KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kimyasal Tepkimelerde Hız
Advertisements

Reaksiyon’un doğası ve hızı…
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
MADDE ve ISI.
Bileşikler ve Formülleri
Maddenin Değişimi Ve Tanınması
Deney No: 6 Reaksiyon Isısının Hesaplanması
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
GENEL KİMYA 101- GENEL KİMYA 101 LAB.
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
KİMYANIN TEMEL KANUNLARI
Kimyasal Tepkimelerde Enerji
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
ADSORPSİYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Kimyasal Tepkimeler.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Deney No: 3 Sıcaklığın Tepkime Hızına Etkisi
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Reaksiyon mertebeleri. Katalizör ve reaksiyon hızları.
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
KİMYASAL TEPKİMLERDE DENGE
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL TEPKİMELER.
Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji.
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
BÖLÜM 15: KİMYASAL KİNETİK
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
KİMYASAL REAKSİYONLAR
ALAŞIM
Kimyasal Kinetik. Bir reaksiyon nasıl olur? Genellikle uygun hızda ve Uygun pozisyonda çarpışma gerekir. Her kuşun eti yenmez, her çarpışmadan da ürün.
Kimyasal Denge. Reaksiyon ilerleme değeri. Le Chatelier ilkesi.
REAKSİYON HIZI.
Kimya Koligatif Özellikler.
KİMYASAL DENGE.
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
Maddenin Halleri.
1.1.1 Tek kademeli tepkimelerde hız bağıntısı
Kimyasal Reaksiyonların Hızları
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
KİMYASAL KİNETİK Reaksiyon Hızı.
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
Denge; kapalı bir sistemde ve sabit sıcaklıkta gözlenebilir özelliklerin sabit kaldığı, gözlenemeyen olayların devam ettiği dinamik bir olaydır. DENGE.
Dengeye Etki eden Faktörler: Le Chatelier İlkesi
KİMYASAL DENGE X. DERS.
Karmaşık Tepkimelerin Kinetiği
KİMYASAL DENGE Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya.
Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
GAZLARIN KİNETİK TEORİSİ. Kinetik Teori Gaz taneciklerinin davranışlarını açıklamak için geliştirilen teoriye kinetik teori denir. Kinetik teoriye göre:
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
Biyoenerjetik.
15-8 Kimyasal Kinetikte Kuramsal Modeller
Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya
Kimyasal Kinetik uygulamalar II
BÖLÜM 1: KİMYASAL KİNETİK
Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
2.3.1 Reaksiyonların Oluşabilme Şartları
Kimyasal Reaksiyonlar
GENEL KİMYA 7. Konu: Kimyasal Reaksiyonlar, Kimyasal Eşitlikler, Kimyasal Tepkime Türleri, Kimyasal Hesaplamalar.
KİMYASAL KİNETİK Kimyasal Kinetik konusu kapsamında reaksiyon hızları ve mekanizmaları ile ilgilenilir. Bir maddenin bir kimyasal reaksiyonda birim zamanda.
Sunum transkripti:

KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK YUSUFCAN ÇOBAN

KONULAR Kimyasal Reaksiyonların Hızları Reaksiyon Hızlarına Etki Eden Faktörler Zincir Reaksiyonları Kimyasal Denge Dengeyi Etkileyen Faktörler

Kİmyasal reaksİyonlarIn HIZI Birim zamanda konsantrasyonda meydana gelen değişikliğe o maddenin reaksiyon hızı denir. Çarpışma teorisine göre kimyasal bir reaksiyonun olması için 3 şart ; Maddelerin birbirleriyle temas etmesi Belli geometrik şekillerde çarpışması gerekir. Bu çarpışmayı reaksiyona giren maddelerin kendisi ayarlar. Reaksiyon olabilmesi için aktivasyon enerjisi gerekir.

Kimyasal bir reaksiyonun olabilmesi için gerekli olan enerjiye eşik enerjisi denir.

reaksİYON HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER Reaksiyona giren maddenin yapısı: Reaksiyona giren maddelerin geometrik yapıları yani bağ yapıları reaksiyon hızına etki eden en önemli faktörlerdendir. Fe+2 + H+ +KMnO4 Hızlı Kütlelerin tesiri kanuna göre kimyasal bir reaksiyonun hızı sadece reaktiflerin konsantrasyonuna bağlıdır.

SICAKLIĞIN REAKSİYON HIZINA ETKİSİ Ortalama olarak sıcaklığı on derece artırılmasıyla reaksiyon hızı iki üç kat artmaktadır.Reaksiyon hızının sıcaklıkla artışını ilk defa Von’t Hoff şu bağın tı ile bulmuştur. log k1/k2 = Ea/2,3.R(T2-T1/T1 .T2 )

katalİzörün reaksİyona etkisi Katalizörler aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyo nun hızlı olarak gerçekleşmesini sağlar.

ZİNCİR rEAKSİYONLAR Bir kimyasal reaksiyon oluşurken tepkime meka nizmasına bağlı olarak bozulmalar zincir şeklinde birbirlerini takip eder. Bu zincir reaksiyonlarının yürüyüşü şu kademeler üzerinde yürür. Örneğin; H2 + Br2 2HBr tepkimesinde şu 4 basamak takip edilir.

1. Zincir başlangıcı:Brom molekülü brom atom larına ayrılır 1.Zincir başlangıcı:Brom molekülü brom atom larına ayrılır. Br2 Br + Br 2.Zincir ilerlemesi: Brom atomları zincir taşıyıcı olarak isimlendirilirler ve ara üründürler. a.) Br + H2 HBr + H (Br: zincir taşıyıcı) b.) H + Br2 HBr+ Br

İkinci bir zincir taşıyıcı olan H atomları oluşur İkinci bir zincir taşıyıcı olan H atomları oluşur.Bu H atomları Brom molekülü ile tekrar reaksiyona girer rek ikinci bir zincir taşıyıcısı olan Brom atomlarını oluşturur. Zincir ilerlemesi art arda devam eder. 3.Zincir indibisyonu:Eğer bir H atomuyla bir HBr molekülü çarpışırsa oluşan net tepki engellenir yani indibe edilir. H+HBr H2 +Br Tepkimesinde H molekülü oluştuğu için tepkime yavaşlar.

Zincir sonlanması: Tepkimelerde oluşan Br atom ları bir araya gelerek Br2 molekülünü oluştur dukları zaman zincir sonlanmış olur. Br + Br Br2

Zİncir reaksİyon

Kİmyasal denge

Kİmyasal denge Homojen ve heterojen reaksiyonlarda giren ve ürünlerin konsantrasyonları dikkate alınarak sağ ve sola doğru reaksiyon hızlarının eşitlenmesiyle konsantrasyona bağlı denge ifade edilebilir. Dengenin olabilmesi için; Maddelerin reaksiyon ortamını terk etmesi Bir çökme olmaması

Dengeyİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER DERİŞİM BASINÇ – HACİM SICAKLIK

X +2Y Z +2T DERİŞİMİN ETKİSİ Tepkimesine göre tepkime dengede iken X gazı eklemek; Reaksiyon sağa kayar T miktarı ve derişimi artar Y miktarı azalır. X miktarı artar.

basINÇ – HACİM ETKİSİ Basınç artarsa hacim azalır. Basınç artarsa reaksiyon mol sayısı fazla olan taraftan az olan tarafa kayar. Mol sayısı eşit olan tepkimelerde basınç-hacim etkisi olmaz.

SIcaklIğIn etkİsİ Sıcaklık k sabitini değiştirir. Denge sabitleri yalnızca sıcaklıkla değişir. Ekzotermik reaksiyonlarda ısı ürünler tarafına yazıldığından sıcaklık artırılınca reaksiyon sola kayar ve k küçülür.

Endotermik reaksiyonlarda ısı giren tarafına yazıldığından sıcaklık artırıldığında reaksiyon soğa kayar ve k büyür.