Karışımları Ayırma Yöntemleri
Bazı karışımlar bir süre bekletilince, yoğunluğu büyük olan madde kabın dibine çöker. Kan, ayran vb. karışımlar, dinlendirme yöntemiyle ayrılabilir. 2-DİNLENDİRME
Katı ve sıvıdan oluşan heterojen karışımları (süspansiyon) ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Kum-su, demir tozu-su ,haşlanmış makarna-su, vb. karışımları süzme yoluyla ayırabiliriz SÜZME
Yoğunlukları farklı olan katı karışımlarını ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin; talaş ve kum karışımını birbirinden ayırmak için, bu karışıma önce su eklenir. Yoğunluğu küçük olan talaş su üzerinde yüzerken, kum dibe çöker. YÜZDÜRME
Büyüklükleri farklı olan katı karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Nohut-mercimek, kum-çakıl vb. karışımlar, eleme yöntemiyle ayrılabilir. ELEME
Katı-sıvı homojen karışımları ayırmak için, karışım ısıtılır Katı-sıvı homojen karışımları ayırmak için, karışım ısıtılır. Karışımdaki sıvı buharlaşırken geriye katı madde kalır. Tuzlu su, şekerli su vb. karışımlar bu yöntemle ayrılabilir. BUHARLAŞTIRMA
Sıcak soda-su karışımı soğutulduğunda karışımdaki soda, katı kristaller halinde karışımdan ayrılır. KRİSTALLENDİRME
Sıvıların oluşturduğu homojen karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde sıvıların kaynama sıcaklıkları farkından yararlanılır DAMITMA
MIKNATISLANMA İLE AYIRMA Mıknatıs; demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri çeker. Bu özellikten yararlanarak; demir tozu-kum, demir tozu-kükürt tozu, demir tozu-şeker vb. karışımları ayırabiliriz. MIKNATISLANMA İLE AYIRMA
ELEKTRİKLENME İLE AYIRMA Plastik tarak gibi bir cismi yünlü kumaşa sürttüğümüzde elektriklenir. Bu özellikten yararlanarak tuz-karabiber karışımını ayırabiliriz. Yünlü kumaşa sürterek elektriklediğimiz tarağı bu karışıma yaklaştırdığımızda tarak karabiber tozlarını çekerken geride tuz kalır. ELEKTRİKLENME İLE AYIRMA
YOĞUNLUK FARKI İLE AYIRMA Sıvıların oluşturduğu heterojen karışımları (emülsiyon) ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Yoğunluğu büyük olan sıvı altta toplanırken, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte toplanır. YOĞUNLUK FARKI İLE AYIRMA
Sıvıların oluşturduğu homojen karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde sıvıların kaynama sıcaklıkları farkından yararlanılır DAMITMA
Bitti