GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YEŞİL ENERJİ ÇİFTLİKLERİ
Advertisements

Çevre kİmyasi.
ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru
BİYOGAZ NEDİR? Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde önemli bir yer tutan hayvancılık ve zirai atık kullanımı sürdürülebilir kalkınma modelleri.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
H1 RÖGAR KOKU GİDERİCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU TARU LTD ŞTİ - OCAK 2012.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
The art of Engineering The art of Engineering.
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
SICAKLIK VE ISI.
BİYOKÜTLE.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
ISI Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi kalorimetre.
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Temiz Enerji Kaynakları
BİYOGAZ.
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
ISI VE SICAKLIK.
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
YONCA ATAR BETÜL BOZKURT ZEHRA DURMAZ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
MUZAFFER YOSMAOĞLU BİOCONSTRUCT GmbH TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
ÇEVRE KORUMA 7. HAFTA CELAL BAYAR ÜN İ VERS İ TES İ AHMETL İ MYO ÇEVRE KORUMA 7. HAFTA Ö ğ r. Gör. Arzu SALKIM ER Büro Yönetimi.
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
SEDA USLU G TU Ğ ÇE MEM İŞ G ÖZGE CEREN TOPÇU B GÜNEŞ ENERJİSİ UYGULAMALARI.
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
FOTOSENTEZDE YAPAY IŞIKLANDIRMA
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
BİO ENERJİ TEKNOLOJİLERİ
BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
ISI POMPASI HAZIRLAYAN : Birkan KÖK.
METAN ÜRETİMİ.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
BİYOGAZ ENERJİ ÜRETİM TESİSLERİ , TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE ÇALIŞMA İLKESİ
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
BİYOKÜTLE ENERJİSİ Bioyütle biyolojik kökenli fosil olamayan organik madde kütlesidir. Biyokütle terimi çok geniş anlamda yaşayan organizmalardan üretilen.
SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ

GİRİŞ

Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde önemli bir yer tutan organik atık, arıtma çamuru, bitkisel atık yağ vs. atık kullanımı sürdürülebilir kalkınma modelleri içerisinde çevre ve enerji optimizasyonu bakımından önem kazanmaktadır. Anaerobik fermantasyon teknolojisi yüksek performans, düşük maliyet, bir yan ürün olarak enerji elde edilebilmesi ve gübre üretimi gibi nedenlerle son yıllarda endüstriyel ve evsel atık suların, hayvan gübrelerinin, evsel organik atıkların,kanalizasyon ve arıtma tesis çamurlarıyla birlikte yoğun olarak kullanılmaktadır. Düşük işletme maliyetine sahip olması, mevsimsel işletim olanağı sunması ve üretilen metan gazının ısı ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılması anaerobik yöntemleri daha çekici kılmaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri için sağlanan fiyat teşvikinin kaynak bazında yeniden düzenlenmesi ve bahse konu tesislerle ilgili yerli imalatlara verilecek ilave teşviklerin belirlenmesi amacıyla 5346 sayılı Kanunda değişiklik yapan 6094 sayılı Kanun 8 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetme­lik” 19 Haziran 2011 tarih ve 27969 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu çerçevede, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapan tesislerde yurt içinde üretilmiş ekipman kullanıldığı takdirde 0,4 ile 3,5 dolar/sent arasında ilave fiyat desteği veriliyor.

Biyogaz Oluşumu Şematik Görüntüsü

Rani Çiftliği Biogaz Tesisi

Kullanılabilecek Atıklar Evsel katı atıkların organik kısmı Arıtma çamurları Hayvansal atıklar Tarımsal atıklar Çim ve bahçe atıkları Sebze ve meyve atıkları Mezbaha atıkları Enerji bitkileri Alg biyo-kütlesi Atık kağıt   İçeriğinde; %50-75 Metan (CH4) %25-45 Karbondioksit (CO2) %0-2 Hidrojen sülfür az miktarda azot ve hidrojen bulunur.

Hayvansal Atık

Atık Çamuru

Besleme Havuzu İç Görüntüsü

Tesislerde besleme yapıları kapalı bina içinde yapılır, kokunun dışarıya çıkması tamamen engellenir.

Giriş yapısındaki Karıştırıcılar ve Pompa Sistemleri

Digester Dış Görüntüsü

Kemer Çöp Ayrıştırma Tesisi

Kemer Çöp Ayrıştırma Tesisin Girişi

Biyogaz, temiz ve mavi bir alevle yanar Biyogaz, temiz ve mavi bir alevle yanar. Kullanılmadığı zaman çürük yumurta kokusundadır ancak yanarken bu koku kaybolur. Bu özellik, biyogazı ileten borularda kaçak olup olmadığını anlamada kolaylık sağlar. Biyogaz çok düşük sıcaklıklarda (-164 °C) sıvılaştırılabilmektedir. Bu işlem çok pahalıdır bu nedenle gaz tüplerinde depolanması ekonomik değildir. Genellikle gaz halinde kullanılmaktadır. Biyogaz üretiminden sonra atıklar yok olmamakta üstelik çok daha değerli bir gübre haline dönüşmektedir. Biyogaz üretimi sonucu gübre içinde bulunabilecek yabancı ot tohumları çimlenme özelliğini kaybetmektedir. Biyogaz özellikle kırsal kesimde çevre sağlığını olumlu etkilemektedir. Çünkü; biyogaz üretimi sonucunda gübrenin kokusu hissedilmeyecek ölçüde yok olmaktadır. Ayrıca gübrelerden kaynaklanan insan sağlığını tehdit eden hastalık etmenleri büyük oranda etkinliğini kaybetmektedir.

Kompleks organik maddenin Biyogaza Dönüşümü

Sistemin Ana Bileşenleri Biyogaz Tesisi atık ön yükleme tampon tankları , fermantörler, pompalama ünitesi, kojenerasyon ünitesi, gaz yakma bacası, kapalı gübre muhafaza tankı ve bunlara ait ünitelerden oluşacaktır. Atık İşletme Üniteleri: Ön yükleme tampon tanklar, Anerob fermantasyon (digester) tankları, Biyogaz muhafaza tankları, Fermantasyon sonrası gübre muhafaza tankları (kapalı). Biyogaz Kullanımı: Biyogaz üfleyici fanlar, soğutma, yıkama, aktif karbon kömür filtre sistemi, Kojenerasyon üniteleri, Yüksek basınç otomatik meşale sistemleri.

Fermantör (Digester) Tankları

Tank Kanal Duvarı Agitatörü

Kojenerasyon tesisi Kojenerasyon tesisi, birleşik bir elektrik ve ısı üretim ünitesidir. Gaz motoruna bağlı bir alternatör vasıtası ile elektrik enerjisi üretir. Motor yakıt olarak biyogaz ünitesinde üretilen gazı yakıt olarak kullanılır. Üretilen elektrik şebekeye satılabilinir veya tüketicinin, iç tüketimi haricinde, kendi sair birimlerinde kullanılmak üzere ana şebekeye verilir. Kojenerasyon ünitesi aynı zamanda ısı geri kazanım ünitesi ile teçhiz edilmiştir. Egzoz ve motor ceket suyu ısıları tesis içinde kullanılır veya satılır. Kojenerasyon ünitesi birleşik ısı ve enerji üretim tesisidir. Gaz motor tahriki ile alternatörden elektrik enerjisi ve termal enerjiden sıcak su üretmektedir.

Gazdan Elektrik ve Isı Enerjisi Elde Edilecek Birleşik Isı Güç Sistemi Kojeneratör motoru

Kojenerasyon Tesisi

Kojenerasyon Ünitesi Fan üfleyiciler üretilen gazı tüketiciye veya kojenerasyon ünitesi motoruna taşırlar.

Kollektör

Tankın içi

SON Tesise besin olarak giren malzeme 54 günde 400C ısıda işlenerek 1. sınıf organik gübreye dönüşür. Dekantör ile sıvı ve katı fazı ayırarak gübreyi satışa sunması önemli gelir kaynağı olacaktır.