KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ENTEGRE MÜCADELE.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
ŞEKERPANCARI.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
KARS ÇOBAN KÖPEĞİ “Kars Türk Çoban Köpeği” adıyla tescillenen Kars Çoban Köpekleri, koruma konusunda en önde gelen ırklardan birisidir.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
FASULYE.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Tarla Bitkileri Yetiştirme
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
VİTAMİNLER.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
Yağlar (lipidler).
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Sağlıklı Beslenme.
biyoteknoloji ve önemi
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
DAMLA VE YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİ VE BİRBİRLERİNE ÜSTÜNLÜKLERİ
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Tedarik Zinciri, Kapasite Geliştirme ve Fon Kaynakları Çalıştay Sonuçları : Yaşanan Sorunlar Çözüm Önerileri.
ÜLKEMİZDE BADEM YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
Sağlıklı Beslenme.
Solucan Gübresi.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Tarım sektörünün önemi
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM 19.07.2013

YEREL TOHUMLARIN ÖNEMİ

Yerel tohum nedir ? Bir bölgede yıllar boyu kullanılmış, işlenmiş ve bu sayede doğal ve birazda bilinçli olarak seleksiyona uğramış, bölge şartlarına uyum sağlayan tohumlardır.

Yerel tohumların özellikleri Yerel tohumlar bulundukları bölgenin şartlarına uyum sağlamışlardır. Uzun yıllar boyu tarımı yapılarak bölgenin toprak yapısına, su ya da susuzluğuna, iklim şartlarına, ekolojisine uyum sağlamış, bu koşullara en iyi dayanan bitkilerden alınan tohumlardan oluşur. Bu nedenle ortam koşullarına oldukça dayanıklıdır.

Diğer tohumlara göre farkları YEREL TOHUMLAR HİBRİT TOHUMLAR Bölgesine uyumludurlar. Tek tip tohumdur, her bölgede aynı verimi vermez, uyumlu değildir. Yüksek verimli olmayabilirler. Verimleri yüksek. Raf ömrü uzun olmayabilir. Raf ömürleri uzundur. Bitki besleme maliyeti düşüktür. Genel olarak yoğun bir besleme maliyeti vardır. Çevre şartlarına dayanıklıdırlar. Çevre şartlarına dayanımı azdır. Çoğunlukla yabancı otlara baskındırlar. Yabancı ot baskısında etkilenirler. Bölgenin su ve nem özelliklerine uyum sağlamıştır. Bölge şartlarına göre nem ve su istekleri değişmekle birlikte kuraklık şartlarına genelde uygun olmazlar, besleme şartlarına göre bol su isteyebilirler. Besin değerleri yüksektir. Son 50 yıl içerisinde besin değerlerinde büyük düşüşler olduğu görülmüştür. Tat ve aroması ( lezzeti ) güçlüdür. Tat ve aroması ( lezzeti ) zayıftır. Bölgenin hastalık ve zararlılarına dayanıklıdırlar. Hastalık ve zararlılara dayanımı düşüktür.

Hibrit çeşitler için genetiğinin değiştirilmesinden kesin olarak bahsedememekle birlikte, genel olarak şunları söyleyebiliriz; Bu çeşitler daha yüksek verim almak iddiasıyla üretilmişlerdir. Yalnız bunun için aynı zamanda girdilerinin ve ortam şartlarının da bir o kadar değişmesi gerekmektedir. Genellikle; daha fazla kimyasal gübre, dayanıksızlaşmadan dolayı daha fazla tarım ilacı, hassasiyetten dolayı daha fazla su kullanımı gerekmektedir. Tüm bunlar yeni masrafları yeni ihtiyaçları doğurmakta. Büyük tohum firmalarına baktığımızda ise aynı zamanda gübre ve ilaçta sattıklarını görmekteyiz.

Yerel tohumlar neden korunmalıdır? Besin değerleri yüksektir. Yıllardır seçilerek bu güne gelen gen zenginliğidir. Bitki besleme maliyeti düşüktür. Yabancı tohumlara göre hastalık ve zararlılara dayanımı yüksektir. Göreceli olarak kuraklık ve susuzluğa dayanıklıdır. İklim şartlarına dayanıklıdır. Tohumluk olarak kullanılabilirler.

Yapılan bazı araştırma sonuçları ABD’de yapılan bir araştırma ile 1950–1999 yılları arasındaki 50 yıllık süre içinde çoğu sebze olan 43 sebze ve meyvede 13 besin maddesinde besin değerlerindeki değişimler incelenmiştir. Protein, kalsiyum, fosfor, demir, riboflavin ve askorbik asit düzeylerinde 1999’da 1950’ye göre düşmeler görülmüştür. .

Örneğin ıspanakta askorbik asitte (C vitamini) düşme oranı %52’dir Örneğin ıspanakta askorbik asitte (C vitamini) düşme oranı %52’dir. Soğanda ise bu düşme %28’dir. Demir oranındaki düşüşler soğanda %56, ıspanakta ise %10 olmuştur.

Araştırmacılar bitkilerin besin içeriklerindeki değişimleri aradan geçen bu süre içinde çeşitlerdeki farklılık ile açıklamışlardır. Islah çalışmalarında verim artışı sağlanırken besin maddelerinde düşüş gerçekleşmektedir.

Aynı şekilde büyüme hızı ile zararlı ve hastalıklara dayanıklılık, verimle zararlı otlara dayanıklılık arasında ters yönde ilişki vardır. Bu nedenle endüstriyel çeşitlerle yapılan tarım nerede ise kaçınılmaz olarak tarım kimyasalları ile gerçekleştirilebilmekte, endüstriyel tarımı güçlendirmektedir.

Araştırmacılar brokoli, patates vb Araştırmacılar brokoli, patates vb. birçok üründe değişik çeşitleri kullanarak aynı koşullar altında yapılan denemelerde antioksidanlarda görülen farklılıkların eski çeşitler ile hibrit (endüstriyel) çeşitleri arasında ki farktan kaynaklandığını belirtmektedirler. Bu nedenle bugün organik tarım yapan üreticilerin endüstriyel çeşitleri kullanarak besleyici değeri yüksek ürünler elde edemeyeceklerini, eski çeşitlerin veya besin içeriği açısından geliştirilecek yeni çeşitlerin kullanılması gerekeceğini de eklemektedirler.

Yerel tohumların kaybolma nedenleri; Yerel üretimler sonucu yerel tohum ve fidelerinin satışının yasaklanması,(5553 tohumculuk yasası) Ekonomik zorluklar karşısında az alandan yüksek verim alma çabası; (Parçalanan araziler, yüksek tarımsal girdiler, düşük fiyatlardan değerlendirilen ürünler, zor durumdaki çiftçiyi kolay görünen çözüm yollarına itmektedir.)

Diğer tohumların, düşük maliyetle, yüksek verim iddiasıyla piyasaya ürün sunmaları; Hedeflenen yüksek verim, endüstriyel tarım yöntemleriyle yoğun girdi sarfiyatıyla ulaşılabilinecek hedeflerdir. Bu nedenle aslında hiçte ucuza mal olmamaktadır. Bilinçsiz üretimler sonucu gen yapısının bozulması; Çiftçiler kendi yetiştirmeleri esnasında gen kaynağının özelliklerini olumsuz yönde etkileyecek tozlaşmalara bilinçli yada bilinçsiz olarak sebep olmaları.

Sonuç olarak; Hibrit çeşitlerden vazgeçilmesi zor ve pekte olası görünmese de, gen kaynaklarımızın, yerel tohumlarımızın korunması zorunluluk derecesinde ihtiyaçtır. Tohum sektöründe dışa bağlı kalınması kabul edilemeyecek bir durumdur. Olası kriz, ambargo, bölgesel sorunlar gibi konularda, dışa bağımlılık daha büyük sorunlara yol açacaktır. Yerli , özelliklede yerel tohumlara sahip çıkılması gen kaynaklarının korunması ve gerekirse geliştirilmesi önemle üzerinde durulması ve dikkat edilmesi gereken bir konu başlığıdır.

Kentlerin beslenmesinde iyi değerlendiği takdirde yerel tohumdan üretimlerin yapılması gereklidir. Besleyiciliği yüksek, aroma ve tat olarak zengin besinler toplum beslenmesinde küçümsenmeyecek öneme sahiptir. Düşük besin değerleri daha fazla besin ve ek besinlerin kullanımını doğurmaktadır. Bu durum ise gereğinden fazla karbonhidrat, kimyasal madde, düşük miktardaki antioksidantlar, dolayısıyla sağlıksız toplum, hastalıklarda artış, büyük bir maddi-manevi külfettir.

YOK OLAN BİR ZENGİNLİKTİR. KAYBOLAN HER TOHUM YOK OLAN BİR ZENGİNLİKTİR.

Beni Dinlediğiniz İçin Teşekkür ederim.