Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
SIFATLAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
SÖZCÜK GRUPLARI.
Sözcüğün Yapısı.
Z A M İ R L E R.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).

1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
ZAMİRLER.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
SIFAT ( ÖN AD ).
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
ZAMİRLER.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314

Zamir(Adıl) İsim olmadığı halde ismin yerine kullanılan sözcüklere zamir denir. Ayşe , çiçekleri masadan alıp vazoya yerleştirdi. cümlesinde altı çizili sözcükler isimdir.Biz bu cümleyi ‘’ O ,onları , oradan alıp,oraya yerleştirdi.’’şeklinde söylediğimizde bu sözcükler zamir olur.

Zamir(Adıl) (2) Zamir (adıl) a.Sözcük halindeki Zamirler b.Ek halindeki Zamirler 1) Şahıs Zamirler 2) İşaret Zamirleri 3)Soru Zamirleri 4)Belgisiz Zamir 1)İlgi Zamiri 2)İyelik Zamiri

A. Sözcük Halindeki Zamirler 1) Şahıs(Kişi) Zamirleri Sadece insan isminin yerini tutan zamirlerdir. Ben,Sen,O,Biz,Siz,Onlar..

A. Sözcük Halindeki Zamirler(2) 2)İşaret(Gösterme) Zamirleri İsimlerin yerini işaret yoluyla tutan zamirlerdir. Bu,Şu,O,Bunlar,Şunlar,Onlar,Öteki,Beriki… ‘’O’’ ve ‘’Onlar’’ sözcükleri hem işaret hem de şahıs zamiri olarak kullanılabilir.İnsan isminin yerini tutuyorsa şahıs,insan dışı varlıkların yerini tutuyorsa işaret zamiridir. 

A. Sözcük Halindeki Zamirler(3) 3)Belgisiz Zamirler Hangi isimlerin yerini tuttuğu belli olmayan zamirlerdir. Birkaç,Hiçbiri,Kimisi,Başkası,Birkaçı,Birçoğu,Çoğu,Herkes,Kimse,Biri,Şey…

A. Sözcük Halindeki Zamirler(4) 4)Soru Zamirleri İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir.Soru zamirlerinin yerine bu soruların cevabı olan isimler getirilebilir. Ne,Kim,Hangisi,Nerede,Kaçı,Nereye.

B.Ek Halindeki Zamirler 1) İyelik(Aitlik) Zamirleri İsimlere gelip ismin neye,kime ait olduğunu bildiren zamirlerdir. Dün kitabımı kaybettim. Yukarıdaki cümlede ‘’ –ım’’ eki kime ait olduğunu gösterdiği için iyelik zamiridir. İyelik zamiri olan sözcükler ‘’Kimin ? ‘’ sorusuna cevap verir. Kitabı hemen bitirdi.(Kimin kitabı? cevap yok) Kitabı çok güzeldi.(‘’Kimin kitabı ? ‘’ ‘’onun kitabı’’ iyelik zamiri)

A. Sözcük Halindeki Zamirler(2) İsimlerin ve zamirlerin sonuna gelerek o varlıkla ilgili başka bir varlığın yerini tutan zamirdir. ‘’-ki’’ ilgi zamiri kendinden önceki sözcüğe her zaman bitişik yazılır. Senin kalemlerin benimkilerden daha çok. Elindekileri arkadaşlarıyla paylaştı.