Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL."— Sunum transkripti:

1 SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL T İ PLER İ (BES) 7.B İ YOGAZ TES İ S KURULUM/MONTAJ VE BAKIMI

2 1-ÖZET : Dünyadaki nüfus artışı ve gelişen teknolojiyle beraber enerjiye olan gereksinim günden güne artmaktadır. Son yıllarda dünya enerji gündeminde a ğ ırlıklı bir yer işgal eden belli başlı konular olarak enerji verimlili ğ i, alternatif yakıt seçeneklerinin uygulanabilirli ğ i, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji kullanımının yol açtı ğ ı çevre sorunları için aranan ve üretilen çözümler sayılabilir. Yukarıda sayılan bütün konularla ilgili olan ve günümüz enerji kullanımında giderek kendine önemli bir yer edinen biyokütle enerjisi; sürdürülebilir kalkınma, çevre duyarlılı ğ ı ve enerji verimlili ğ i kapsamında de ğ erlendirilmeye uygun potansiyeli ile öne çıkmaktadır. Biyokütle; sürdürülebilirlik, kolaylıkla bulunabilirlik ve çevre üzerinde istenmeyen etkiye sebep olmama gibi bazı önemli avantajlara sahip olan yenilenebilir bir enerji kayna ğ ıdır. Biyokütle enerjisi çevre ile dost sürdürülebilir enerji üretimini ve çevre yönetimini sa ğ layan, kalkınmayı hedefleyen özellikleri ile tüm dünyada geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Bu sebeple Dünya’da ve Türkiye’de biyokütlenin enerji üretiminde de ğ erlendirilmesi konusu önem kazanmıştır.

3 2-G İ R İ Ş :

4 B İ YOKÜTLE (BIOMASS) : Bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip oldu ğ u toplam kütle olarak tanımlanabilir. Ayrıca bir organik karbon olarak da kabul edilmektedir. Biyokütle, yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucu meydana gelen ve canlı organizmaların kökeni olarak ortaya çıkan organik madde kaynaklarıdır. (KAYNAK: http://www.yegm.gov.tr/yenilenebilir/biyokutle.aspx)

5 Biyokütle enerjisinden ısı, elektrik ve taşıtlar için yakıt olarak yararlanılmaktadır. Biyokütleden ısı ve elektrik ; -Yakma (geleneksel ve endüstriyel yöntemler) -Dolaylı yakma yöntemleriyle elde edilmektedir. Biyokütlenin mevcut yakıtlara eşde ğ er alternatif katı, sıvı ve gaz biyoyakıt üretilerek enerji teknolojisinde kullanımı ise, do ğ rudan yakma ile veya fiziksel ve kimyasal süreçlerle sa ğ lanmaktadır.

6 Biyokütlenin Enerji Kayna ğ ı Olarak Avantajları : Hemen her yerde yetiştirilebilmesi Üretim ve çevrim teknolojilerinin iyi bilinmesi Her ölçekte enerji verimi için uygun olması Düşük ışık şiddetlerinin yeterli olması Depolanabilir olması 5-35 C arasında sıcaklık gerektirmesi Sosyo-ekonomik gelişmelerde önemli olması Çevre kirlili ğ i oluşturmaması Sera etkisi oluşturmaması Asit ya ğ murlarına yol açmaması (Türe, 2001).

7 3-B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ : Ana bileşenleri, karbo-hidrat bileşikleri olan bitkisel veya hayvansal kökenli tüm do ğ al maddeler biokütle enerji kayna ğ ı, bu kaynaklardan elde edilen enerji ise, biokütle enerjisi olarak tanımlanır.

8 Biyokütle Çevrim Teknolojileri : Biyokütle materyalleri biyokütle çevirim teknikleri ile işlenerek katı, sıvı ve gaz yakıtlara çevrilir. Çevrim sonunda biyodizel, biyogaz, biyoetanol, pirolitik gaz gibi ana ürün olan yakıtların yanı sıra, gübre, hidrojen gibi yan ürünler de elde edilmektedir. Biyokütleden enerjinin yanısıra, mobilya, ka ğ ıt, yalıtım malzemesi yapımı alanlarında da yararlanılmaktadır.

9

10 Biyoyakıtlar :

11 Biyokütleden elde edilen faydalar :

12 4-DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ : BP 2018 Dünya Enerji İ statistik Görünümü Raporu‘na göre, 2017‘de toplam küresel elektrik üretimi 25 bin 551 TWS ulaştı. Dünya genelinde; -9 bin 723 TWS kömürden, -5 bin 915 TWS do ğ algazdan, -4 bin 59 TWS hidroelektrik enerjiden, -2 bin 635 TWS Nükleer enerjiden, -2 bin 151 TWS yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapıldı. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İ şbirli ğ i Örgütü) ülkelerinde yenilenebilir enerjinin kaynaklarının payının artması ekseriyetle rüzgâr (% 47), biyoenerji (% 16), fotovoltaik güneş (% 15) ve hidro enerji (% 11) kaynaklıdır. Hidro enerji OECD dışı ülkelerde yenilenebilir enerjideki artışın % 42’sini oluştururken; rüzgâr (% 25), biyoenerji (% 16) ve fotovoltaik güneş ( % 10) de bu artışta önemli bir rol oynamaktadır (IEA WEO 2012: 4).

13 KAYNAK: U. Ü. Z İ RAAT FAKÜLTES İ DERG İ S İ, 2015, Cilt 29, Sayı 2, 157-164

14 5-TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ : Biyogaz, Biyokütle, Atık Isı ve Pirolitik Ya ğ Enerji Santralleri Profili : -Kayıtlı Santral Sayısı : 100 -BES Kurulu Güç : 646 MWE (Kayıtlı: 530 MWE) -Kurulu Güce Oranı : % 0,73 -Yıllık Elektrik Üretimi : ~ 2.277 GWH -Üretimin Tüketime Oranı : % 0,88

15 6-B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL T İ PLER İ (BES) : -Çöp Gazı Santrali -Atık Isı Santrali -Biyogaz Tesisi -Biyokütle Sanrali -Biyokütle Gazlaştırma Tesisi -Prolitik Ya ğ ve Gaz Santrali -Gübre Gazı Elektrik Santrali -

16

17 KAYNAKÇA:  MARMARA CO Ğ RAFYA DERG İ S İ SAYI: 30, TEMMUZ - 2014, S.97-125 DOI: 10.14781/MCD.2014308146 İ STANBUL – ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147- 7825 copyright ©2014 ENERJ İ CO Ğ RAFYASI AÇISINDAN B İ R İ NCELEME: B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ N İ N DÜNYADAK İ VE TÜRK İ YE’DEK İ KULLANIM DURUMU (A Research in the Field of Energy Geography: Usage of Biomass Energy in the World and Turkey) Dr. Erol KAPLUHAN (ekapluhan@hotmail.com)ekapluhan@hotmail.com  U. Ü. Z İ RAAT FAKÜLTES İ DERG İ S İ, 2015, Cilt 29, Sayı 2, 157-164 (Journal of Agricultural Faculty of Uludag University) Dünya’da ve Türkiye’de Biyoyakıtların Durumu Uluda ğ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisli ğ i Bölümü Gökhan Ekrem ÜSTÜN, Bengi GENÇ (gokhaneu@uludag.edu.tr)gokhaneu@uludag.edu.tr  GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) / Eylül 2012 / Enerji Sektörü Raporu  YEGM (Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlü ğ ü) resmi internet sitesi http://www.yegm.gov.tr/yenilenebilir/biyokutle.aspx  BEPA (Türkiye Biyokütle Enerjisi Potansiyeli Atlası) resmi internet sitesi http://bepa.yegm.gov.tr/  https://www.enerjiportali.com/biyokutle-enerjisi https://www.enerjiportali.com/biyokutle-enerjisi  Google görseller  Video : https://www.youtube.com/watch?v=Uo_rQPjKANohttps://www.youtube.com/watch?v=Uo_rQPjKANo Teşekkürler Mesut ALTINDA Ğ (186104010)


"SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları