Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLARI TANECİK BOYUTU FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLARI TANECİK BOYUTU FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA"— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLARI TANECİK BOYUTU FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA

2 Günlük hayatta kullandığımız nesneler, eşyalar, kıyafetler, yemekler, suların hepsi birer karışımdır. Yağışla yere inen su, toprakta yer alan bazı mineralleri çözer, çözünmeyenleri su kaynaklarına sürüklemesiyle de yüzey suyu oluşur. Karışımlar, fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılabilirler. Karışımları ayıran her yöntem, maddelerin ayırt edici özelliklerinden kaynaklanır.

3 Maddelerde özellik farkı ne kadar büyük olursa ayırma o kadar kolay olur.
Karışımda madde miktarı ikiden fazlaysa genellikle birden çok işlem sıraya konulur. Maddelerde karışımlar ; A-) Tanecik boyutu farkından B-) Yoğunluk farkından C-) Çözünürlük farkından D-) Kaynama sıcaklıkları farkından Olmak üzere 4 yoldan ayrılırlar.

4 Biz, tanecik boyutundan yararlanılarak yapılan yöntemini inceleyeceğiz.
Tanecik boyutuyla ayırma, maddelerin duyu organlarımızla fark edilen özelliklerinden biridir. Gözlemlerimize göre, maddeleri iri ve ufak taneli olarak sınıflandırabiliriz. Bundan yola çıkarak karışımları çeşitli yöntemlerle bileşenlerine ayırabiliriz.

5 KARIŞIMLARI TANECİK BOYUTUNA GÖRE AYIRMA YÖNTEMLERİ
AYIKLAMA ELEME SÜZME DİYALİZ

6 1-) AYIKLAMA Tanecik boyutları şekilleri vb. özellikleri farklı olan maddelerin oluşturduğu heterojen katı-katı karışımlarını ayırmada kullanılır. Mıknatısla ayırma da bir ayıklama yöntemidir. Nohutun, fasulyenin, kahve tanelerinin, pirinç tanelerinin ayrılmasında kullanılır.

7

8 2-) ELEME Katı-katı heterojen karışımlarını bileşenlerine ayırmak için tanecik boyutu farkından yararlanılarak yapılan işlemdir. Eleme işleminde kullanılan araçlara “elek” denir. Çakıl taşlarının ince kumdan ayrılmasında kullanılır. Unun yabancı maddelerden ayrılmasında kullanılır.

9 Bakliyatlar paketlenmeden önce elenerek boyutlarına göre ayrılırlar.

10 3-) SÜZME Katının sıvı içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımları bileşenlerine ayırmada kullanılır. Çay posasını ayırmada süzgeç, makarnayı süzerken kevgir, laboratuarda ise süzgeç kağıdı kullanılır.

11 Süzme yöntemi sadece heterojen katı-sıvı karışımlarını ayırmak için değil, katı-gaz karışımlarını ayırmak için de kullanılır. Örn : toz maskeleri, gaz maskeleri, arabadaki hava filtresi, fabrika bacalarındaki hava filtresi…

12 Naftalin-su ve tebeşir tozu-su karışımlarının da ayrılmasında kullanılır.
Araba motorundaki parçaları süzmede de kullanılır.

13 4-) DİYALİZ Sıvı-katı heterojen karışımlarda katı, süzgeç kağıdından geçebilecek kadar küçük ise süzme ile ayrılamayacağı için santrifüjleme yapılır.   Santrifüjleme ile sonuç alınamayan koloidal maddeler için diyaliz yöntemi kullanılır. Diyaliz; koloit karışımların gözenekli zarlardan geçebilmesi temeline dayanan çözümleme ve arıtma yöntemidir.

14 Yarı geçirgen bir zar kullanılır.
Diyaliz makinesiyle kanın temizlenmesi buna örnektir.

15

16 KAYNAKÇA http://apimaye.com.tr http://www.gopixpic.com


"KARIŞIMLARI TANECİK BOYUTU FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları