EMNİYET KEMERİ KULLANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
Yaşamak için Sür Drive to Stay Alive (Yaşamak için Sür) defansif sürüş alışkanlıkları edinebilmeniz için hazırlanmış, evinizde de uygulayabileceğiniz çalışma.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
1 Nisan 2008’den itibaren kaza yapan sürücüler, polisi beklemeden tutanağını kendileri düzenleyecek, kazayı fotoğraflayacak ve olay yerinden ayrılacaklar.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
EMNİYET KEMERİ GEREKLİ Mİ ?
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
10 OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜNÜN SORUMLULUĞUNU TEK BAŞINIZA ÜSTLENİYORSUNUZ MİNİBÜS SÜRÜCÜLERİ : YOLCULARINIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK İNDİRME VE BİNDİRME.
KAZA/OLAY/MESLEK HASTALIĞI
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
TAKİP MESAFESİ HIZIN YARISI KADAR METREDİR
TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ
Travmalı hasatalara yaklaşım
Gençler ve Yol Güvenliği
STANDART SAPMA STANDART SAPMA.
Grup: OM07BII_01 Hazırlayanlar: Ferhan İlyas Burak ÖZENÇ VURAL YAKARÖZKAN EURO-NCAP TEST STANDARTLARI VE SEÇİLEN 6 ADET OTOMOBİLİN STANDARTLARA GÖRE KIYASLANMASI.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
İSKELET SİSTEMİ İnsanların ve hayvanların çatısını, duruşunu, destek yapısını meydana getiren temel sistem. Kasların tutunduğu, iç organların muhâfaza.
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
Karın travmalarına yaklaşım
YÜZMENİN SAĞLIK AÇISINDAN OLUMLU ETKİLERİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?
HIZ.
Sigaranın Zararları.
Düşmelerden korunma Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi Rope rescue.
EMNİYET KEMERİ FAYDALARI
Araba Güvenliği Arş.Grv.Dr.Gülistan Tanrıverdi.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
TRAVMA KİNEMATİĞİ Hazırlayan: Öğr.Gör.Filiz KABU HERGÜL
GÜVENLİ ŞÜRÜŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN FATİH CEYLAN BAŞPOLİS.
Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri
İŞ UYGULAMALARI VE EKSTRİKASYON YÖNTEMLERİ
İSKELET Sağlık Slaytları
TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM. YIL KAZA YARALI ÖLÜ
ŞÜKRAN AŞKINCI 1-C SINIF ÖĞRETMENİ
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi MR Cihazı Tahir Akancan
: TRAFİK IŞIKLARI :. Trafik ışıkları, trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda trafik akışını düzenleyen, hayatımızı kolaylaştıran ve zaman kazandıran son derece.
Yaralanmalar Bölüm 5.
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
ELEKTRİK ÇARPMASI.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
İŞYERİ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İNSAN VÜCUDU.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
TRAFİK GÜVENLİĞİ
Sigara sağlığa zararları
KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM.
KADİR MALÇOK EGE SÜRÜCÜ KURSU. TRAFİK PSİKOLOJİSİ NEDİR? Trafik psikolojisi, Yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik.
KADİR MALÇOK EGE SÜRÜCÜ KURSU. TRAFİK PSİKOLOJİSİ NEDİR? Trafik psikolojisi, Yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çarpma anı.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ (DAHA İYİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI Emniyet kemerinin tarihçesi Emniyet kemeri kullanarak ölüm ve yaralanmanın ne kadar önüne geçilebilir? 45 km/sn hızla çarpmada 75 kg lık birisi direksiyona ne kadar baskı uygular? Şehir içinde emniyet kemeri kullanmaya ihtiyaç var mı? Airbag i olan araçta emniyet kemeri kullanmaya gerek var mı?

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI 1930 yılında Amerika da bulundu 1954 yılında yasalaştı ve kullanımı onaylandı 1956 yılında kanuni zorunluluk oldu 1995 Yılında Türkiye’de yasal zorunluluk haline geldi.

Emniyet kemeri takmadınız ! Emniyet kemeri kullanımı devam Emniyet kemeri takmadınız ! Çarpışma anında vücudumuzun araçla aynı hızda hareket eder Vücudumuzun ileri hareketini emniyet kemeri durdurur Eğer takmamışsanız sizi aracın tavanı, direksiyon simidi ya da cam durdurur Ancak bunun sonucu ölüm ya da yaralanmadır.

Emniyet kemeri kullanımı devam Uluslararası alanda yapılan bilimsel araştırmalar, araç içerisindekilerin emniyet kemeri kullanmasının kaza sonrası ölümleri % 30, yaralanmaları ise % 40 oranında azalttığını ortaya koymuştur. 13 -3 13 13 - 1 13 - 2 13 4 13 - 6

Emniyet kemeri kullanımı devam Ülkemizde son üç yılda ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazalar incelendiğinde; Emniyet kemeri takılı olan her 1.000 sürücüden sadece 12’si olay yerinde hayatını kaybederken, Takmayanların 62’sinin hayatını kaybettiği anlaşılmıştır. Bu tespit doğrultusunda; emniyet kemeri takmayanların ölüm riskinin 5 kat daha fazla olduğu görülmektedir.

Emniyet kemeri kullanımı ölüm ve ağır yaralanma oranlarını azaltmış, trafik kazası yaralanmalarının çehresini değiştirmiş ama yaralanma riskini tamamen yok edememiştir. 1960 larda kullanılmaya başlanması ile beraber yeni tip yaralanmalar ortaya çıkmıştır.

En sık karşılaşılan yaralar karın ve göğüs duvarında.. Emniyet Kemerleri nadiren de olsa ciddi yaralanma.. Tehlikeli yaralanmalar iç organlarda.. Emniyet kemeri kullanmayanlarda en çok görülen karın yaralanması karaciğer ve dalak gibi katı organ yırtılmalarıdır. Kemer kullanımıyla bunlar azalırken, kalın barsak ve ince barsak gibi içi boş organ yaralanmaları artmıştır. Yine omuz-kucak tipi denilen 3 noktadan bağlı emniyet kemerleri çarpma anında etkiyi direk olarak vücuda aktarmakta, köprücük ve göğüs kemiği, boyun ve göğüs omurlarında kırık, kalp, boyun ve karın damarlarında yaralanmaya ve omuz çıkıklarına yol açmaktadır. Kemer takmış hamile kadınlarda düşük, rahim ve bebek yaralanmaları .. Yumuşak doku hasarının olduğu gebelerde, fetüsde intrakranial, intraabdominal patoloji, plasental hasara bağlı hipoksi Kullanılmadığı taktirde sonuçlar muhtemelen daha kötü olacaktır. Gevşek kemer sadece daha az etkili değil tehlikeli..

Emniyet kemerleri ciddi karın yaralanmalarına yol açsalar da trafik kazalarında baş yaralanması ve ölüm oranlarını o kadar azaltmaktadırlar ki, kullanılmamaları tartışma konusu edilmemektedir.

Air-bag Yaralanmaları Bir çarpışma anında hızlı (10-15 msn) bir şekilde devreye girerek (150-340 km/s hızla) sürücü ile direksiyon, yolcu ile ön panel arasında koruyucu bir yastık .. Temas sonrası 40 msn içinde sönme.. Böylece direksiyon, gösterge tablosu ve ön panelle doğrudan temas önlenerek baş,yüz ve boğaz bölgelerindeki ciddi yaralanma riskleri azaltılmakta..