Gıda Mühendisliği Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu
Advertisements

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kasım
Uygulama: Bir kitap olarak HAYATIM
Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
İSTATİSTİK VE OLASILIK I
ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
Astronomi Yrd.Doç.Dr. Fikret KORUR.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Stratejik Plan Otomasyonu
1-2-3 Şubat 2012 tarihinde Bingöl Merkez İlköğretim Okulu Öğretmenlerine ‘Okullarda Afet Bilincini Oluşturma’ konulu eğitim semineri düzenlenmiştir.
STANDART DOSYA PLANININ UYGULANMASI
BAĞIL VE YARI BAĞIL DEĞERLENDİRME
«NORVEÇ» TEKNİK GEZİSİ SUNUMU
TÜBİTAK Yurt İçi Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı
SİZİN ÇOCUKLARINIZ! BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ! ÖĞRETMEN PDR PGB ÖDB.
29 Eylül 2005 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Türk Bankacılık Sistemi-Haziran Genel Bilgiler 2. Bilanço Gelişmeleri 3. Türkiye ve AB 4. İllere Göre.
MaiL_Lovers Mail Group
(OFMAE) Fizik Eğitimi Anabilim Dalı
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI
KIRGİZTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği Bölümü
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
KOSGEB DESTEKLERİ
Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 3
BELGE SAYI SİSTEMİ MİLLİ ARŞİV VE ARAŞTIRMA DAİRESİ.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
Gıda Mühendisliği Bölümü
Meslek Yüksekokulu Akademik Genel Kurul Toplantısı 11 Haziran 2013 Çankırı.
(*TASLAK*) TBMM Sunum / Attila Özgit.
İnternet Programcılığı II Öğr.Gör.Kenan KILIÇASLAN Web:
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
Gıda Mühendisliği Bölümü
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ AFET TIBBI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Prof. Dr. Şefika Şule ERÇETİN
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İdarede yatırım, harcamaya dönük işlemler varsa
ERASMUS TANINMA TOPLANTISI Okt.Tuba A. AKMAN Okt.Ceyda POLATEL Okt.Fatma DEMİRCİ.
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
Madde-2) Kurumların merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında yer alan tüm birimlere ait kodların güncellenmesi işlemlerinde kurumların strateji geliştirme.
Genetik Analiz Deneylerinin Tasarımı
Gıda Mühendisliği Bölümü
İçindekiler I. Ders Tanıtımı II. Konular III. Değerlendirme Kriterleri
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı
İş kur İl Müdürlüğü Hizmet Binası : Proje ve yaklaşık maliyet hazırlandı, ihale talimatı bekleniyor.
T - Testi Bağımsız örneklem t – Testi, bir birinden farklı örneklemlerin ölçülen ortalaması ile tahmin edilen ya da bilinen ortalamasının karşılaştırtırılmasında.
(Kütüphanelerarası Kaynak Paylaşım Sistemi)
FIZ171 BİLGİSAYARA GİRİŞ I DERS NOTU
Hacettepe Üniversitesi ve Diplomatic Academy of Vietnam (DAV) işbirliği ile düzenlenen Understanding Turkey: Past and Present başlıklı konferanstan görüntü.
FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu
T.C. İZMİR VALİLİĞİ GÜZELBAHÇE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ H1 776 SEMİNERLER T.C. İZMİR VALİLİĞİ GÜZELBAHÇE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ.
T.C. İZMİR VALİLİĞİ GÜZELBAHÇE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ H GENEL EVRAK İŞLERİ T.C. İZMİR VALİLİĞİ GÜZELBAHÇE HALK EĞİTİMİ.
Endüstriyel Otomasyon Dr. Kadir ERKAN Mekatronik Mühendisliği Bölümü Bahar : 2013 Endüstriyel Otomasyon.
Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 07; Patojen Analizi.
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
Endüstri mühendisliği.
Akademik Yılı Güz Dönemi Sistem Analizi ve Tasarımı I Dersi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Gıda Mühendisliği Bölümü GDM203 Genel Mikrobiyoloji Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 2014/ 15 Güz Dönemi Ders notu 05 http://food.eng.ankara.edu.tr/index.php?p=622&l=1

En Muhtemel Sayı (EMS) EMS yöntemi, tüp seyreltme yöntemi ile yarı kantitatif sayımın modifiye edilmiş şeklidir.

EMS 02 Pozitif Tüpler Sayı ve Kategori %95 limit %99 limit 1 mL 0,1 mL Alt Üst 3 2 9,30 1 1,80 36,0 1,20 43

EMS 03 -Seyreltme kavramı farklıdır, -Farklı EMS tabloları vardır. -Düşük kategorili sonuçların kullanılmasından kaçınılmalıdır.

EMS 04; Kategori <0,3 - 0,36 1,10 3 2,00 15,00 1 ml 0,1 0,01 EMS K Alt %95 Üst %99 <0,3 - 0,00 0,94 1,40 0,36 0,02 1,70 2,50 1,10 3 0,40 3,50 0,20 4,60 2 2,00 0,50 4,00 5,60 15,00 3,00 38,00 52,00

Metabolizmaya Dayalı Sayımlar 01 Genellikle hızlı analiz amacıyla kullanılan testlerdir. Metilen mavisi indirgenmesi, empedans ya da kondüktans ölçümü, CO2 oluşumunun belirlenmesi, resazurin indirgenmesi, besiyerinin renk değiştirmesi vb. şekillerde yapılabilir.

Metabolizmaya Dayalı Sayımlar 02 Analizi yapılacak sütün 10 mL'si steril bir tüpe alınır, üzerine filtre ile sterilize edilmiş 50 ppm metilen mavisi çözeltisinden 1 mL ilave edilir ve tercihen su banyosunda 37 oC'da inkübasyona bırakılır. Sütte bulunan bakterilerin gelişmesi sonunda mavi renkli boya indirgenip, renksiz olur ve süt, beyaz rengine döner. Doğal olarak çiğ sütte bulunan bakteri sayısı başlangıçta ne kadar fazla ise metilen mavisinin tümüyle indirgenmesi için gereken süre o denli kısa olacaktır. Bir diğer deyiş ile bakteri sayısı ile sonucun alındığı süre ters orantılıdır.

Metabolizmaya Dayalı Sayımlar 03 Bu ilişki, bir seri deneme ile standart sayım amacı ile de kullanılabilir. Farklı mikrobiyolojik kalitelerde olan çiğ sütlere metilen mavisi indirgeme testi uygulanır ve indirgeme süresi belirlenip, buna paralel olarak aynı çiğ süt örneklerinde toplam mezofil bakteri sayımı yapılır. Sayım sonuçlarının logaritması, metilen mavisi indirgeme süresine göre grafik haline getirilir. Grafiği, güvenilir bir şekilde elde etmek için önerilen en düşük sayı 25'tir.

Metabolizmaya Dayalı Sayımlar 04 Grafik basit olarak bilgisayarlarda bulunan MS Excel ya da benzeri bir program ile kolaylıkla çizilebilir. Grafik elde edildikten sonra yapılacak iş sadece, metilen mavisi indirgeme süresine karşı kaç adet bakteri bulunduğunu grafikten hesaplamaktır. Ayrıca grafiğe gerek olmadan basit istatistiksel regresyon formülleri ile de süreye karşı gelen bakteri sayısı hesaplanabilir.

Metabolizmaya Dayalı Sayımlar 05 Çiğ sütte antibiyotik varsa doğru sonuç alınmaz. www.mikrobiyoloji.org / Yeni yayınlar… / 04 Kasım Gıda Mikrobiyolojisi semineri