZI İSTEDİĞİ DAVRANIŞLAR
Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı
Kur’an’a Göre Cin ve Şeytan
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLER
Sorumluluk Bilinci.
Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
İSLAM’IN SAKINMAMIZI İSTEDİĞİ DAVRANIşLAR
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
HOŞGÖRÜ.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Performans ödevi
DİNLERDE TEMEL AHLAK İLKELERİ
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
Tek Tanrıcılık (Monoteizm)
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak. Zararlı alışkanlıklarla kastedilen, insan bedenine zarar veren ve tiryakilik oluşturması sebebiyle insanı kendine esir.
Hemen hemen her toplumda önem verilen İnsanların davranışlarına yön veren Dini ve ahlaki ilkelerdir.
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ
AKLIN KORUNMASI.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
ADALET NEDİR? Adalet, zulmetmemek, hak sahibine hakkını vermek, haklılık ve hakka uygunluk gibi manalara gelmektedir.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
TEMİZLİK VE İBADET 9. SINIF 2. ÜNİTE BÜŞRA SELCEN YILDIZ.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Sunum transkripti:

EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR TANRI İNANCI PEYGAMBERİ VEYA KURUCUSU KUTSAL KİTABI İBADET YERİ KUTSAL GÜNÜ İSLAM HRİSTİYANLIK YAHUDİLİK BUDİZİM HİNDUİZM TEVHİT İNANCI HZ. MUHAMMED (SAV) KURAN-I KERİM CAMİİ CUMA TESLİS (ÜÇLEME) HZ. İSA İNCİL KİLİSE PAZAR YEHOVA HZ. MUSA TEVRAT SİNAGOG CUMARTESİ BUDA TRİPİTAKA (ÜÇ SEPET) PAGODA BRAHMA VİŞNU ŞİVA VEDALAR EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR

DİNLER VE İSLAM’IN EVRENSEL EVRENSEL ÖĞÜTLER NELER OLABİLİR? EVRENSEL ÖĞÜTLER: BÜTÜN İNSALAR İÇİN GEÇERLİ OLAN KURALLARDIR. BU KURALLAR BÜTÜN DİNLERDE BULUNMAKTADIR.

DİNLERİ ORTAK EVRENSEL DEĞERLERİ DOĞRULUK -DÜRÜSTLÜK TEMİZLİK İYİLİK VE YARDIM SEVERLİK BÜYÜKLERE SAYGI, KÜÇÜKLERE SEVGİ GÖSTERMEK ÇEVREYİ KORUMAK ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURMAK BAŞKALARINA ZARAR VERMEMEK HAYVANLARI KORUMAK

DOĞRULUK “ “DOĞRULUKLA YÜRÜYEN EMNİYETTE YÜRÜR.” TEVRAT … EMROLUNDUĞUN GİBİ DOSDOĞRU OL…” (ŞURA SURESİ, 15. AYET) “EY İMAN EDENLER! ALLAH’TAN KORKUN VE DOĞRU SÖZ SÖYLEYİN.” (AHZAP, 70. AYET) “ALLAH’A İNANDIM, DE. SONRA DA DOSDOĞRU OL.” HZ. MUHAMMED (SAV) “DOĞRULUKLA YÜRÜYEN EMNİYETTE YÜRÜR.” TEVRAT “YALAN ŞEYLERDEN UZAK DURUN” TEVRAT İSLAMİYET YAHUDİLİK HRİSTİYANLIK HUDİZİM BUDİZM “NE MUTLU DOĞRULUĞA ACIKIP SUSAYANLARA! ONLAR DOYURULACAKLAR.” “İYİ GÜNLERİ GÖRMEK İSTEYEN, DİLİNİ ŞERDEN, DUDAKLARINI DA HİLEDE UZAK TUTSUN.” İNCİL “DOĞRU DÜŞÜNMEK, DOĞRU NİYET, DOĞRU KONUŞMAK, DOĞRU DAVRANAMK GEÇİMİNİ DOĞRU YOLDAN SAĞLAMAK” BUDİZMİN BAŞLAICA İLKELERİNDENDİR.

TEMİZ KALPLİ İNSAN SİZLERE NELERİ HATIRLATMAKTADIR? TEMİZLİK TEMİZ KALPLİ İNSAN SİZLERE NELERİ HATIRLATMAKTADIR?

TEMİZLİK HRİSYİYANLIK YAHUDİLİK İSLAMİYET “ELBİSENİN TEMİZ TUT” “O ADAM Kİ ELLERİ TEMİZ VE YÜREĞİ PAKTIR.” TEVRAT “NE MUTLU YÜREĞİ TEMİZ OLANLARA” İNCİL “ELBİSENİN TEMİZ TUT” ALLAH ÇOK TEMİZLENENLERİ SEVER” TEMİZLİK İMANIN YARISIDIR”.

İYİLİK VE YARDIMSEVERLİK “İYİLİK YAP, DENİZE AT, BALIK BİLMEZSE HÂLİK BİLİR.” SÖZÜNÜN VERMEK İSTEDİĞİ MESAJ NEDİR?

İYİLİK VE YARDIMSEVERLİK “ALLAH İYİLİK EDENLERİ SEVER.” ZEKAT, SADAKA, FİTRE, KURBAN PAYLAŞMA İBADETLERİ İSLAMİYET “Yoksula verenin eksiği olmaz, yoksulu görmezden gelense bir sürü lanete uğrar.” YAHUDİLİK “İYİLİK EDİN VE ÖDÜNÇ VERİN, KARŞILIĞINIZ BÜYÜK OLACAKTIR.” İNCİL HRİSTİYANLIK

BÜYÜKLERE SAYGI, KÜÇÜKLERE SEVGİ GÖSTERMEK “KÜÇÜKLERİMİZE MERHAMET ETMEYEN, BÜYÜKLERİMİZE SAYGI GÖSTERMEYEN BİZDEN DEĞİLDİR.” HZ. MUHAMMED (SAV)

BÜYÜKLERE SAYGI, KÜÇÜKLERE SEVGİ GÖSTERMEK HRİSYİYANLIK YAHUDİLİK İSLAMİYET “ANNE BABANA SAYGI GÖSTERECEKSİN” İNCİL “BİZ İNSAN ANA BABASINA İYİ DAVRANMASINI TAVSİYE ETMİŞİZDİR.” (ANKEBUT SURESİ, 8. AYET) KUR’AN-I KERİM “BABANI DİNLE VE İHTİYAR OLDUĞU ZAMAN ANANI HOR GÖREME.” “ANNE VE BABANA SAYGI GÖSTERCEKSİN.” TEVRAT

HAYVANLAR İYİ DAVRANMAK Yahudiliğin kutsal kitabı Tevrat’ta Allah’ın yeryüzündeki hayvanları yarattığı belirtilerek şöyle denilmektedir: “Tanrı çeşit çeşit yabani hayvan, evcil hayvan, sürüngen yarattı…”

“HAKSIZ YERE BİR KUŞ VEYA DAHA KÜÇÜK BİR HAYVAN ÖLDÜREN İNSANA ALLAH ONUN HESABINI MUTLAKA SORACAKTIR.” HZ. MUHAMMED (SAV)

ÇEVREYİ KORUMAK ELİNDE BİR FİDAN VARKEN KIYAMET KOPMAYA BAŞLASA DAHİ ONU DİKMEK İÇİN VAKTİNİZ VARSA DİKİN.” HZ. MUHAMMED (SAV) “GÖĞÜ ALLAH YÜKSELTİ VE DENGEYİ KOYDU. SAKIN DENGEYİ BOZMAYIN.” (RAHMAN SURESİ, 6-8. AYETLERİ)

ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KAÇINMAK “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” “ Şarapla sarhoş olmayın, onda edepsizlik vardır.” HRİSTİYANLIK İSLAMİYET YAHUDİLİK HİNDUİZM BUDİZİM Budizm’de de alkollü içkiler yasaklanmıştır. Uyuşturucudan, sarhoş edici maddelerden ve kumar oynamaktan uzak durmak, Budizm’in ahlaki ilkelerindendir. Hinduizm’in kutsal kitaplarında da içki ve kumar, kötü ve zararlı olarak belirtilmiştir. Yahudilikte de içki konusunda insanlar uyarılmış ve onun verebileceği zararlardan uzak durmaları istenmiştir.

BAŞKALARINA ZARAR VERMEMEK “…Kim, bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir nefsi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur…” Mâide suresi, 32. ayet. “Yahudilikte bir insanı öldürmek On Emirden biri de Öldürmeyeceksin.” TEVRAT “Öldürmeyeceksin.” İNCİL